• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

16.06.2018

22:47

CIPRAS SE OBRATIO PARLAMENTU: Ovo su istorijski dani za Grčku!

Balkan

CIPRAS SE OBRATIO PARLAMENTU: Ovo su istorijski dani za Grčku!

Podeli vest

 Ovo su istorijski dani za Grčku, izjavio je danas pred parlamentom grčki premijer Aleksis Cipras, ukazujući na brz i "zgusnut" razvoj događaja, kako na planu ekonomije, tako i u vezi sa sporazumom sa Skopljem o rešenju spora oko imena

- Država je postigla dogovor sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom o konačnom rešenju problema koji traje već tri decenije. Obezbedila je prelaz Grčke iz perioda ekonomske slabosti i međunarodne izolacije u period dinamičnog oporavka privrede i jačanja međunarodnog položaja - rekao je Cipras u obraćanju poslanicima pre glasanja o nepoverenju vladi, prenosi ANA.

Cipras se zapitao zašto je opozicija pokušala da "sruši vladu" najmoćnijim institucionalnim oružjem u veoma pozitivnom trenutku za Grčku, prenosi ANA.

Tanjug/AP


- Sve što vi tražite je da vlada padne pre nego što država završi svoj izlazak iz programa u koji ste je vi uveli. Znate da je početak novog doba za državu početak odbrojavanja vašeg političkog plana - rekao je Cipras obraćajući se poslanicima opozicione Nove demokratije, nazvavši njenog lidera Kirjakosa Micotakisa "političkim oportunistom", prenosi ANA.

Odgovarajući na kritike opozicije da je dogovor Skoplja i Atine "podelio Grčku i ujedinio Skopljance", Cipras je primetio da se isti argument koristi u Makedoniji protiv tamošnjeg premijera Zorana Zaeva.

Tanjug/AP

- Sa vašim neodgovornim stavom prema sporu oko imena, odlučili ste da otvorite Pandorinu kutiju. Dali ste legitimnost ekstremnim zapaljivim argumentima i ekstremnoj nacionalističkoj terminologoji, kako biste lovili u mutnim vodama nacionalističke publike. Dozvolili ste vašim poslanicima, ako ih i niste ohrabrivali, da pričaju o izdajnicima i veleizdaji - rekao je Cipras.

Govoreći o dogovoru sa Skopljem Cipras je naglasio da je postignut dobar dogovor.

- Vaš problem nije što je ovo loš dogovor. Problem je što imamo dogovor, a još gore po vas je to što je on dobar ... ne želite da ova vlada uspe onde gde vaša nije - rekao je Cipras opozicionim poslanicima.

Ciprasova vlada preživela je glasanje o poverenju.

Tanjug/AP


Zahtev da se glasa o poverenju vladi podneo je Micotakis zbog dogovora Grčke sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. 

Ishod glasanja je, kako prenosi Rojters, omogućava za nedelju najavljeno potpisivanje tog istorijskog sporazuma. 

Protiv tog zahteva glasala su 153 poslanika, dok je 127 bilo "za". U grčkom parlamentu ima 300 mesta, a glasalo je 280 poslanika.

SAČUVAO FOTELJU: Vlada Aleksisa Ciprasa preživela glasanje o poverenju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija