Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2018

09:01

SEVERNOM MAKEDONIJOM NEZADOVOLJNI I GRCI I MAKEDONCI: Danas ipak potpis istorijskog sporazuma?

Balkan

SEVERNOM MAKEDONIJOM NEZADOVOLJNI I GRCI I MAKEDONCI: Danas ipak potpis istorijskog sporazuma?

Podeli vest

Ispred zgrade makedonskog Sobranja i sinoć su održane demonstracije protiv dogovora sa Grčkom o rešenju spora oko imena bivše jugoslovenske republike

Ovo je četvrti dan kako građani protestuju ispred Sobranja smatrajući da je dogovor grčkog i makedonskog premijera o promeni imena štetan za Makedoniju.

Učesnici protesta traže povlačenje dogovora sa Grčkom, ostavku vlade premijera Zorana Zaeva, kao i da se ne održi referendum oko novog imena, prenela je agencija MIA.

Učesnici protesta traže povlačenje dogovora sa GrčkomTanjug

Učesnici protesta traže povlačenje dogovora sa Grčkom

Protest je održan uoči današnjeg potpisivanja sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke.

Sporazum će biti potpisan u mestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dve delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

MAKEDONSKO RASKRŠĆE: Ivanov ne da potpis na sporazum, ZAEV NAJAVLJUJE REFERENDUM!

Ceremoniji potpisivanja sporazuma na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10.30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

Atina i Skoplje su, nakon 27 godina, postigli istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

GRCI PROTIV IMENA SEVERNA MAKEDONIJA

Većina Grka protivi se da Severna Makedonija bude ime bivše jugoslovenske republike, pokazuju rezultati najnovije ankete.
Prema anketi, koju je sprovela agencija "Mark" za list "Proto tema", 68,3 odsto Grka je protiv sporazuma Atine i Skoplja o rešenju višedecenijskog spora

Kako prenosi "Katimerini", 73,2 odsto ispitanih protivi se upotrebi termina "Makedonija" u novom imenu.

SAČUVAO FOTELJU: Vlada Aleksisa Ciprasa preživela glasanje o poverenju!

Čak 49 odsto anketiranih, koji tvrde da su glasali za vladajuću Sirizu, izjasnilo se protiv sporazuma koji će danas biti potpisan.

Izglasano poverenje Ciprasovoj vladitanjug ap

Izglasano poverenje Ciprasovoj vladi

Anketa pokazuje i rast rejtinga Nove demokratije u odnosu na Sirizu.Ako bi izbori bili danas održani u Grčkoj, 30,6 odsto bi glasalo za Novu Demokratiju, 16,2 odsto za Sirizu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija