• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2018

18:10

IZBOR KOMŠIĆA "POSLEDNJI EKSER U POSMRTNI KOVČEG BIH": Sarajevu preti do sada najveća politička kriza!

Balkan

IZBOR KOMŠIĆA "POSLEDNJI EKSER U POSMRTNI KOVČEG BIH": Sarajevu preti do sada najveća politička kriza!

Podeli vest

Dok se čeka zvanična potvrda Centralne izborne komisije i proglašenje konačnih rezultata izbora u Bosni i Hercegovini, već sada je gotovo izvestan budući sastav Predsedništva BiH, ali, prema oceni anbalitičara, i mogućnost nove političke krize

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić biće novi, poneko i stari, članovi kolektivnog šefa države. 

Izbor člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda bio je, za razliku od kandidata SNSD-a i SDA BiH, Dodika i Džaferovića, kojima su analize i istraživanja javnog mnjenja davali najveće šanse za uspeh, politička nepoznanica broj jedan.

Nepoznanicu su sačinjavali lider HDZ BiH Dragan Čović, koga podržava ubedljiva većina bosanskohercegovačkih Hrvata, i Željko Komšić iz Demokratske fronte, koji je već bio u Predsedništvu, u dva mandata - 2006-2010 i 2010-2014. godine.

Pobedu je odneo Komšić, na glasovima najbrojnijeg naroda u BiH, Bošnjaka, a osvojio je znatno manje glasova među Hrvatima u BiH, zahvaljujući sistemu glasanja na nivou Federacije BiH, koji predviđa da svaki građanin iz tog, većeg entiteta Bosne i Hercegovine, glasa za dva člana Predsedništva. 

Tako Bošnjaci, kojih je gotovo četiri puta više, imaju mogućnost da izaberu "svog" Hrvata, praktično ne mareći za raspoloženje birača najmanjeg konstitutivnog naroda BiH. 

 

DODIK O AMBASADORKI SAD U BiH: Krivo joj je što su njeni puleni izgubili - DAĆU JOJ ZA UTEHU DA CEO ŽIVOT BROJI GLASOVE!

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića to nije samo realnost, već gruba manipulacija:

- Formalno gledano, ispoštovana je legalnost proizašla iz Dejtona, ali i te kako to sve nema legalitet. Jer, unutar Federacije BiH nije definisano na koji način bi se razvrstali bošnjački, a na koji način hrvatski glasovi - kaže Anđelković. 

Bošnjački korpus zapravo sad ima dva predstavnika u Predsedništvu, a Hrvati nijednog, kaže Anđelković. 

To će, uveren je, izazvati ozbiljne političke sukobe i tenzije, kao i probleme i dugotrajnu krizu u formiranju organa vlasti, od kantonalnih do federalnih. 

TRAŽE OSTAVKU GOVEDARICE! Opozicija u RS nezadovoljna izbornim rezultatima svog kandidata!

- Iako je Komšić ''proguran'' u Predsedništvo, HDZ BiH Dragana Čovića je dobio ubedljivu većinu u kantonima sa hrvatskim stanovništvom, a bez HDZ nema formiranja vlasti na nivou Federacije - objašnjava Anđelković. 

Foto: printscreen

On ističe da će, i kada je reč o nivou državne zajednice BiH, zbog toga biti velikih problema, ali i da će to otvoriti izvestan prostor Republici Srpskoj. 

- Republika Srpska ima mogućnost da prelomi, Milorad Dodik sad ima ključeve formiranja vlasti na nivou državne zajednice i to je jedna jako dobra pozicija - smatra Anđelković. 

Sam Dodik ocenjuje da je izbor Komšića greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite i da to nisu smeli da urade, imajući u vidu položaj hrvatskog naroda, čija je konstitutivnost dovedena u pitanje. 

- Na taj način je poruka da Muslimani žele sada kod Hrvata, a kasnije kod Srba da kreiraju ''podobne'' Srbe i ''podobne'' Hrvate za svoje dugoročne interese centralizacije ", kazao je Dodik za RTS. 

I U "LIJEPOJ NJIHOVOJ" ZNAJU OD KOGA SVE ZAVISI! Nadaju se da će Dodik zaustaviti tužbu hrvatskog člana Predsedništva BiH protiv Hrvatske

Da je na pomolu svojevrsna politička kriza u Bosni i Hercegovini smatraju i pojedini hrvatski analitičari i mediji.

Tako portal "Direktno" ocenjuje da će Komšić svojim ponašanjem i "huškanjem protiv Hrvata i Srba" samo dati podsticaj nacionalističkim vetrovima kod svih naroda u BiH, prenosi sarajevsko "Oslobođenje". 

Mostarski politički analitičar i filozof Nino Raspudić smatra da je nametnuti izbor Komšića "poslednji ekser u posmrtni kovčeg BiH". 

Kako prenosi "Oslobođenje" on-line, on poručuje HDZ-u BiH da ne treba da ulazi u vlast i time pruži legitimitet tom, smatra, "nakaradnom sistemu", i strahuje da će biti nastavljen proces iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

Ti hrvati su uglavnom Srbi koji su na silu prešli u katolike.

Aleksandar

pre 5 godina

Jesu li na silu prešli u katolike ili Hrvate?.

vlah alija

pre 5 godina

e jakog li strucjaka tog andjelkovica,pa bre vlast u bosni je decentrilizovana i predsednistvo ima samo simbolican status vlast je u kantonima a komsic je vec imao 2 termina i to pre samo 4 godine i sta bosna je i dalje tu i bila je vekovima i ko misli da jedan tajkun covic i gori.a iz laktasa mogu promeniti nesto sto se vekovima ne menja stvarno je smesan

SRBIJA

pre 5 godina

Vlah trcine napusi KU....RS samo ceka pravi trenutak da proglasi prisjedinjenje Srbiji.Kada geopolitika bude prava .

Jokan

pre 5 godina

Komšića su izabrali građani BiH koje će on predstavljati kao član predsedništva. A puke želje tajkuna i evropejca Čovića da ga biraju škutori i hercegovačke ustaše su samo moguće u čistoj Hrvatskoj. U Evropi predsednike biraju građani. Žao mi je u Duduka. Nije mu se ispunila želja da zajedno opstruiraju. Predstavljaju državu BiH koja ih hrani a rade protiv nje.

Bata

pre 5 godina

Zaovo sve je jedini krivac hrvatska država kouja zbog mržnje prema Srsbima i Republici Srpskoj od samog početka se zalaže za ukidanje Dejtona. Trebali su da osatave Srbe na miru i da se već prvi put, kad je izabran Komšič, bore za hrvatsku federalnu jedinicu. Ni sada nije kasno, a imaju prijatelje na Zqpadu koji bi im išli na ruku. Što duže čekaju to je gore za hrvtski narod u BH.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija