• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2018

10:04

DODIK NE GUBI VREME: Iniciraću priznavanje Krima delom Rusije!

Balkan

DODIK NE GUBI VREME: Iniciraću priznavanje Krima delom Rusije!

Podeli vest

Izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsednik Republike Srpske, izjavio je da po preuzimanju nove dužnosti namerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima delom Rusije

 

- Pripajanje poluostrva Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kojeg su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni deo - rekao je Dodik za rusku "Izvestiju".

Prema njegovim rečima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvik aktivno borio sa komunizmom, sada priznaje administrativno rešenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

- Ja sam lično jako zainteresovan za posetu poluostrvu, posebno sada kada je postao de Rusije i nameravam da posetim Krim čim se ukaže prilika - dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rešava unutrašnje političke probleme, te da je uticaj Zapada na Kijev pokazao negativan i poguban efekat na tu zemlju.

On je ocijenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaiciji odnosa sa Rusijom.

- U datoj situaciji reč je više o pritisku Zapada - rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra.

Prema njegovim rečima, dešavanja na Krimu prošla su u demokratskoj atmosferi za razliku od otcepljenja Kosova od Srbije.

- Bez obzira na to, SAD i većina njihovih saveznika priznaju nezavisnost Kosova - naveo je on.

Dodik je rekao da bi po stupanju na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH želeo da njegovi prvi sastanci budu sa predsednicima Rusije i Srbije - Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem.

- Spreman sam da se sastanem sa ruskim liderom do kraja godine, ali tu ne zavisi sve od mene - rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik, koji je dosadašnji predsjednik Republike Srpske, naglasio je da Srpska ima sadržajne odnose sa Rusijom, da je zainteresovana za nabavku medicinske opreme iz Ruske Federacije, kao i za izgradnju postrojenja za gas na teritoriji Republike, tačnije u Zvorniku, koje se trenutno projektuje, dok se u Rusiji priprema neophodna oprema, a u jesen iduće godine trebalo bi da počne sa radom.

- Osim toga, bilo bi mi veoma drago ako bi se izgradio rusko-srpski humanitarni centar, kao i onaj koji radi u Nišu u Srbiji. I to ću pitanje postaviti - dodao je Dodik.

Dodik je potvrdio da je Vladimir Putin veoma popularan u Republici Srpskoj i da narod mnogo uvažava i voli jaku Rusiju koju je on sazdao.

- Rusija se pridržava pravedne politike, ona štiti i podržava međunarodno pravo, konkretno kada je reč o podržavanju relevantnih rešenja Saveta bezbednosti UN, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi volimo Rusiju ne zato što nas ona podržava, nego što se ona jasno pridržava međunarodnog prava u svojoj spoljnoj politici - dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnom slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, Dodik je naglasio da će smeniti sve Srbe koji su bili odgovorni za donošenje tog rešenja.

On je dodao da bez saglasnosti srpske strane takvi "spiskovi nepoželjnih lica" ne mogu postojati, te izrazio uverenje da će to pitanje uskoro biti rešeno.

- To će biti jedno od prvih pitanja koje ću uključiti u dnevni red. Nameravam da poništim te spiskove i tada gospodin Prilepin može doći u BiH. Ja imam veoma pozitivno mišljenje o tom čoveku, ja sam ga nagradio ordenom Republike Srpske i želim da mu ga što pre uručum - dodao je Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija