• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

21.09.2018

18:20

BAĆUŠKI OD SRCA: Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici!

Balkan

BAĆUŠKI OD SRCA: Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici

LAVROV STIGAO U BiH, danas sastanci s Dačićem i Dodikom


Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci pre toga je održan sastanak predsednika Srpske Dodika i Lavrova, kome su prisustvovali premijer Srpske, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Rusije u BiH.

Održan je i sastanak Dodika i Lavrova sa delegacijama Republike Srpske i Rusije, kojem su prisustvovali Čubrilović i brojni ministri u Vladi Srpske.

U okviru zvanične posjete Lavrova Banjaluci, još je predviđen sastanak kome će prisustvovati ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, a koji je ranije istakao da će taj susret, čiji je domaćin predsednik Srpske, biti još izuzetna prilika da se snažno afirmišu najbolji odnosi Rusije sa Srbijom i Srpskom.

Dodik i Lavrov:Nedopustivo mešanje sa strane u odnose u BiH
 

Zajednički stav Republike Srpske i Rusije je da Visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao i strane sudije u Ustavnom sudu treba da odu iz BiH i da je nedopustivo mešanje sa strane u unutrašnje odnose u toj državi, saopšteno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika Republike Srpske i šefa ruske diplomatije, Milorada Dodika i Sergeja Lavrova. 

- Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose - rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

Dodik je odbacio bilo kakve špekalucaije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na, kako je rekao, svim nivoima.

Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruškom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je "riuski čovek", te istakao da je "srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju te da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije".



- Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS - rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za rezoluciju o Srebrenici u Savjtu bezbednosti na koju je uložen ruski veto.

- Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva - kazao je Dodik.

Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti držav BiH i Republike Srpske.

- Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se puno odnosi na RS pre svega voće i povrće - rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

Lavrov je podsetio da je sa Gaspromom potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane iznošenje stava da li je neko na strani ili protiv Rusije.

MILORAD DODIK: Tokom posete Sregeja Lavrova u Banjaluci NA SNAZI PRVI STEPEN OBEZBEĐENJA




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59