• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

09.10.2018

08:25

I U "LIJEPOJ NJIHOVOJ" ZNAJU OD KOGA SVE ZAVISI! Nadaju se da će Dodik zaustaviti tužbu hrvatskog člana Predsedništva BiH protiv Hrvatske

Balkan

I U "LIJEPOJ NJIHOVOJ" ZNAJU OD KOGA SVE ZAVISI! Nadaju se da će Dodik zaustaviti tužbu hrvatskog člana Predsedništva BiH protiv Hrvatske

Podeli vest

Pobednici nedjeljnih izbora u Bosni i Hercegovini su Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović. Dosadašnji predsednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik ubedljivo je potukao opoziciju u Republici Srpskoj i pobedio u trci za člana Predsedništva BiH iz srpskog entiteta.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović uspeo je da SDA (Stranka demokratske akcije) ostane najjača stranka u Federaciji BiH, piše Jutarnji.hr, a njegov kandidat Šefik Džaferović izabran je za bošnjačkog člana Predsedništva.

Željko Komšić ušao je u Predsedništvo BiH, ali je pobednik i njegov protivkandidat Dragan Čović: iako nije uspeo da osvoji drugi mandat zaredom u Predsedništvu, Čovićev HDZ BiH (prema nepotpunom izbornim podacima od juče poslepodne) druga je stranka po snazi u Federaciji BiH, kojoj se smeši učestvovanje u vlasti na federalnom i na državnom nivou. Bakir Izetbegović je Čoviću odmah u izbornoj noći ponudio ulazak u koaliciju, ali iz HDZ-a BiH juče još nije bilo odgovora.

Kako piše Jutarnji, predsedništvo BiH ima pre svega simboličnu ulogu, a glavnu vlast u BiH drže entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, a tu su najjače pozicije osigurali Milorad Dodik (SNSD) kao i SDA i HDZ. Kako je mesto premijera vlade federacije rezervirano za Bošnjaka, Dragan Čović bi mogao da prihvati funkciju predsednika Federacije BiH, ili pak ministra spoljnih poslova BiH.

DODIK: ZASTAVA SRPSKE VIJORIĆE SE U SARAJEVU: Ovo su prva tri poteza koje će Lider SNSD učiniti kao član Predsedništva BiH!

Činjenica je da će u Predsedništvu BiH u novom sazivu biti teško, jer će tu sedeti Dodik i Komšić, obojica vični žestokom rečniku, a potpuno suprotnih viđenja BiH. Komšić je za građansku, nadnacionalnu BiH, dok Dodik stalno ističe da ga ništa osim Republike Srpske ne zanima. Komšić je u prvom intervjuu nakon izbora najavio da će tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu u Hamburgu zbog Pelješkog mosta, a Dodik je najavio da će tražiti da u Predsedništvu BiH visi zastava Republike Srpske i da on kao član Predsedništva polaže zakletvu u skupštini RS. Ranije je najavio da ne misli da sedi u Sarajevu i da će imati kancelariju u Istočnom Sarajevu, a u sednicama Predsedništva učestvovaće preko Skypea.

I u najboljem slučaju BiH čeka šest meseci formiranja vlasti, a sad bi to moglo da bude dodatno zakomplikovano jer je BiH ušla u izbore a da nije promenila izborni zakon koji definiše model formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Ustavni sud je poništio stare odredbe, a nove je nemoguće doneti bez dogovora Srba, Bošnjaka i Hrvata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 5 godina

U Lijepoj našoj nas zaboli k.... za tužbu BiH.

stanivukovic radomir

pre 5 godina

Kome jos nije jasno da ta razularena banda SDA vodjena pokvarenom i podlom politikom "americke" lopuze "americke ambasadorke " zaostalog recidiva iz vremena O'Bama-Klinton pokvarene politike sirom sveta a ona je Sto gore sirom sveta to bolje za pljackase iz njihove "drzave" ! Ja mislim da Covic i ostali iz tog tabora treba da apsolutno putem G Dodika opstruiraju delovanje te pokvarene kreature Komsica koji kao bajagi "'Rvat " iz SDPa zauzme mesto jednog nacionalnog predstavnika "'Rvata" ! I druga stvar da posto su ti banditi Razorili BiH iz SFRJ i na silu drze u "zajednici" svakako nakaradnoj kakva je danas nova BiH koja nikome ne valja osim kriminalcima iz SDA ,njihovim satelitima u BiH i naredbodavcima iz iste vestacke tvorevine "amerike" koja celim vremenom svoga postojanja pod dirigentskom palicom V Britanije tj. Engleske krune ! Mozda ovo necete objaviti postovana gospodo ali ovako razmislja jedan obican Srbin iz Srbije proteran iz "Rvatske" ponovo pod Dirigentskom palicom kriminalne nazovi drzave "amerike" a sve skupa krimanalaca iz V Britanije !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija