Public

19:52 >> 19:52 Balkan

sputnjik | 23. 07. 2018.

CRNA GORA U ŠOKU! IZA NAPADA NA ĐUKANOVIĆA STOJI CIA: Specijalno tužilaštvo našlo američki trag u aferi "državni udar", MOSKVA O OVOM PRIČA MESECIMA!

Specijalno tužilaštvo u Podgorici donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv američkog državljanina Džozefa Asada, bivšeg operativca CIA, zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije u tzv. aferi "državni udar"

Tako je osim poznatih optužbi o navodnom ruskom tragu u toj aferi Tužilaštvo sada našlo i - američki.

Nakon 17 meseci istrage crnogorsko Specijalno tužilaštvo je došlo do zaključka da su osim pripadnika ruskih tajnih službi, navodno pripadnika GRU Eduarda Širokova i Vladimira Popova, u tzv. pokušaj državnog udara u Crnoj Gori takođe bile angažovane i njihove američke kolege.

Svedočenje pred Višim sudom u Podgorici američkog državljanina Brajana Skota putem video-linka, inače takođe bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije "Patriotik defens grupa", iako nije donelo ni približno željeni rezultat po crnogorsko Tužilaštvo, prema pisanju "Pobede" dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za otvaranje istrage protiv još jednog bivšeg agenta CIA Džozefa Asada, vlasnika kompanije "Peregrini", zbog pružanja tzv. "konsultantskih usluga".

ZUKORLIĆ RASTURIO UGLJANINA: Suljo ruši Srbiju samo da bi profitrao, a PLAŠI SE I DA ĆE PUĆI NA IZORIMA!

Kako je krivično delo koje se Asadu stavlja na teret imalo za cilj nasilno rušenje crnogorske vlasti i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO, njemu je predviđena višegodišnja zatvorska kazna, pa će Specijalno tužilaštvo, kako je najavljeno, zatražiti određivanje pritvora za bivšeg operativca CIA.

VLADA U PODGORICI ODGOVORILA PATRIJARHU IRINEJU: Stavovi poglavara SPC govore u stvari o ONOME KOJI IH JE IZREKAO

Novi osumnjičeni Džozef Asad je inače rođeni Linbanac sa američkim pasošem i ima prijavljeno prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da nije dostupan crnogorskim organima gonjenja, pa postoji mogućnost da posredstvom Interpola za njim bude raspisana međunarodna poternica.

PATRIJARH IRINEJ: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba NDH u Hrvatskoj!

Prema navodima lokalnih medija, Asad je bio operativac CIA petnaest godina - od 1999. godine kada je zajedno sa suprugom Mišel stupio u službu, pa sve do 2014. godine, a poznato je i da je u bezbednosnim krugovima stekao ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL u Iraku.

Reuters

Za Asada je zanimljivo i da je njegova životna saputnica Mišel, takođe bivša operativka CIA, u SAD mnogo poznatija od svog supruga. Ona je nakon uspešnog spasavanja hrišćanskih izbeglica iz severnog Iraka dobila veliku pažnju američkih medija, dok je o njenom radu napravljen niz televizijskih reportaža, a nedavno je izdala i knjigu - "Moj tajni život u CIA - Prikriveno u ratu protiv terorizma", koja je izazvala pozornost stručne i laičke javnosti.