• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

17.10.2018

18:59

BEZ DOGOVORA VLASTI I OPOZICIJE: Vanredni izbori u Makedoniji sve izvesniji

Balkan

BEZ DOGOVORA VLASTI I OPOZICIJE: Vanredni izbori u Makedoniji sve izvesniji

Podeli vest

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli da postignu bilo kakav dogovor o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Reublika Sevrna Makedonija.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukuno 120 poslanika, a nakon što su iz najuticanije oozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se namekne 81 poslanički glas čini se kao "nemoguća misija".

Novi vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji stoga postaju sve izvesniji, smatraju stručnjaci.

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio danas američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtev da podrže Prespanski sporazum.

Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nje odgovorna oozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije, premijera Zaeva, oštro je danas reagovala na takav odgovor Mickoskog.

U saopštenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta "sramota za Makedoniju", kao i da se ne razlikuje od svog prethodnika i bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U SDSM kažu da je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

- Ako nastave da blokiraju budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana, parlamentarna većina će raspisati vanredne parlamentarne izbore-  poručuju iz vladajuće stranke.

Takođe, ranije danas poslanička grupa VMRO-DPMNE odlučila je da se isključi iz parlamentarne debate o ustavnim promenama, jer smatra da ona postaje besmislena s obzirom na to da je i neuspeli referendum pokazao da su građani protiv promene imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji je, nakon sukoba u vladi sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog tog sporazuma, podneo ostavku. Premijer Aleksis Cipras je tu ostavku ranije danas prihvatio.

Kamenos, koji je i lider stranke Nezavisni Grci, manje članice vladajuće kolaicije u Grčkoj, se takođe protivi usvajanju Prespanskog sporazuma.

Kocijas je, inače, potpisnik Prespanskog sporazuma s grčke strane, dok je s makedonske sporazum potpisao njegov tadašnji kolega Nikola Dimitrov.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je novinarima rekao da je pozvao parlamentarne stranke u Makedoniji da glasaju za sporazum, jer, kako je poručio, Grčka neće dozvoliti članstvo te bivše jugoslovenske republike ni u jednoj međunarodnoj organiziji pod imenom "Republika Makedonija".

 

MICKOSKI ODGOVORIO MIČELU: Makedonski narod je rekao svoje - Prespanski sporazum je neprihvatljiv!

CIPRAS NEUMOLJIV: Prvo sporazum, pa članstvo Makedonije u NATO i EU!

 

 


 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59