• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.07.2018

23:49

ZAEV PRETI MICKOVSKOM: Na sledećem sastanaku,  moraće da kaže DA LI JE ZA NATO!

Balkan

ZAEV PRETI MICKOVSKOM: Na sledećem sastanaku, moraće da kaže DA LI JE ZA NATO!

Podeli vest

Svi mi koji smo ostali na liderskom sastanku smo za uspešan referendum (o sporazumu o imenu sa Grčkom), a odnos koji je (lider VMRO-DPMNE Hristijan) Mickoski demonstrirao u ime VMRO-DPMNE je neozbiljan, neodgovoran i vređa sve političke subjekte i građane Makedonije, izjavio jepremijer i lider SDSM Zoran Zaev

MIA prenosi da je Zaev to kazao po okončanju liderskog sastanka koji je on sazvao u Klubu poslanika
Navodi se da je Zaev saopštio da je za sutra u podne zakazan još jedan liderski sastanak u manjem sastavu. Makedonski premijer je dodao da će na tom sastanku Mickoski moći da se izjasni dali je za NATO i EU, kao i da li je za to da građani odlučuju o budućnosti Makedonije.

- Ako je Mickoski za NATO i EU trebalo je da sedi tu sa svim liderima i da donosi odluke za budućnost države, ali on je odlučio da pobegne od ovog istorijski najvažnijeg pitanja makedonske budućnosti - poručio je Zaev.

Mickoski je napustio je skup u Klubu poslanika nakon jednog sata.

MIA prenosi da je Mickoski kao razlog napuštanja sastanka naveo to što mu nije bio jasan koncept po kojem njemu ne prisustvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Mickoski je naveo da je od Zaeva zatražio da najkasnije do ponedeljka organizuje liderski sastanak u formi u kojoj je ranije održavan, uz prisustvo lidera cetiri najveće stranke u Makedoniji SDSM, DUI, VMRO-DPMNE i najveće opozicione partije Albanaca.
Zaev se večeras sastao sa predsavnicima parlamentarnim stranaka, koji imaju više od jednog poslanika u Sobranju, sa ciljem prevazilaženja razlika u pripremi predstojećeg referenduma o potvrđivanju sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer je, prema skopskim medijima, ovaj sastanak sazvao jer je opoziciona VMRO-DPMNE blokirala proces izbora članova Državne izborne komisije (DIK), koja treba da organizuje referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom. 
Uspešnost ovog referenduma, naime, od velike ja važnosti za Makedoniju, jer od toga zavisi primena grčko-makedonskog sporazuma o novom imenu Makedonije, a od primene tog sporazuma i dobijanje datuma za početak pregovor o priključenju EU i članstva u NATO.

Analitičari smatraju da je Zajevu najvažnije da ubedi lidera VMRO-DPMNE da ne poziva građane na bojkot referenduma, jer u tom slučaj njegov neuspeh je zagarantovan.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno obezbediti dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 odsto upisanih glasača sa biračkim pravom.

Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, referendum će biti neuspešan.

GUŽVA U SKOPLJU: Lider VMRO-DPMNE napustio sastanak Zaeva i lidera stranaka




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija