• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2018

10:51

(FOTO) GRČKA I MAKEDONIJA POTPISALE SPORAZUM O NOVOM IMENU: Republika Severna Makedonija​ sada i zvanično

Balkan

(FOTO) GRČKA I MAKEDONIJA POTPISALE SPORAZUM O NOVOM IMENU: Republika Severna Makedonija​ sada i zvanično

Podeli vest

Grčka i Makedonija potpisale su danas sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike - Republika Severna Makedonija

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov U prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. 

Tom činu prisustvovali su visoke predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Zvanični sastanak dve delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.
Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog sporaTanjug

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora

SEVERNOM MAKEDONIJOM NEZADOVOLJNI I GRCI I MAKEDONCI: Danas ipak potpis istorijskog sporazuma?

Makedonski premijer Zoran Zaev je na ceremoniji potpisivanja dogovora sa Grčkom o rešenju spora oko imena, izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje"

- Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje - pomerili smo planine - rekao je Zaev.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog sporaTanjug

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".


- Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost - zaključio je makedonski premijer.

Tanjug

CIPRAS O SPORAZUMU

Danas, ovde na Prespanskom jezeru, počinjemo da pišemo novu srećnu pesmu, izjavio je na ceremoniji potpisivanja dogovora sa Makedonijom o imenu grčki premijer Aleksis Cipras.

On je, u govoru, otkrio da je ljubitelj balkanske muzike.

- Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir - rekao je Cipras.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog sporaTanjug

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora

On je susret u Prespi okarakterisao kao "istorijski sastanak".

- Danas se nalazimo ovde gledajući u oči istoriju naših naroda. Nalazimo se ovde i da bismo nas dvojica izvršili našu patriotsku dužnost - rekao je grčki premijer.

Današnji dogovor Cipras je ocenio kao patriotski i pozvao građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.

On je pomenuo i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, "poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija