• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

15.06.2018

10:45

NATO BACIO OKO NA DVE LOKACIJE U SRPSKOJ! Ali, ima samo jedna PREPREKA!

Balkan

NATO BACIO OKO NA DVE LOKACIJE U SRPSKOJ! Ali, ima samo jedna PREPREKA!

Podeli vest

NATO neće insistirati na tome da BiH ispuni sve uslove kako bi se otpočelo sa priključivanjem te države Alijansi jer je geopolitički cilj važniji od ispunjavanja uslova. S druge strane, ističu analitičari, do izbora ne može biti govora o priključenju BiH NATO-u, jer srpski političari iz Saveza za promjene time rizikuju ubedljiv poraz

Takozvani maligni ruski uticaj postao je vrhunski cilj protiv kojeg se Zapad bori na Balkanu. Kao lek protiv njega, barem u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD u toj zemlji preporučuje ubrzano priključivanje BiH NATO-u.

U dokumentu "Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP za BiH", a u koji su beogradske "Večernje novosti", kako kažu, imale uvid, između ostalog stoji da Sjedinjene Države podržavaju aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), uprkos tome što Bosna nije ispunila uslove koji su pred nju postavljeni.

U ovom trenutku, vrhunski cilj Zapada je priključenje BiH NATO-u, objašnjava stručnjak za međunarodne odnose iz Banjaluke Željko Budimir, jer Zapad neće dugoročno da trpi vakuum koji sada postoji.

- Mislim da se neće insistirati na ispunjavanju svih uslova i standarda koje zemlje treba da ispune da bi se priključile NATO-u. To se videlo u nekoliko procesa integracija, na primer kada su u pitanju bile Rumunija i Bugarska. Njihove oružane snage nisu ni formalno uspele da ispune sve uslove, ali zbog strateških razloga, isključivo prema Moskvi i baražiranja ruskog uticaja u Jugoistočnoj Evropi, te zemlje su ekspresno primljene u NATO - kaže on.

AMERIČKI PLAĆENICI I TERORISTI U OFANZIVI NA SRPSKU I SEVER KOSOVA: Džamijska ruta, pakleni plan za BANJALUKU I BEOGRAD!

Uslovi koje bi BiH trebalo da ispuni na putu atlantskih integracija su knjiženje vojne imovine u Republici Srpskoj (RS) na Oružane snage BiH, uništavanje nestabilne municije, kao i učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Međutim, prema stavu Ambasade SAD koji prenose "Novosti", postavljene uslove treba zanemariti kako bi se Sarajevo približilo NATO-u i onemogućila opstrukcija predsednika RS Milorada Dodika, koji zadržava BiH na putu u NATO i podstiče "ruski maligni uticaj na Balkanu".

Kao najveće prepreke u ostvarivanju bosanskog atlantskog puta navedeni su Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine i Deklaracija o vojnoj neutralnosti RS, usvojena u Narodnoj skupštini RS.

BiH je složena država, naglašava Budimir, u kojoj ne postoji konsenzus po pitanju priključivanja NATO-u. Pored toga što je RS usvojila Deklaraciju o neutralnosti, njena politika prati politiku Beograda kada su u pitanju NATO integracije.

SRPSKE SLUŽBE PROVALILE BRITANCE: U BiH dolazi 40 britanskih obaveštajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu!

Sa druge strane, u Federaciji BiH, priključivanje NATO-u ne posmatra se samo kao vojni, već i kao vrhunski politički cilj, kaže Budimir.

Prema njegovom mišljenju, priključivanje BiH NATO-u mora da bude rešeno narodnom voljom.

- To nikako ne sme da bude zona odgovornosti neke političke partije ili čak vlade. To, u svakom slučaju, mora bude pitanje o kojem se odlučuje na referendumu - smatra on.

Odluka o MAP je na Predsedništvu BiH, a srpski član kolektivnog šefa države neće se usuditi da za to glasa pet meseci pred izbore, smatra banjalučki analitičar Anđelko Kozomara.

- Ne verujem da će se bilo šta tako značajno događati dok ne prođu izbori. Ako pobedi Savez za promjene, onda će Amerikanci sprovesti taj plan. Međutim, to je samo zatezanje odnosa između RS i dela međunarodne zajednice zato što RS po bilo koju cenu neće hteti da knjiži vojnu imovinu koja je na njenoj teritoriji u korist armije BiH, što bi značilo da bi to u jednom trenutku bilo vlasništvo NATO-a - kaže Kozomara.

On podseća da je NATO pre više od deset godina lokacije za koje se danas traži knjiženje na ime Oružanih snaga BiH proglasio za "perspektivnu vojnu imovinu".

Radi se o atraktivnim lokacijama, od kojih se jedna nalazi skoro u centru Banjaluke, a druga na dominantnoj koti u Han Pijesku, jednoj od najatraktivnijih lokacija koje je koristila nekadašnja JNA, kaže Kozomara.

SRPSKA SPREMNA DA SPREČI PAKLENI PLAN ZAPADA: Ruta preko Bosne nije slučajna, cilj je izmeniti strukturu stanovništva RS!

Ivaniću, koji je u martu glasao za spoljnopolitičku strategiju BiH, koja kao cilj navodi i učlanjenje BiH u NATO, sužen je manevarski prostor, jer mu je protivkandidat za člana Predsedništva Milorad Dodik, kaže Kozomara.

- Ta doza patriotizma, koja je potrebna ovog oktobra, mora da postoji i u predizbornoj kampanji i Mladena Ivanića, jer poznato je da su Dodik i cela koalicija oko SNSD-a potpuno uništili Savez za promjene svojim patriotskim delovanjem, isticanjem nacionalnog interesa u BiH i približavanjem Srbiji i Rusiji. Ta dimenzija koju je Dodik isforsirao u ovih 12 godina nedostajala je Savezu za promjene, a pogotovo Ivaniću i on sada zna da sigurno ubedljivo gubi izbore ako to ne pokaže barem verbalno, ako ne i u praktičnim odlukama - ocenjuje Kozomara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
hogar

pre 5 godina

Lupate budalaštine.BiH je de-facto već u NATO-u,a de-iure toliko nije niti bitno.Glavna komanda NATO snaga za ovaj dio europe je u Sarajevu,OS BiH su faktički NATO snage,a u toku je gradnja velike NATO baze u Brčkom!

DEDA RAKA

pre 5 godina

Ameriko glupa - Bosna i Srbija u NATO su rupa! Propali vam planovi da stavite šapu - da u SVETU crtate samo svoju mapu ! Pronadjite značenje reči - INAT biće vam jasno !

Čopor

pre 5 godina

CG je ušla i nisu uspeli to Rusi da spreče a Makedonija rešava pitanje imena i čim ga reši ulazi u pakt pa posle nje je na redu BiH a posle Albanija i Kosovo....

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija