• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.10.2018

21:48

ZAEV NAMAKNUO DVOTREĆINSKU PODRŠKU U SOBRANJU:  11 poslanika VMRO-DPMNE za promenu Ustava, MAKEDONIJA MENJA IME?!

Balkan

ZAEV NAMAKNUO DVOTREĆINSKU PODRŠKU U SOBRANJU: 11 poslanika VMRO-DPMNE za promenu Ustava, MAKEDONIJA MENJA IME?!

Podeli vest

Makedonski parlament Sobranje u ponedeljak počinje raspravu o ustavnim promenama neophodnim za sprovođenje sporazuma o novom imenu te države, a makedonski mediji navode da postoje spekulacije da je 11 poslanika opozicionog VMRO-DPMNE pristalo da podrži izmene Ustava.

Sajt plusinfo.mk objavio je da će, posle referenduma, o čijem ishodu se spore vlast i opozicija, glasanje u Sobranju biti drugi pokušaj ratifikacije dogovora sa Grčkom, a da to da su poslanici VMRO-DPMNE pod pritiskom navode čelnici te stranke, ali i evrokomesar Johanes Han, prenosi RTS.

Vest o spekulacijama da je 11 poslanika opozicionog VMRO-DPMNE pristalo da podrži izmene Ustava objavila je makedonska televizija Alsat, navodeći da je vlada Zorana Zaeva uspela da obezbedi dvotrećinsku podršku neophodnu za usvajanje ustavnih promena, čime bi ova zemlja izbegla vanredne parlamentarne izbore.

Ipak, čelnici VMRO-DPMNE tvrde da su spekulacije da su poslanici te stranke podržali ustavne promene netačne, navodeći da je "malo verovatno da će neko od poslanika glasati suprotno volji građana Makedonije iskazanoj na referendumu 30. septembra".

- Poslali smo jasnu poruku poslanicima da poštuju volju naroda. Stav VMRO-DPMNE, koji se u odnosu na dogovor sa Grčkom nije promenio, jasan je. Poslanici su jasno poručili da će poštovati volju naroda-  rekao je portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski.

Makedonski mediji, takođe, javljaju da se izvestan broj nekadašnjih funkcionera VMRO-DPMNE uključio u "ubeđivanje" poslanika te stranke da podrže ustavne promene, što je potvrdio i portparol stranke.

- Spekulacije su da je poslanicima prećeno ili da su pod pritiskom partije. Vlast je ta koja preti i ucenjuje - rekao je Arsovski.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han rekao je bečkom "Standardu" da se poslanici opozicije suočavaju sa pretnjama iz stranke zbog mogućnosti da podrže ustavne promene.

Za usvajanje ustavnih promena potrebna je dvotrećinska većina u Sobranju, odnosno podrška 80 poslanika, ili devet više nego što vladajuća koalicija ima u parlamentu.

ZAPAD SPREMA ODMAZDU, DVA VELIKA PORAZA NA BALKANU DOŽIVEO ZA NEDELJU DANA: Čeka nas vruća jesen!

PUTIN PREUZEO MAKEDONIJU, PRAVI OD NJE NOVU SRPSKU! Amerikanci dižu paniku posle debakla u Skoplju!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Makedonska vlast misli da ako sada pljune na Makedoniju, da će sledeći put kada bude tražen neki ustupak od zapada, pljunuti na Severnu Makedoniju. Pa neće. Biće to isti narod čija volja se ne poštuje sada. Tako to ide. Jedan ustupak, pa drugi ustupak i ode obraz, a bolji život se neće desiti zbog kozmetičkih radova.

Marko

pre 4 godine

Budale jedne srpske, što objavljujete vijesti iz 2018. godine, niste normalni. Posežete za Makedonijom, Kosovom, Crnom gorom, BiH, Hr, Slo i zamisli nitko neće ni da priča sa vama a kamo li da bi vam dao podršku u bilo čemu. Niste zaslužili, stop.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija