• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

19.10.2018

08:22

AUSTROUGARSKA JE IZMISLILA ALBANCE, DA SPREČE RUSIJU I SRBIJU DA IZAĐU NA JADRAN! Šokantna tvrdnja hrvatskog istoričara!

Balkan

AUSTROUGARSKA JE IZMISLILA ALBANCE, DA SPREČE RUSIJU I SRBIJU DA IZAĐU NA JADRAN! Šokantna tvrdnja hrvatskog istoričara!

Podeli vest

Albansku naciju stvorili od četiri plemena koja se međusobno nisu ni razumela samo da bi sprečili izlazak Srbije i Rusije na Jadran, tvrdi istoričar i teolog Goran Šarić iz Rijeke

Drugi put u razmaku od sedam meseci katolički teolog i istoričar Goran Šarić priredio je u četvrtak veče predavanje u prepunom Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. Tribina "Genetičko poreklo Srba i drugih evropskih naroda" privukla je više od 200 Novosađana.

Šarić je predavanje započeo konstatacijom da je poslednjih 200 godina na Balkanu britanska politika nepogrešivo uvek radila protiv naših interesa. Turska, koju su tada zvali „bolesnikom sa Bosfora", održavana je „na aparatima" samo da Srbija ne bi dobila svoju državu.

Prepravke istorije regiona

Šarić je rekao istoričari u regionu redom tvrde da su narodi kojima pripadaju -autohtoni.Tako akademik Franjo Šanjek, teolog i istoričar koji je doktorirao na Sorboni, piše da su Hrvati na Balkanu od kamenog doba, a prof. dr Bisera Solić Buskailo, najveći bošnjački autoritet za jezike, tvrdi da su i Bošnjaci autohtoni. Muftija Zukorlić u svojoj knjizi „Drevna Bosna" ističe da su Sandžaklije i Bošnjaci autohtoni, kao što tvrdi i za Albance.
- Proizlazi da su svi autohtoni osim Srba, što je, naravno, netačno - kazao je Šarić.

- Zašto? Zato da bi se Rusiji zaprečio izlaz na Jadran. Velika Britanija imala je politiku „Balans of the power"(ravnoteža moći) i nikada nije htela da dozvoli da neka država, pa bila to Francuska ili Nemačka ili Rusija, postane toliko jaka da ugrozi njene interese.- kazao je Šarić.

On je u nastavku predavanja kazao da je tokom celog 19. veka postojao prećutni dogovor između Britanije i Austrougarske koji se ogledao u tome da je Austrougarska uvek stajala na stranu britanske kolonijalne politike drugde u svetu, a Britanija je, zauzvrat, podržavala habzburšku politiku na Balkanu.

- Možda i poslednja velika pobeda austrougarske diplomatije bilo je stvaranje albanske nacije od heterogenih plemena koja se nisu međusobno razumela, imala su četiri veroispovesti i različite jezike. Takvu jednu „masu", koja je bila lojalna svakom okupatoru, oni su pretvorili u naciju samo zato da Srbija ne bi izašla na more - naveo je Šarić.

SRBI, IMATE VELIKU ISTORIJU, A STIDITE JE SE I NE ZNATE JE! Hrvatski istoričar Goran Šarić rastura VATIKANSKO-GERMANSKE LAŽI

Dodao je da pošto je srpska vojska oslobodila Skadar, Drač i Valonu gde je dočekana kao oslobodilačka, Britanija i Austrougarska usmeravale su Srbiju na Bugarsku i zabranjivale joj da „gleda preko Drine". Austrougarska je,naime, najviše strahovala od toga da bi Srbija mogla da ujedini sve Južne Slovene i da će to značiti kraj austrougarskog carstva.

Foto: Printskrin/Fotomontaža

- Bili su u pravu, to se i desilo 1918. godine - konstatovao je predavač u KCNS a potom dodao i da nije istinita tvrdnja da su Srbi bili pod Turcima 500 godina. Podsetio je da je poslednji srpski car Jovan Nenad ubijen u zasedi 1527. godine. Srbi su potpali pod Turke tek 1545, a od tada pa do Karađorđevog ustanka prošlo je 300 godina. Nijedan metar Srbije nije bio 500 godina pod Turcima.

SRPSKI DVOGLAVI ORAO I ALBANSKA PRAZNOGLAVA KOKOŠKA: Hrvatski istoričar i teolog OBJASNIO ŠIPTARIMA KO I ŠTA SU!

Šarić je podsetio da je najveći arheolog sa ovih prostora, pokojni prof. dr Đorđe Janković, ostao bez profesorskog zvanja na fakultetu jer je pobio tezu o doseljavanju Slovena na Balkan,dokazavši da su oni živeli tu i u vreme Rima.Tribinu je Šarić završio tvrdnjom da je najstarija kultura nastala na Dunavu i to ovim redom: najstariji je Lepenski vir, zatim slede Starčevo, pa vinčanska i sopotska kultura.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Neša

pre 5 godina

To je šokantno samo za ne pismene. To je oduvek poznato.

Nile

pre 5 godina

SAMO ISTINA HRVATA SPASAVA: Pa to je naprosto neverovatno kako hrvati UVEK govore istinu i kad bi trebali i kada ne bi trebali?

Geni

pre 5 godina

Goran Šarić je hrvatski Srbin iz Rijeke i teolog i istoričar koji je u propagandi sa drugima pokretač nove teorije o tome da ne postoje nekakvi Sloveni koje su izmislili nego da su to Iliri zato jer je Evropska analiza gena svih Evropskih država rađena od 2009g-2014g pokazala da su eto BAŠ HRVATI taj najstariji Južnoslovenski narod u Evropi sa najviše odsto tog gena od 70% a Srbi sa najšarenijom kartom gena u Evropi(možda i na svetu) ga imaju samo 33% i čak 20% ggrčkog i samo 7% turskog tako da neće niti da se govori o tome ko su i šta su uopšte Srbi po genima. Nego biće da se radi tu na novoj Jugoslaviji koja bi se sada trebala zvati ILIRIJA?

Ruska Braća

pre 5 godina

Najstariji dokaz sa Hrvatskim imenom još iz 3veka je epigrafski natpis Tanajske ploče, koje je 1853g u gradu Azovu(Rusija-staro ime tog grada Tanais) našao, ruski arheolog Pavel Mihailovič Leontjev a danas se čuvaju u muzeju Ermitaž u Sankt-Peterburgu a na jednoj ploči piše Horvatos... https://hr.wikipedia.org/wiki/Tanajske_ploče Ruski naučnik Aleksander Mayorov je sa svojim kolegama iz Petrogradskog Univerziteta napisao knjigu 2006g o Hrvatskoj državi iz 3-6veka a o tome se još ne sme pisati...

gagom

pre 5 godina

Šta je ovde "šokantno"? Ovo je poznato već preko 100 godina!

Hehe

pre 5 godina

Šokantno je to da neko može da STVORI narod i državu u šta samo SRBI mogu da veruju?

gagom

pre 5 godina

Šokantno je i to da u 21. veku imamo luzera koji nemaju pojma o istoriji,koji misle da ako oni nešto ne znaju,to po automatizmu nije istina!

flamantes

pre 5 godina

Ne stvaraju se narodi, stvaraju se države i nacije, tako je uglavnom nastala većina nacija na Balkanu, osim Crnogoraca, koji su se borili i izborili za svoju državu i slobodu. Ostalima su ''državu'' i ''slobodu'' na tacnu donijele svjetske sile, Tursko Carstvo, Austrijsko Carstvo, Rusko Carstvo.

Sotir zvani djubre

pre 5 godina

Niko ne pita šta si bio nego šta si sad!Ostali smo na ovog mališana da nam kaže ko je šta bio!

hogar

pre 5 godina

HA HA HA CIRKUS :) Albanci,kao potomci Ilira,jedan od najstarijih naroda na ovim prostorima uz Bošnjane/Bošnjake,koji su imali formirane države dok su susjedni narodi doseljavali na ova područja i živjeli plemenskim načinom života!

Slobo

pre 5 godina

Ne lupaj gluposti, sadašnji Albanci nemaju veze sa Ilirima, to bi oni voleli da je tako ali nije. Covek je u pravu 100%. Albance je stvorila Austro-Ugarska.

RINGISPIL

pre 5 godina

Jezim se kada cujem NAMA je potreban samo mir i razvoj. PA TREBA NAM I KISEONIK. Ne, nama treba jak i dobar saveznik jer smo ratom sve izbubili.

ORION

pre 5 godina

Znate li da je u Hrvatskoj u gradu Krapini, nekih 50km severno od Zagreba, nađeno, najstarije nalazište neandertalaca na Evropskom kontinentu a stari su čak 130 000 godina? https://hr.wikipedia.org/wiki/Krapinski_pračovjek Znate li da je u Hrvatskoj u Vinkovcima, nađen, najstriji kalendar na Evropskom kontinentu koji je iz Vučedolske kulture(star oko 6000g) po kojem je nastala i hrvatska šahovnica, koja je nađena i na mnogim drugim amforama a zove se Orion?

zoran

pre 5 godina

Jel' ima neki prostor u regionu da je toliko uništen u poslednjih 40 godina? Posečene šume, zatrovani bunari, reke, jezera, jel' ima toliko otimanja državnog zemljišta, zagrađivanja reka svojim privatnim marinama? jel' ima još negde da se otpadne vode umesto u septičke jame puštaju u svoje bunare? Zrenjanin, grad sa 80000 stanovnika ne sme da koristi vodu iz vodovoda za piće. A Slovenija ekološki najčistija na svetu! A to je na samo 500 km odavde.

Dejan

pre 5 godina

Pre četrdeset godina sam pronašao jednu knjigu štampanu pre Drugi svetski rat . Sve u njoj to lepo piše. Ona je od Iitovog režima bila zabranjena. Kao klincu bilo je iznenađenje neđutim danas to nije iako komunjare i ustaše o tome ćute. Sve je apsolutno tačno i samo će ustaše , muslimani i šiptari to iz mržnje poricati dok će Nemci ćutati.

englezii

pre 5 godina

GORANE ipak ste vi jedna iskrena obrazovana i postena ludina ! svaka Vam cast jer ste u stanju reci popu pop a bobu bob ! Istovremeno i ustasama da su ustase !

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija