• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

09.08.2018

16:27

ZDRUŽENI UDAR NA PRAVOSLAVLJE! Crnogorski raskolnici imaju podli plan: Prvo samostalna Ukrajinska pravoslavna crkva, PA ONDA MI!

Balkan

ZDRUŽENI UDAR NA PRAVOSLAVLJE! Crnogorski raskolnici imaju podli plan: Prvo samostalna Ukrajinska pravoslavna crkva, PA ONDA MI!

Podeli vest

Pokušaji raskolničke Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije da dobije autokefalnost od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja sa pažnjom i navijanjem prate kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva i takozvana Crnogorska pravoslavna crkva

Te dve kanonski nepriznate crkve u Makedoniji i Crnoj Gori povode se logikom da bi eventualnim dobijanjem tomosa od vaseljenskog patrijarha nepriznata crkva u Ukrajini vremenom postala druga po brojnosti kanonska crkva u Vaseljeni, što bi otvorilo put za priznanje autokefalnosti crkve u Makedoniji, a potom možda i takozvane CPC u Crnoj Gori.

ČU', SRPSKI PATRIJARH DA SE IZVINJAVA... Barski paroh, protojerej JOVAN PLAMENAC OČITAO ŽESTOKU LEKCIJU MILU ĐUKANOVIĆU i crnogorskom režimu!

Tako portal "Nova Makedonija" navodi izjavu tamošnjeg verskog analitičara Branka Đorđevskog, koji smatra da će vaseljenski patrijarh dati autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevske patrijaršije, što prema njegovom mišljenju znači da je"„Carigradska patrijaršija spremna na konfrontaciju sa Moskvom jer želi da prevlada u pravoslavlju". Sve to, smatra Đorđevski, daje nadu da takav potez Carigrad može da preduzme i u pogledu priznavanja nezavisnosti Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne crkve:

- Ukrajina je test koji sada ukazuje na to da li će Carigradska patrijaršija vući poteze koji neće biti ugodni za crkvenu Moskvu, ali i crkveni Beograd - tvrdi Đorđevski.

Tanjug

Vaseljenski patrijarh Vartolomej

U pokušaj dobijanja autokefalnosti za Ukrajinsku crkvu odavno se uključila i država, pa je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko još u aprilu ove godine saopštio da je autokefalnost već dogovorena nakon sastanka sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom u Istanbulu. Zvanični Kijev se nadao da Ukrajina može da dobije autokefalnu crkvu do 28. jula, odnosno dana kada se obeležavalo 1030 godina od pokrštavanja Rusa.

(VIDEO) KIJEV PONIŽEN I BESAN: Ruska i proruska pravoslavna Ukrajina pokazala snagu i prkos I TO U SRED PRESTONICE UKRAJINE!

Kako je taj datum očigledno već propušten, sada su sve nade uprte u ishod posete patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila koji će 31. avgusta u Istanbulu razgovarati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom. U raskolničkim redovima, kako u Ukrajini, tako i u Crnoj Gori i Makedoniji, pojedini "analitičari" toliko žele da veruju u riješenost vaseljenskog patrijarha da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, da tu posetu ruskog patrijarha tumače kao jedan od poslednjih pokušaja Moskve da spreči Vaseljensku patrijaršiju u tom naumu.

screenshot

Raspop Miraš Dedeić

Istovremeno, među raskolničkim crkava takođe postoji određeni nivo saradnje, pa je poznato da je mitropolit takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić u nekoliko navrata boravio u Kijevu i sasluživao sa patrijarhom UKP Kijevske patrijaršije Filaretom Denisenkom, dok te organizacije imaju i veoma sličnu ideje u pogledu otimanja imovine od Ruske, odnosno, Srpske pravoslavne crkve.

S tim u vezi, veoma je indikativna izjava patrijarha takozvane Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filareta, koji je u nedavnom intervjuu ustvrdio da Moskovska patrijaršija u Ukrajini nema nikakvu imovinu.

- Uzmimo na primer Kijevsko-pečersku lavru, Počajevsku lavru. Ko je njihov vlasnik? To je imovina ukrajinske države. Država je prenela svoju imovinu na upotrebu (jedinoj kanonskoj) Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije. Ali kada Ukrajinska crkva bude priznata kao kanonska, biće i jedna i druga lavre predate Ukrajinskoj crkvi, zato što su to ukrajinska svetilišta. Ni Rusija ni Patrijaršija u Moskvi nemaju nikakve veze sa njima, a one parohije koje su sagradile njihove hramove na svoj trošak, to je vlasništvo tih parohija, a ne Rusije. Stoga, Rusija nema svoju crkvenu imovinu u Ukrajini - kazao je Filaret.

I TO JE MOGUĆE! RASKOL U RASKOLNIČKOJ CRKVI CRNE GORE: Sve su zamesili Ukrajinci, DA SE BUDE JOŠ BLESAVIJE!

Takvo razmišljanje gotovo u potpunosti je preslikano i kod režima i podržavaoca projekta autokefalne CPC u Crnoj Gori. Po toj logici, crkvena imovina je u stvari vlasništvo države, pa je treba nacionalizovati, što je, zanimljivo, posve suprotan proces u odnosu na dosadašnju praksu crnogorskog režima koji je gotovo svu svoju državnu imovinu privatizovao i rasprodao strancima.

Takođe, odjeci ukrajinskog razmišljanja prisutni su i u čestim zahtevima da „crkvena imovina pripada Crnogorcima", odnosno parohijanima koji su gradili te hramove. Naravno, ogromna većina Crnogoraca ne misli tako, što potvrđuje i činjenica da SPC uživa najveće poverenje naroda u Crnoj Gori, ali to ne znači da koncept u oba slučaja nije gotovo identičan.

Sve u svemu, napori na urušavanju jedinstva širom pravoslavne vaseljene ne mogu se zanemariti. Da postoje namere da se u okviru pravoslavlja podupre stvaranje što više autokefalnih manjih crkava takođe je poznato. Treba li reći da bi eventualna odluka ili pokušaj vaseljenskog patrijarha da prizna autokefalnost Ukrajinskoj crkvi istovremeno proizvela nesagledive negativne posledice po vaseljensko pravoslavlje. Naravno, postavlja se osnovno pitanje za čiji račun i kome to ide u prilog.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloš

pre 5 godina

Nije najveći napad na srbski narod i srbske svetinje na Kosovu nego u Crnoj Gori. Pitam se kao čovek, kako MIlo Đukanović može mirrno da spava i gde mu je savest.

Vladdimir

pre 5 godina

Prvo, kaže se srpski... Drugo, verski objekti nisu srpsko vlasništvo, već vlasništvo SPC... Treće, to poistovećivanje vere i nacije nas je i dovelo tu gde jesmo... Tako smo i izgubili Srbe katolike u Hrvatskoj, Srbe muslimane u Bosni i na Kosovu, a na dobrom smo putu da nam i Srbi muslimanske vere u Raškoj okrenu ledja... Pa vi braćo, Krstaši, nastavite i dalje da zbog crkve i vere terate Srbe od matice zemlje... Ima nas mnogo, pa nam ne trebaju... Doći će Rusi i Kinezi da ih zamene... Oni su nam bliži nego rodjena braća druge vere...

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija