• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.10.2018

23:03

SOROŠ PLATIO PROMENU IMENA MAKEDONIJE: Kontroverzni milijarder dao najmanje 45 miliona evra!

Balkan

SOROŠ PLATIO PROMENU IMENA MAKEDONIJE: Kontroverzni milijarder dao najmanje 45 miliona evra!

Podeli vest

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos optužio svog kolegu iz vlade, šefa diplomatije Nikosa Kocijasa, da je uzeo novac od američkog milijardera i njime platio novinare, biznismene i političare kako bi Prespanski sporazum prošao

Američki milijarder Džordž Soroš platio je najmanje 45 miliona evra da bi Makedonija postigla sporazum s Grčkom i promenila ime, otkrio je grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

On je optužio kolegu iz vlade, ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, da je uzeo pare od Soroša i njima finansirao političare, novinare i biznismene da bi Prespanski sporazum, koji je potpisao s Makedonijom, glatko prošao. Kocijas je zbog toga u sredu i podneo ostavku.

 

Postoji "plan B"

 

Prema pisanju grčke štampe, Kocijas se u sredu na sednici vlade žestoko posvađao sa Kamenosom, koji se oštro protivi sporazumu sa severnim susedom, te je prilikom nedavne posete Vašingtonu samoinicijativno predstavio svoj "plan B" za Makedoniju.

Ministar spoljnih poslova optužio je kolegu zaduženog za odbranu da se meša u njegov resor. Kamenos se, s druge strane, branio time da svaki ministar u vladi ima pravo da iznese svoj predlog, budući da je bio uveren da će Prespanski sporazum propasti jer u Sobranju neće biti usvojen.

- Nakon žučne rasprave, Kamenos je Kocijasa nazvao Soroševim čovekom. Vikao je da mu je američki milijarder dao 45 miliona evra za sporazum s Makedonijom - navode grčki mediji.

Foto: Beta

 

Kako dodaju, u pitanju je tajni fond iz kog su finansirani novinari, političari, biznismeni i grčko ministarstvo spoljnih poslova da proguraju Prespasnki sporazum.

- Kocijas je prilikom svađe sa Kamenosom zatražio od premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da ga zaštiti, međutim, ovaj je to odbio. Cipras je sedeo i posmatrao, nije hteo da se meša. Zbog toga je Kocijas, van sebe od besa, podneo ostavku, a premijer ju je bez reči prihvatio - otkriva štampa u Grčkoj.

Dodatno je otkriveno i da su iz tajnih Soroševih fondova sa milion evra finansirani mediji u Makedoniji i Albaniji, kao i Pravoslavna crkva u Grčkoj, a cilj je bio da se smekša njihov stav o Prespanskom sporazumu.

S obzirom na sve to, javnost u Makedoniji sumnja da su Soroševim parama finansirani i njihovi političari, uključujući premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova, koji je sa Kocijasom i potpisao Prespanski sporazum.

Pare nudili i Gligorovu

Mediji u Skoplju podsećaju da to ne bi bio prvi put da su Grci nudili pare Makedoncima.
- Pokojni predsednik Kiro Gligorov u svojim memoarima, objavljenim 2001, otkrio je da su Grci nudili kofer sa pet miliona dolara i artefaktima neprocenjive vrednosti. U aferi su učestvovali nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljubomir Frčkoski i grčki general Nikolaus Grilakis. Grk je Frčkoskom, koji je napisao makedonski ustav, usvojen po otcepljenju od SFRJ 1991, nudio pare da izmeni taj najviši državni pravni dokument i promeni ime zemlje.

Gligorov je naveo da je bio pod pritiskom i da mu je Frčkoski predlagao da se nađe s predstavnicima grčke tajne službe kako bi prihvatio grčku soluciju imena - istakli su makedonski mediji.

 

CIPRAS ZBOG MAKEDONIJE NA UDARU KRITIKE: U Sobranju se glasalo uz MITO i PRETNJU HAPŠENJEM!

 


Gruevskom potvrđene dve godine robije

Bivšem makedonskom premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom u petak je potvrđena kazna od dve godine zatvora zbog kupovine blindiranog vozila marke "mercedes". Sada sudija za izvršenje krivičnih sankcija u periodu od osam do 13 dana treba da donese odluku o datumu kad će Gruevski da se javi na izdržavanje kazne.
Gruevski je, inače, osuđen zbog nelegalne nabavke "mercedesa S 600 gard" 2012, koji je koštao 600.000 evra.

 

TEŠKA NOĆ U SKOPLJU: Sobranje izglasalo odluku o pristupanju izmenama ustava, MAKEDONIJA SE VIŠE NEĆE ZVATI TAKO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran mitanoski

pre 5 godina

da nije doslo do svadje u grckom parlamentu nikada ne bi smo doznali taj podatak .jos im izcurelo da je dobar deo sorosovih para zavrsio u crne fondove za crkvu ,neki smatraju da je tako razotkrivljeno ko stoji iza razkolj u pravoslavnom svetu

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59