• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

29.06.2018

21:18

BLOKIRANO 10.000 SRBA U GRČKIM LETOVALIŠTIMA: Jaka kiša i NEVIĐENO NEVREME, uporopastili letovanje NAŠIM TURISTIMA NA EGEJSKOM MORU!

Balkan

BLOKIRANO 10.000 SRBA U GRČKIM LETOVALIŠTIMA: Jaka kiša i NEVIĐENO NEVREME, uporopastili letovanje NAŠIM TURISTIMA NA EGEJSKOM MORU!

Podeli vest

Naši turisti koji su otišli na more u Grčku već tri dana sede u sobama i kafićima zbog oluje i poplava. Mnogi ne mogu čak ni da se vrate kući, jer su im kola potopljena, dok su putevi pod vodom

Čak 10.000 srpskih turista već tri dana je zarobljeno u hotelima i apartmanima u grčkim letovalištima nakon nezapamćenog nevremena koje je ove nedelje besnelo širom obale Egejskog mora! Većina Srba sedi u sobama i kafićima, bez mogućnosti da se makar vrate kućama, jer su im automobili uništeni u poplavama, a većina puteva u Grčkoj je pod vodom.

Najgore stanje je na Sitoniji, srednjem prstu Halkidikija,

Bujica im uništila kola

Bili smo na večeri, kada je počela jaka oluja. Za tren oka bujica vode odnela je i uništila našu "hondu sivik", rekli su nam da kola damo u staro gvožđe

Mina Kukulj, turista u Nikitiju

gde u letovalištima Nikiti, Metamorfozis i Agios Nikolaos voda i dalje teče ulicama, plaže su uništene, a more prljavo i mutno, pa nema ni govora o kupanju. Neki naši turisti, čiji su apartmani u prizemlju, evakuisani su na više spratove, jer im je voda ušla u sobe.

Hvatala ih panika

Porodica Kukulj iz Beograda jedna je od mnogobrojnih koja je pretrpela veliku štetu posle nevremena u Grčkoj. Oni su smešteni u Sartiju, ali im je oluja uništila automobil dok su večerali u jednom restoranu u Nikitiju.

- Suprug, trogodišnja ćerka i ja došli smo na večeru u mesto Nikiti u restoran tik uz plažu, a našu "hondu sivik" parkirala sam na ivičnjak. Mirnu atmosferu prvo nam je poremetio olujni vetar i ogromna količina kiše koja je sve vreme lila, kao iz kabla. U jednom momentu videli smo desetak automobila koje je bujica nosila ka moru. Sledili smo se kada smo shvatili da je među njima i naša "honda" - kaže Mina Kukulj, vlasnica oštećenog automobila.

Ona

Velika šteta

Mnogo Srba nam se obratilo za pomoć, većini je letovanje propalo, a neki su ostali i bez kola

Siniša Pavić, konzul u Solunu

objašnjava da je to bio samo početak njihovih nevolja, jer su ih konobari izbacili na kišu, pošto je voda počela da navire i u restoran.

- Nismo imali gde da se sklonimo i uhvatila nas je panika. Ostali smo bez automobila, nekoliko kilometara udaljeni od smeštaja, a ljudi su trčali po ulici i vikali. Srećom, jedna vlasnica kuće u okolini restorana nas je pozvala da se sklonimo kod nje i prenoćimo - priča ova Beograđanka i dodaje da je najveći šok usledio kada su ujutro videli svoj automobil:

- Lokalni majstor nam je rekao da je najbolje da auto prodamo u staro gvođže, jer nam se ne isplati da ga popravljamo. Pozvali smo našu ambasadu i agenciju da nam pomognu da se vratimo u smeštaj i odlučili da ipak nastavimo svoje letovanje...

Ana Nikolić, koja u Grčkoj već desetak godina ima turističku agenciju "Nikana travel", kaže za Informer da je voda u okolini Nikitija mutna, a da je stradala i veoma popularna plaža Trani Amuda.

Hilandar nije u opasnosti

Uprkos pisanjima nekih medija da poplave ugrožavaju manastir Hilandar, teolog i poverenik ovog manastira Miloš Stojković je za Informer demantovao te glasine i garantovao da najveća srpska svetinja nije u opasnosti. On tvrdi i da je manastir već juče primio posetioce i da se sve polako vraća u normalu.

- Kiša još uvek pada, ali nije ni blizu onoga što je bilo prethodnih dana. Želim da napomenem da manastiru Hilandar ne preti nikakva opasnost od poplava i da je, hvala Bogu, sve u najboljem redu. O tome svedoči i činjenica da smo juče bez problema primili i posetioce - objasnio nam je Stojković.

- Tamo su bujice bile očigledno veoma jake, a čitava plaža je na nekoliko mesta ispresecana dubokim kanalima i ima mnogo granja. Grci užurbano sve to raščišćavaju, a bageri su na sve strane. More je mutno, kupaju se samo najhrabriji, a većina naših turista sedi u sobama i kafićima. U mnogim mestima nema struje, a najveći problem imaju naši turisti koji su u poplavama ostali bez automobila - kaže Ana Nikolić.

Grci se trude

Stanje u letovalištima u Grčkoj

Evija: U Pefkiju je bilo poplava, situacija se juče stabilizovala

Pelion: Ogromna bujica u mestu Kamari

Olimpska regija: Nekoliko ulica poplavljeno u Paraliji, situacija se danas stabilizuje

Tasos: U Potosu je more zaprljano od bujice

Kasandra: Dok je leva strana Kasandre bila pogođena kišom, talasima i vetrom, desna strana (zapadna) nije bila toliko izložena nevremenu.

Sitonija: Poplave u Nikitiju, Metamorfozisu, Agios Nikolaosu...

Siniša Pavić, naš konzul u Solunu, kaže da je oko 10.000 srpskih turista, koliko se trenutno nalazi u Grčkoj, bezbedno, ali da je većini letovanje

Konzulat u Solunu: Slikajte štetu

U Konzulatu Srbije kažu da svi naši državljani čija su vozila oštećena u poplavama u Grčkoj treba da se obrate najbližoj policijskoj stanici u mestu u kome su letovali i da uzmu zapisnik. Takođe, potrebno je napraviti fotografije vozila sa oštećenjima kako bi mogli da od osiguranja naplate štete na vozilima. Svakako, taj postupak će zavisiti i od vrste osiguranja, pa je neophodno kontaktirati osiguravajuću kuću u Srbiji.

propalo, dok su mnogi ostali bez imovine.

- Grci su pomagali našima da izvuku svoje potopljene automobile iz mora, a nas je kontaktiralo mnogo Srba koji su tražili pomoć ili savet. Metamorfozis i Nikiti su najviše pogođeni nevremenom i tu je materijalna šteta najveća. Svi Grci su uz hitne službe na ulicama od ranog jutra i odmah su počeli da čiste ulice, plažu, prodavnice i kuće - kaže Pavić.

Seničić: Od subote sunčano

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da su svi turisti koji letuju preko agencija u Grčkoj bezbedni.

- Službe su na terenu i očekujemo da će sve biti raščišćeno u najkraćem roku. Od subote se očekuje opet sunčano vreme i turisti će tada moći da se vrate na plaže. Agencije su oslobođene svake odgovornosti zbog nevremena - kaže on.

(VIDEO) NEZAPAMĆEN POTOP U GRČKOJ! Bujica nosi automobile, na Sitoniji EVAKUACIJA TURISTA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija