• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2018

19:22

SOBRANJE POTVRDILO SPORAZUM SA GRČKOM: Glasanje bez opozicije, građani će se o dokumentu IZJASNITI NA REFERENDUMU!

Balkan

SOBRANJE POTVRDILO SPORAZUM SA GRČKOM: Glasanje bez opozicije, građani će se o dokumentu IZJASNITI NA REFERENDUMU!

Podeli vest

Makedonski parlament je glasovima 69 poslanika usvojio zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati "Republika Severna Makedonija"

U sali Sobranja se u trenutku glasanja nalazilo 69 poslanika. Poslanici VMRO-DPMNE nisu prisustvovali sednici. Građani Makedonije će se o tom dokumentu izjasniti na referendumu.

Makedonsko Sobranje usvojilo je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, čime su otvorena vrata za raspisivanje referenduma o dogovoru kojim se stavlja tačna na 27 godina dug spor dve države oko imena Makedonije.

"Za" je glasalo 69 poslanika, koliko ih je i bilo u sali parlamenta, pošto sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji se oštro protive tom sporazumu.

Pred glasanje, makedonski premijer Zoran Zaev je pozvao poslanike i građane da "odbace zidove ksenofobije i izolacije i daju šansu sporazumu".

Iako je bilo najavljeno da će sednice parlamenta na temu ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije biti praćene protestima građana i opozicije koji se tome protive, danas to nije slučaj.

"Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnosti i traumatičnog perioda koji je postigao dostojanstveno rešenje za obe strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteristikama makedonskog jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajaće vekovima i vekovima", rekao je Zaev.

Sporazumom, rekao je Zaev, Makedonija ne samo da dobija novog strateškog partnera u Grčkoj već i zadržava staru težnju predaka da će građani te zemlje u svetu biti prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski jezik.

Zaev je pozvao poslanike i građane na zajedništvo u interesu zajedničke budućnosti.

"Umesto gorčine i ljutnje, zajedno da napišemo nove stranice, koje vode građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska.

Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je istorijski akt kojim Makedonija i građani dobijaju šansu, rekao je Zaev.

Sporazum predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

MAKEDONIJA KLJUČA! IVANOV: IZAZIVAM ZAEVA DA ME SMENI, AKO MOŽE: Republika Severna Makedonija neće proći!

ZAEV SPPREMAN DA UBIJA MAKEDONCE ZA NATO! Javnost u Makedoniji šokirana brutalnim razbijanjem demonstracija, POLICIJA TUKLA I ŽENE I DECU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija