• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

09.07.2018

11:30

OVU KOLUMNU HRVATSKOG NOVINARA MORATE DA PROČITATE: Kako je pored više od pet stotina hiljada registrovanih hrvatskih branitelja, DOMOVINU ODBRANIO JEDAN SRBIN!

Balkan

OVU KOLUMNU HRVATSKOG NOVINARA MORATE DA PROČITATE: Kako je pored više od pet stotina hiljada registrovanih hrvatskih branitelja, DOMOVINU ODBRANIO JEDAN SRBIN!

Podeli vest

Jutarnji list objavio je kolumnu Anta Tomića koja se bavi činjenicom da danas svi u "lijepoj njihovoj" slave jednog Srbina čiju su kuću ne tako davno zapalili! Pa čak i tast koji je hteo da zakolje ćerku kad mu je rekla da će se udati za Srbina!

Kolumnu prenosimo u celosti i u originalu zbog autentičnosti:

Dinarski muškarci, oni su nas zapravo upropastili, sva je naša nesreća u njima, u emocionalno zakočenim ćaćama s nesmiljenim osjećajem za dolično i nedolično, uvijek opreznim šta će narod kazati, u trajnom strahu da im se tkogod u birtiji ili na balotama ne bi smijao. Dogodi se s vremena na vrijeme takvom nekakvom luđaku sin homoseksualac ili mu se kći zaljubi u Srbina, pa on toga sina ili kćer koji ga, kako on shvaća, ne poštuju, izbaci iz kuće i zauvijek, što se kaže, prekriži. I premda kasnije obično sve dobro ispadne, onaj sin homoseksualac postane cijenjen liječnik ili glazbenik, a i zet Srbin je vrijedan i odgovoran, odan suprug i nježan otac troje krasne djece, stari svejedno ne progovara s njima. Životinja šuti i trpi svoj strašni teret. Jedna golema tvrda gruda od gnjeva, prkosa, tuge i drhtave, očajne ljubavi leži mu na prsima kao golemi teški kamen, godinama mu drobi rebra i na koncu ga cijelog zgnječi. Umre čovjek od gluposti, sam samcat, bez ikoga svoga, tek zato jer se bojao tuđe zlobe i poruge. 

(VIDEO) GOLMAN HRVATSKE SE PREKRSTIO KAO SRBIN?! Danijel Subašić pokazao svoje pravo lice!

Jedna je takva sudbina otprije jedanaest godina i u novine dospjela. Policija je došla ispitati jednoga Antu, inače uzornog domaćina, dobrog, susretljivog, omiljenog u svome rodnom Islamu Latinskom kod Zadra, jer je prijetio da će zaklati kćer koja se zagledala u jednoga što mu je otac Jovo. I nikakvim se riječima Ante nije dao umiriti. Spremao se podići nož na svoju Antoniju jednako kao što ga je Abraham podigao na sina Izaka. Jedino što je Abrahama zaustavio glas s neba, a Antu istražni sudac koji ga je smjestio u pritvor dok se ne ispitaju svjedoci. Nadamo se ipak da se nesretnik u međuvremenu urazumio, da ga je bijes pustio. Ako ne prije, a onda barem da je u nedjelju navečer, u seoskoj gostionici, dok je gomila oko njega neobuzdano slavila golmana Danijela Subašića, koji je obranom tri jedanaesterca Hrvatsku doveo među osam najboljih na Svjetskom nogometnom prvenstvu, svim onim pijancima i propalicama što su mu se nekad smijali i iza leđa ga kojekavim imenima nazivali, ponosno doviknuo: "To je moj zet! Gledajte, budale! To je moj zet!" 

U finalu... dobro, osmini finala, jedna je mučna priča dobila sretni, gotovo bajkoviti obrat. A ne treba vam, vjerujem, dulje opisivati kako je mučno bilo nekome poput Danijela Subašića u Zadru koncem prošlog stoljeća. Bio je još mali, u svibnju devedeset prve narastao je možda samo da kroz prozor svoje sobe gleda kako raspomamljena rulja dolje na ulici razbija izloge i pljačka robu iz srpskih dućana. U rujnu je pošao u školu, u prvi razred, gdje je, osim velikih i malih pisanih slova i jednostavnih računskih operacija, naučio i da je kriv za granate koje padaju po gradu jer da su neprijatelji koji ih iz okolnih sela ispaljuju, na neki neshvatljiv, njemu do dana današnjeg ustvari nepoznat način, nekako njegovi. Noću su ga uspavljivale eksplozije bombi podmetnutih pod kuće nekih ljudi čiji se otac zvao, kao i njegov, Jovo, ili Milutin, ili Dušan, ili Uroš, ili Svetozar. 

LINTA O "KOCKASTOM" SUBAŠIĆU: Nažalost, on je samo jedan od mnogih koji su se ODREKLI NACIJE I VERE!

Ni nakon rata nije zapravo postalo bolje. Premda nesumnjivo talentiran za nogomet, dječak se mukotrpno probijao. Danijelu Subašiću činilo se katkad da se mora dokazivati dvostruko više od drugih, a i kad se dokazao, pohlepni mu je menadžer uskratio zasluženu plaću, izrabljivao ga nepoštenije nego ijednog drugog, sretnijeg igrača, čiji se otac zvao, šta ja znam, Krešimir, Domagoj ili Hrvoje. Naposljetku, ni otac njegove djevojke nije ga želio i smrtnim je grijehom prijetio ako se ona uda za njega. Jednoga savršeno nedužnog čuvara nogometnih vrata u zelenom dresu dopalo je, ukratko, sve što je inače trebalo dopasti Slobodana Miloševića i Ratka Mladića samo da su ih naši uhvatili. 

A onda je Danijel Subašić nakon sto dvadeset minuta jalove utakmice s Danskom u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji obranio tri penala i svi su, kao po komandi, skočili na noge i kriknuli u ekstazi. Oni što su razbijali i pljačkali srpske dućane na Kalelargi sretno su se zagrlili i skakali s onima što su minirali srpske kuće na Bokanjcu. "To je moj zet!" doviknuo je u gostionici u Islamu Latinskom njegov tast Ante. "Bravo!" viknuo je i nogometni menadžer, koji Subašiću inače nikad nije oprostio što nije pristao igrati bez para. Diljem naše zemlje slavili su i hadezeovci, i pravaši, i ustaše, i časne sestre, i prostitutke, i vjerovničko vijeće Agrokora, i Mladen Grdović i njegova Brankica, i Oko Sokolovo, i Fashion Guru, i Lucija Lugomer, naša najpoznatija plus size manekenka, svi su vrištali od sreće u jednoj kretenskoj zgodi da je, kraj više od pet stotina tisuća registriranih hrvatskih branitelja, domovinu obranio jedan Srbin. 

ZAPALILI MU KUĆU, A SADA GA SLAVE! Ustaše htele da sve zatru Srbinu Subašiću

Što god se dogodilo do kraja Prvenstva u Rusiji, meni je, nakon ovoga, iskreno, nebitno. Jer, Subašićeva je obrana tri jedanaesterca sama po sebi jedna velika povijesna pobjeda koja ispunjava oči suzama, to je trijumf čovječnosti nad mržnjom i glupošću. A nije zaista mogao biti bolji trenutak za to jer je Svjetsko nogometno prvenstvo, sa svim onim zastavama, himnama, dlanovima na srcu i licima našaranim ratničkim bojama, jedan prvorazredni nacionalistički događaj. Nacionalizam masu uspaljuje vjerojatno i više od igračke vještine. Više od Modrićevih driblinga i Rebićevih voleja crveni i bijeli kvadratići zaslužni su za rekordnu prodaju piva i čipsa. U takvom nepodnošljivom ludilu krvi i tla trebao nam je Danijel Subašić da se panterski baci ustranu i izbije balun u korner i neporecivo dokaže kako je nacionalizam totalno sranje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Да сте прочитали Јеванђеље по Луки...Дошли би сте .... - до истог САЗНАЊА...!!

Sale

pre 5 godina

Lepo, jedna životna priča. Mene trenutno više zanima Vimbldon i naš Nole. Ovo, što je dečko Srbin, nije ništa neobično. Poznat je, pa se o njemu piše, a koliko je tek takvih?

Tomo Jovanović

pre 5 godina

Ma i tu gde kao osuđuje mržnju ustaša prema srbima opet ne može da se ne vidi da je i sam novinar ustaša. Poređenje sa pederima, Mladić, Milošević, nije toga trebalo da bude u tekstu. Nema tog hrvata koji ne mrzi srbina, ma koliko se pretvarao

Petrov

pre 5 godina

Velicanstveno. "Nacionalizam je totalno sranje" bolji dokaz ili potvrda nije mogla ni da se zamisli. Svi oni koji mu zameraju da brani za "ljepu njihovu" moraju da znaju da Subasic po rodjenu HRVAT. Da je njegova domovina HR. Da je njegov zavicaj Zadar a da je po poreklu ili po opredelenju SRBIN. Ne verujem da ce moj komentar biti objavljen u vasem listu ali vredi pokusati. Nadam se najboljem.

Vlado

pre 5 godina

Odličan i poučan tekst, ne samo za Hrvate, već i za Srbe i sve ostale na ovim prostorima.

SARA

pre 5 godina

CITALA SAM U HRVATSKIM NOVINAMA DA JE POSTAO KATOLIK. SADA CE TAJ EX SRBIN JOS DA SLAVI OLUJU I JASENOVAC. SRAM DA GA BUDE ALI ON NIJE SAM.

susjeda

pre 5 godina

Vidim, još se niste oporavili od šoka, a?! ;)

Brta

pre 5 godina

Mogli su i nasi da uhvate Tudjmana i Gotovinu i da rese sve probleme. Ali nisu.

Zivko Vasilj

pre 5 godina

Neka pati kome smeta HRVATSKA je prvak svijeta. Subašić je NAŠ bio on Hrvat pravoslavne ili katoličke vjere.

Nile

pre 5 godina

Napisaću samo da nema razlike među Vedrane Rudan i Ante Tomića pa će vam sve biti jasno kakva je to tuga i nostalgija....

PITANJE

pre 5 godina

NIJE SUBA JEDNINI! Da li znate da je u ratu 90ih za Hrvatsku poginulo oko 800srba koji su je BRANILI a ne rušili balvane i napadali i da se pokazalo u Registru hrvatskih branitelja kad je objavljen da je u njemu i oko 10 000srba koji su je branili, samo žalosno da o tome neće da govri ni da piše niti jedan srpski medij a tako je interesantna tema a?

Zivko Vasilj

pre 5 godina

Anka pati koga smeta Hrvatska je prvak svijeta.

Rime

pre 5 godina

Znate kako bi to lepo rekao Šekspir, puno vike ni za što a Šešelj bi to još lepoše rekao, šta da se baba rodila sa penisom, bila bi deda!?

Jovan

pre 5 godina

Svaka čast za kolumnu ali to ,,U" kstih praznoglavaca neće doći a džaba se krsti kao pravoslavac kada to ne oseća on je isto ,,U"kao njegovi možda još gori poput janičara.

Jure

pre 5 godina

E sad, pitam se što će mu zeleni dres? A još se preziva Subašić, (Subaša: tur.). Sad će i Bosanci početi da ga svojataju.

Stojadin 45

pre 5 godina

Znate li koliko Srba igra za crnogorsku vaterpolo reprezentaciju i koliko Crnogoraca igra za Srbiju u vaterpolu. Pustite ljude na miru.

alexander

pre 5 godina

Brawo ! Swaka chast majstore....konachno neko normalan

Ime

pre 5 godina

Scenarista filma Ustav republike Hrvatske sa Glogovcem u gl.ulozi! Režija Rajko Grljić.Ova kolumna Ante Tomića od juče kruži"regionom".

zora

pre 5 godina

U pravu je onaj tip koji hoce da vrati Srbe proterane u oluji,mozda tako i postanu uspesnija nacija.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija