• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.06.2018

12:10

NE SMIRIJU SE STRASTI ZBOG PIRANSKOG ZALIVA: Slovenija tuži Hrvatsku?

Balkan

NE SMIRIJU SE STRASTI ZBOG PIRANSKOG ZALIVA: Slovenija tuži Hrvatsku?

Podeli vest

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Ljubljana narednog meseca podneti tužbu protiv zvaničnog Zagreba zbog hrvatsko-sovenačkog graničnog spora o nepoštovanju arbitražne odluke u Piranskom zalivu

Slovenija će tužbu protiv Hrvatske podneti pred Evropskim sudom u Luksemburgu zbog, kako je naveo, činjenica da Zagreb ne želi da primeni odluku međunarodne arbitraže o pitanju granice između dveju država, preneli su slovenački mediji.
Reč je o sporu koji se proteže još od raspada Jugoslavije.

Hrvatska i Slovenija još nisu definisale pojedine granice na moru i kopnu, a prošle godine arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripada neometani pristup međunarodnim vodama u Jadranu.
Ovaj spor najviše utiče na ribare jedne i druge zemlje koji često bivaju novčano kažnjavani zbog ilegalnog prelaska granice jedne ili druge zemlje.

Piranski zalivTanjug/AP

Piranski zaliv Odluka arbitražnog suda je konačna i obvezujuća, ali Zagreb odbija da je primeni jer se Hrvatska povukla iz arbitražnog procesa 2015. nakon što je u javnost procureo snimak koji je otkrio da je slovenački sudija u Hagu u tom procesu razmenjivao poverljive informacije s vlastima u Ljubljani.

Slovenački sudio je podneo ostavku, a proces je nastavljen, uz napomenu da ovaj incident "nije kompromitovao mogućnost donošenja odluke". Zagreb se s takvim tvrdnjama nije složio.

Slovenija je u martu ove godine zatražila od Evropske komisije da se izjasni po ovom pitanju, a juče je iz Brisela stigao odgovor da će komisija ostati uzdržana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RINGISPIL

pre 5 godina

Nikada vise nece biti TRST JE NAS. Posto se FASIZAM vraca u izvornom obliku to sve treba vratiti Italijanima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija