• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

16.06.2018

15:10

SPOR OKO PREVLAKE U KRITIČNOJ FAZI! Hoće li Boka Kotorska postati - Zaljev svetaca?!

Balkan

SPOR OKO PREVLAKE U KRITIČNOJ FAZI! Hoće li Boka Kotorska postati - Zaljev svetaca?!

Podeli vest

Iako crnogorski zvaničnici godinama poručuju da Prevlaka nije otvoreno pitanje između "dve prijateljske zemlje", Hrvatske i Crne Gore, većina analitičara ipak smatra da je do dogovora gotovo nemoguće doći uprkos objavi hrvatske strane da je spremna na takav scenario

Hrvatska je, naime, u utorak obznanila da je spremna za bilateralni dogovor sa Crnom Gorom u vezi sa pitanjima Prevlake. Međutim, ovaj hrvatski impuls najprije se tumači kao želja Zagreba da se uđe u razgovore sa Podgoricom kako bi se postigao dogovor o tome koji sud će odlučivati o konačnom statusu Prevlake.

U međuvremenu, još od decembra 2002. godine na snazi je privremeni sporazum između dve države, koji je 2008. dopunjen dogovorom da ukoliko se ne postigne sporazum o konačnom rešenju, Crna Gora i Hrvatska prepuste takvu odluku Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Ipak, stanje na terenu je već 16 godina takvo da je Crna Gora defakto prepustila Prevlaku Hrvatskoj, što potvrđuje i činjenica da Hrvatska godinama upravlja tim poluostrvom, na kojem trenutno restaurira i pretvara u muzej nekadašnje austrougarsko utvrđenje.

S duge strane, simptomatično je i držanje crnogorske strane, čiji su zvaničnici proteklih godina često ponavljali kako nije žurba da se to pitanje rešava, što se može tumačiti i kao odlaganje već pretrpljenog diplomatskog poraza, a koji je, razume se, teško objašnjiv i u odnosu na ono što su očekivanja domaće javnosti.

Ipak, u Crnoj Gori preovladava mišljenje da su poluostrvo Prevlaka i rt Oštro suštinski od mnogo većeg značaja za Podgoricu jer je u suštini reč o kontroli ulaska u Bokokotorski zaliv, što za Sputnjik potvrđuje i Matija Nikolić, novinar i potpredsednik Demokratske srpske stranke, koji naglašava da je pitanje Prevlake za Crnu Goru sudbonosno, dok ono takvu težinu, smatra on, nema kada je u pitanju Hrvatska.

- Za Crnu Goru je to geostrateška tačka iz koje se kontroliše ulaz u Bokokotorski zaliv dok Hrvatima Prevlaka ne predstavlja praktično ništa izuzev ukoliko im je bitno nasleđe nekadašnjeg okupatora na ovim prostorima - Austrougarske, pa su, eto, svojski prionuli da restauriraju njene nekadašnje tvrđave. Iako Hrvati žele da prikažu da im je i ta restauracija okupatorskih tvrđava važna, što bi takođe simbolički trebalo da nosi neku poruku, ostaje da zaključimo da oni u stvari žele da kontrolišu to usko grlo Bokokotorskog zaliva i da u nastavku daju na snazi svojim sada kulturnim, ali često u uvijenoj formi i teritorijalnim aspiracijama prema 'nevesti Jadrana', kako je Boku nazvao čuveni srpski pjesnik Aleksa Šantić zbog njene fascinantne lepote. Zanimljivo je da sada zvanična hrvatska politika naš zaliv naziva - "Zaljev svetaca" - primećuje Nikolić.

wikipedia.org


Takođe, vlast u Crnoj Gori se prema ovom pitanju, kako dodaje, godinama odnosila "izuzetno loše i neodgovorno", što je po Nikolićevom mišljenju, sve "u skladu sa politikom crnogorskih vlasti koje su u poslednje dve decenije od prijatelja pravili neprijatelje, a u onima koji su se bez sumnje ponašali neprijateljski tražili saveznike".

- Često su vlasti upozoravale kako je stalno postavljanje pitanja Prevlake retrogradno razmišljanje nacionalista i povratak u devedesete godine. Zato im se to pitanje danas vraća kao bumerang, mada ne verujem da su mislili da bi se na kraju moglo sve dobro završiti. Bilo kako bilo, pitanje Prevlake se vraća na početak i svoju suštinu - a to je par ekselans teritorijalno pitanje i na kraju se mora rešiti sudom ili konfliktom, ali u svakom slučaju nekim dogovorom. I naravno, toliko je važno da prosto mora opteretiti odnose između Hrvatske i Crne Gore - kaže Nikolić.

On naglašava da je "Crna Gora bez Prevlake teško oštećena", dok je "„ponašanje Hrvatske (u ovom slučaju) krajnje bezobzirno", ali se, kako kaže, prevashodno sada svima u Crnoj Gori postavlja pitanje "kako je moguće da se dozvoli da neko ko napravi takvu štetu svojoj državi može da opstane na vlasti".

- Danas Hrvati čak zaustavljaju i odvode naše ribarske brodove, oduzimaju ulov i prave niz problema ribarima pozivajući se na to da su crnogorski ribari ušli u hrvatske teritorijalne vode, a to pravo koriste svojatajući Prevlaku koja im je od strane naših vlasti potpuno prepuštena. Ostaje da zaključimo da nam Hrvati čuvaju Prevlaku, a hteli bi i Boku, Albanci Čakor, a hteli bi sve ono što su zacrtali u granicama 'prirodne' ili 'Velike Albanije', dok nam NATO u poslednje vreme čuva nebo, pa zato Crnogorci puno ne brinu i mirne duše glasaju ovu vlast. Samo je pitanje dokle se tako može - zaključuje Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 5 godina

Što vas u Srbiju boli dupe za Prevlaku? Sa Hrvatima ćemo to sami riješiti, ne treba niko da se miješa. Imate vi većih problema čini mi se od brige za Prevlakom. Npr. Kosovo, vaša sveta zemlja...

millan

pre 5 godina

Uskoro će pola Crne Gore osvanuti u Albaniji a druga u Hrvatskoj, granica je već određena. Gde će te vi jadni da bežite nego u Srbiju. Dakle, INTERESUJE NAS. A vi nastavite sa neprijateljskom politikom prema Srbiji pa će te spas naći samo u Jadranskom moru.

Milan Simic

pre 5 godina

Gluposti, Hrvatska nema pretenzija prema teritoriju Crne Gore. Prijateljske zemlje u pravom smislu rijeci.

Peki

pre 5 godina

Nemoj da tupis slova u mojim novinama. Nego na prevlaku pacitaj vjesnik.

Banjo

pre 5 godina

A volite da zabadate nos i vi i hrvati da priznate kosovo?

Laki

pre 5 godina

iskreno boli nas dupe i za vas. vi ste i onako postali nezavisnacdrzava zahvaljujuci siptarima. zaboravili ste da je let nato aviona iznad crne gore bio let iznad kukavicjeg gnjezda. a sa siptarima ćete imati daleko vece probleme nego sto ih imamo mi zbog kosova.

Milos

pre 5 godina

E moj (J)ovane pa KiM je ili bi trebalo da bude i sveta Crnogorska zemlja.Metohiju su u dobrom delu naseljavali Crnogorci moj (J)ovane.I samo da znaš da vas braća Hrvati mrze bar duplo od Srba.

Aleksandar

pre 5 godina

O ovog jovana(namerno malim slovom,bolje ne zasluzuje,mnogo je malog mozga) ispade ovan I to veliki.

Branko

pre 5 godina

Pa, i boli nas d... za vasu Prevlaku....ionako ce te biti potopljeni zbog Antarktika....Bog cuva Srbe!

Danilo

pre 5 godina

Profesor sam istorije a uza mi je specijanost antika. Ono sto moram da kazem a i sto danasnja lingvistika i genetika pokazuju da zapravo Hrvata,Crnogoraca,Bosnjaka ne postiji to su izmisljenje nacije a koje su zapravo Srbi. Dakle nije pitanje o kontroli Prevlake ili o Kosovu koje je okupirano. Ovde se radi o sveobuhvatnoj demagogiji velikih sila.

Miloš

pre 5 godina

Zar Kosovo nije i tvoja sveta zemlja Ivane ili možda nije.

Milan Simic

pre 5 godina

Jovane, potpisujem. Hrvatska i Crna Gora nemaju ozbiljnih pitanja, a Prevlaku, kako god rijesili, bit ce mjesta i za jedne i za druge.

Jeremija

pre 5 godina

Crna Gora je Srbska zemlja,a ti si otpadak!!Zahumlje I Ston sa Dubrovnikom su zemlje sv.Save u Stonu je bio podrum said najboljim vinom.Ali nisi to jedini takvih I'ma nazalost u zemlji sv,Petra Cetinjskog dosta,vidjecemo cija ce biti poslednja!

Miki

pre 5 godina

Gospodine Jovane,tako divno ste formulirali odgovor na ovaj novinski komentar (napis) da Vam se jednom rjeću divim!Gospoda iz Srbije zaista imaju mnogo većih briga nego da brinu o granici dvije članice NATO pakta!Zato se bivša država i raspala što su gospoda Srbi htjeli biti i Sudije i Kadije nad svim ostalim rpublikama. Bravo još jednom za Vas gosp. Jovane!!!

Samo kazem

pre 5 godina

Napisao komentar pa sam za sebe glasao. A

Pera Bandera

pre 5 godina

E moj Jovane, šteta tako lepog imena što pripade tako lošem čoveku!!!!

Nile

pre 5 godina

To je strateški bitno mesto za recimo da se stavi jedna bitnica ili raketni protubrodski lanser i kontrolišeš ceo zaliv i ulaz u Boku kotarsku pa nije to šala!!! Ali eto ovo na slici vrh Prevlake i najbitniji deo je hrvatski a granica se ne zna samo na moru i to treba da se reši jer bez rešenja granice nema ulaska u EU a šta bi se plaćala arbitraža kad je tu sve jasno treba biti po sredini i.

goge

pre 5 godina

realno si u pravu . ovo smatram kao vest iz regiona i realno sta god da bude meni licno svejedno . volim da citam sta se desava u regionu , cisto informativno . mada mislim da su vam sanse da zadrzite male .hrvati su jos pod utiskom sto su na sudu izgubili spor sa sloveniom . i nece dozvoliti da ponovo izgube na sudi i da izgube teritoriu koju su sebi zacrtali . kao sto rekoh ovde sam neutralan i sasvim mi je svejedno cije ce biti . i jos nesto, ocigledno ne razumes kako to obicno ide . cim ide na sud znaci da nema dogovora izmedju crne gore i hrvatske. da se moglo dogovoriti onda ne bi islo na sud . i tu ce sud da odluci a suprostavljene strane ako hoce mogu ( a nemoraju -u tom slucaju manje su sanse da ce dobiti spor) da dostave dokumente i argumente zasto taj deo teritorije treba da bude njihov a ne druge strane . znaci ne dogovarate se nego se sudite .

uros

pre 5 godina

Jovane bez jednog slova,imaš ti mnogo veći lični problem, jer želiš da budeš ono što nikad nisi bio,a nećeš da budeš ono što su ti bili svi preci.Srbi će svoje mnoge probleme nekako rešiti ili će ih rešavati vekovima kako su oni inastajali,ali Njegoševu kletvu će nositi svi tvoji potonji.

Ko

pre 5 godina

A sto cete vi u Beograd, aj svi dole, pa me nece interesovati, nego ste okupirali Srbiju, a jos bi i da delite lekcije, zakopaj se tamo u stenu i cuti.

Ludodoba

pre 5 godina

Nisam ni sumnjao da cete vi Milogorci i vasa braca Hrvati to resiti,pa onda sa Siptarima da resite i ostace vam NISTA!!!Zelim vam puno srece a trebace vam.

Montenegro

pre 5 godina

Bogami Jovane pametno zboris.Vidi se da si prebistar!

Sale

pre 5 godina

Od njih, Montenegrina, svašta može da se očekuje. Predsednik CG je pratio borce na dubrovačko ratište, a sada se ničega ne seća. Ode u NATO, dade sve ''Kosovarima'', pa će našto i albancima, daće nešto i rvaćanima i ....Šta reći osim, ucenjen čovek. Ili će da radi šta mu ze kaže, ili će da ga obradi neki ''mehanizam''.

Igalo

pre 5 godina

Da bi se ušlo u NATO riba je puštena da uđe a li će i kad će izaći - ne znamo.

Nešo

pre 5 godina

Bili smo u Igalu na ljetovanju!! Pitam ja jednog Đetića ,,Šta se ono kockasto tamo viori,, Nisu vam komšije valjda došle u dvorište? Reče on meni,, Daj šte te briga za kockastu zastavu gledaj od čeg živiš!

Savo

pre 5 godina

Hrvati nisu ni malo naivni. Rade svoj posao iako im stanovništvo iseljava. Pogledajmo na "Google Earth" granicu Srbije sa Hrvatskom na Dunavu. Žuta linija koja predstavlja granicu ulazi u teritorij Srbije. Šta nam to radi "Google Earth", po čijem nalogu?

Dokazi

pre 5 godina

Hrvati ti imaju sve u katastarskim knjigama da je 95% sporne zemlje oko Dunava njihova i zato se o tome u Srbiji ćuti a koliko je Juga bila dobra i uređena zemlja nije u tim knjigama bio Piran i granica na moru pa su zato slovenci mogli da lažu na arbitraži a eto srbi neće moći pošto je SVE u knjigama a granica na Prevlaci je u tim knjigama i Prevlaka je hrvatska zemlja a pitanje je opet ko i na Piranu granica na moru....

Hoho

pre 5 godina

Uh uh zaista a da mi malo izvadimo knjige iz vremena Cara Dusana pa i to ima zapisano ili one knjige gde smo hrvatima napravili drzavu .

Mate

pre 5 godina

S Crnogorcima Hrvati više nemaju nikakvih problema. Većina ljudi bi prihvatila i lošu presudu tog suda, zato je Hrvatska rekla da je spremna za to, da se iskoristi trenutak gdje neće biti velikog potresa za vladu RH. Kako je kod Crnogoraca, ne znam, ali vidio sam da je slično kao i kod nas, ne zanimaju nas bas urote i gluposti, nego kako zaraditi pare od turista, da zimi ne trebamo raditi. Pa isti smo, mi Dalmatinci i Crnogorci, za rad..

Rikmil

pre 5 godina

E, došlo vreme za naplatu što me ni malo ne čini srećnim. To je potpisano davne ,čini mi se '92 ,a potpisso ga je Ćosić u ime SRJ, a M.Bulatović i ime Crne Gore. Tada je došlo i do razlaza Miloševića sa Ćosićem i Bulatovoćem. Ne dajte se braćo Crnogorci..

Zivojko

pre 5 godina

Nedam Prevlaku ni za sve pare ovog sveta, a kamoli za dzabajle, pa jos Crnogorcima!

Jovan

pre 5 godina

E ovako mili moji dušebrižnici... Od Berlinskog kongresa, Crna Gora se samo povećavala. Aj mi recite šta se dešavalo sa Srbijom? Čini mi se da se nešto smanjuje...Tako da ta priča kako će CG nrko podijeliti, je za malu đecu. Zna se šta donosi članstvo u NATO, i zna se da nam niko ne smije više prnut, jer nas NATO brani :) Eto npr. i vaša braća Grci, patroliraju svojim avionima iznad CG... Niti imam šta protiv Srbije niti ću imati, možemo biti braća al svako svoj novčanik i neka brine o svojoj familiji! Da ste se više sebi i svojim problemima okretali a ne rješavali probleme okolnih zemalja, đe bi sad bili...

Hoho

pre 5 godina

Mucenice ti ni ne znas ko je kako nastao.Pa i taj titorgad smo vam sagradili posle zemljotresa a i tu prugu Bg - bar .Letovacete vi sami na moru zadnjih 15 god. Ni dinar vam nisam ostavio.Zivite od kriminala i nista vise ...

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija