• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2018

19:14

ŠIPTARI PRESUDILI MAKEDONIJI! Albanske partije imaju odlučujuću ulogu u najvažnijem pitanju za Skoplje!

Balkan

ŠIPTARI PRESUDILI MAKEDONIJI! Albanske partije imaju odlučujuću ulogu u najvažnijem pitanju za Skoplje!

Podeli vest

Zahvaljujući albanskim glasovima u Sobranju izglasano da se Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja usvoji po skraćenom postupku, bez rasprave u parlamentu

Šiptari su presudili Makedoniji. Zahvaljujući šiptarskim glasovima u Sobranju, juče je izglasano da se Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma između Atine i Skoplja o imenu Republika Severna Makedonija usvoji po ubrzanom postupku, bez ikakve rasprave u parlamentu.

 Izašli iz sale
Svih 40 prisutnih poslanika opozicione VMRO-DPMNE napustilo Sobranje nakon glasanja

Hoće poziv EU krajem juna

Na glasanju je bilo 109, od ukupno 120 poslanika, a 69 je glasalo "za", dok je 40 bilo protiv. Svi koji su se usprotivili tome bili su iz opozicione VMRO-DPMNE, najveće stranke u parlamentu, čijih 11 poslanika nije prisustvovalo glasanju. "Za" je bilo svih 49 predstavnika Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, kao i 20 poslanika četiri šiptarske partije - Demokratske unije za integraciju (DUI), pokreta Besa, Alijanse za Albance i Demokratske partije Albanaca.

To znači da bez glasova Albanaca, koji zajedno sa SDSM formiraju vladu, predlog o skraćenom postupku ne bi mogao da bude usvojen, budući da stranka Zorana Zaeva nema većinu u Sobranju.

Protest ispred Sobranja za vreme glasanja

Tanjug

Ispred zgrade Sobranja u Skoplju juče je organizovan protest u vreme kad su poslanici glasali o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja po ubrzanom postupku. Bulevar 11. oktobra, ispred zgrade parlamenta, za to vreme bio je zatvoren za saobraćaj, a prilaz tom zdanju obezbeđivao je veliki broj policajaca.
Građani su vikali "Makedonija" i "Nećemo novo ime", a vladu premijera Zorana Zaeva nazivali su izdajničkom. Oni su spalili primerak sporazuma sa Grčkom.
Demonstranti su se u jednom trenutku uputili ka sedištu koalicije VMRO-DPMNE, gde su dali podršku njenim poslanicima koji su napustili skupštinsko zasedanje.

Nakon izglasavanja predloga da zakon kojim Makedonija treba da postane Republika Severna Makedonija bude usvojen po skraćenom postupku, svi poslanici VMRO-DPMNE napustili su skupštinsku salu. Oni su najavili da neće dalje učestvovati u proceduri po tom pitanju.

- Sporazum Grčke i Makedonije je neprihvatljiv jer je u suprotnosti sa Ustavom, a ubrzani postupak je u suprotnosti sa Poslovnikom o radu parlamenta. Tim sporazumom vlada odustaje od svih napora i uspeha postignutih od 1991. do danas, što je krunisano priznanjem Makedonije u 140 zemalja, uključujući Ameriku, Kanadu, Rusiju, Kinu - naveo je poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.

Informer

On je optužio vladu da ratifikacijom sporazuma po skraćenom postupku želi da izbegne raspravu o tom papiru koji, prema njegovim rečima, ima mnogo mana.

S druge strane, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, čiji se potpis nalazi na sporazumu sa Atinom, obrazložio je da ratifikacija u parlamentu mora da se odvija po skraćenom postupku jer treba da se završi pred sastanak Evropskog saveta, planiranog za kraj meseca. Dimitrov se nada da će na tom sastanku Makedonija dobiti datum za početak pregovora o pristupanju EU, ali samo ako bude ratifikovala sporazum sa Grcima.

Kocijas: Najbolji sporazum za Grčku

Tanjug

Ministar spoljnih poslova u Atini Nikos Kocijas izjavio je juče da je sa Skopljem postignut najbolji sporazum za Grčku.

- Većina ljudi je shvatila da je problem sa Skopljem rešen. Neki su bili zbunjeni zbog istorije drevne Grčke i geografije Makedonije. Prvi put sporazum je definitivno i neopozivo odvojio drevnu grčku civilizaciju - naveo je Kocijas, koji je siguran da će sporazum proći u parlamentu.

Nakon jučerašnjeg glasanja u Sobranju, sporazum između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije dat je skupštinskom Odboru za evropske poslove na ocenu. Taj odbor ima rok do danas u ponoć da se izjasni o sporazumu, nakon čega će biti poslat parlamentu na usvajanje. Predsedavajući makedonskog parlamenta, bivši terorista OVK Taljat Džaferi, izjavio je da se nada da će sporazum biti ratifikovan do petka.

Ivanov poslednja odbrana

Posle toga, prema proceduri, predsednik Đorđe Ivanov ima sedam dana da potpiše zakon. To će biti veliki problem jer je Ivanov najavio da to neće uraditi. Prema makedonskim zakonima, u tom slučaju se sporazum vraća skupštini na još jedno glasanje, ali nakon toga, takođe, završava kod predsednika.

Inače, sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena u nedelju u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera potpisali su šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Prema dogovoru, osim što će se bivša jugoslovenska republika ubuduće zvati Republika Severna Makedonija, ona će morati da se odrekne i nacionalnih obeležja i spomenika kulture.

MAKEDONIJA KLJUČA! IVANOV: IZAZIVAM ZAEVA DA ME SMENI, AKO MOŽE: Republika Severna Makedonija neće proći!

SOBRANJE POTVRDILO SPORAZUM SA GRČKOM: Glasanje bez opozicije, građani će se o dokumentu IZJASNITI NA REFERENDUMU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija