• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

06.11.2018

14:43

LIDER SRBA U MAKEDONIJI TRAŽI: Srbima garantovati mesta u Sobranju!

Balkan

LIDER SRBA U MAKEDONIJI TRAŽI: Srbima garantovati mesta u Sobranju!

Podeli vest

Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju, u sklopu predstojećih ustavnih promena u Makedoniji, zatražio je garantovana mesta za Srbe u makedonskom parlamentu, kao i hitnu pravnu registraciju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije koja se nalazi u duhovnom jedinstvu sa SPC

 

On upozorava da Srbi moraju spremno da dočekaju promenu celokupnog političkog sistema u Makedoniji, koji će činiti Tiranska platforma, Dogovor sa Bugarskom i Sporazum sa Grčkom, koji će nastojati da izbrišu i umanje sve vrednosti srpske tradicije.

Njegovo pismo prenosimo vam u celosti:

- Bilo bi zaista naivno i politički neodgovorno u momentu dramatičnih potresa i promena u sveukupnom bitisanju države ostaviti srpski narod, u još uvek Republici Makedoniji, bez organizovanog pristupa i odgovarajuće reakcije. Sada, kao nikada ranije, postoji potreba da se čvrsto i nepokolebljivo utemeljimo na jasnoj nacionalnoj platformi, kako bismo što spremnije dočekali vreme transformacije kako pravnog tako i sveukupnog sistema vrednosti čiju će osnovu činiti: Tiranska platforma, Dogovor sa Bugarskom i Sporazum sa Grčkom - koji će, svaki od njih za sebe, ne birajući sredstva, pokušati da izbrišu sve vrednosti srpske tradicije, kulture i bogatog kulturno-istorijskog i crkvenog nasleđa na ovim prostorima.

- Što se tiče odluke kako će se u budućnosti zvati država koja se još uvek zove Republika Makedonija, u kojoj smo se rodili, obrazovali, živimo i radimo, pokazali smo izuzetnu političku zrelost činjenicom da kao pripadnici srpskog naroda nismo dozvolili da budemo moneta za potkusurivanje i deo dramatičnih podela koje je ovo pitanje otvorilo unutar sveukupnog društvenog života. Ali u isto vreme ostajemo na stavu da ćemo po tom pitanju poštovati odluku prvenstveno makedonskog naroda, a zatim i nadležnih institucija.

- Pri ocenjivanju rada i politike makedonske vlade prema srpskom narodu u Makedoniji moramo i dužni smo da pažljivo i krajnje racionalno uzmemo u obzir njenu tradicionalnu nenaklonjenost i lošu nameru koja je demonstrirana prema našim nacionalnim interesima u prošlosti, vodeći se pristupom da od onog ko je oduvek pokazivao i još uvek pokazuje agresiju prema našem narodu - i to neprekidno tokom poslednjih trideset godina, posebno od momenta osamostaljenja - ne treba očekivati spasenje, da od onih koji su sistematski brisali tragove našeg postojanja na ovim prostorima ne treba očekivati pomoć za njihovo očuvanje. Od verskog raskolnika ne možeš očekivati razumevanje niti od klevetnika istinu.

Uostalom, u politici niko nikome ništa ne daje, za sve se treba izboriti!

1. Aktuelni događaji nametnuli su potrebu da se Vladi Republike Makedonije pod hitno postavi pitanje o nekorektnosti i neprincipijelnosti njenog pristupa prema srpskoj zajednici i njenim legitimnim političkim pretstavnicima, odnosno - hoće li se konačno prestati sa pokušajima da se srpski nacionalni faktor "usitni", odnosno da se "lažira" pripadnicima makedonskih partija i, ako je moguće, da se izvorni srpski pokret potpuno odstrani iz javnog i političkog života?! Ovo se posebno odnosi na obezbeđivanje osnovnih uslova, saglasno evropskim standardima, za očuvanje i negovanje tradicije, kulture i identiteta srpskog naroda.

2. Stepen najavljenih ustavnih promena nalaže da ponovo afirmišemo, ovog puta na velika vrata, zahtev za garantovana mesta u Sobranju Republike Makedonije. Budući da Ohridski sporazum postaje deo preambule Ustava Republike Makedonije, otvara se mogućnost da se odgovarajuća i pravična zastupljenost primeni i na Sobranje, gde putem usvajanja odgovaraju}eg amandmana pripadnici nacionalnih zajednica nabrojanih u preambuli ustava Republike Severne Makedonije treba da budu predstavljeni preko garantovanih mesta. Amandman takve sadržine dostaviću u toku procesa ustavnih promena.

3.Vreme da se pod hitno obustavi pravni, politički i svaki drugi progon pripadnika Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije (POA) koji se zalažu i činodejstvuju za duhovno jedinstvo sa SPC, kao i da se konačno pristupi uspostavljanju uslova za obezbeđivanje prava na slobodu veroispovesti pripadnicima srpskog naroda u Republici Makedoniji. Vlada mora u najkra}em roku da pristupi realizaciji presude Evropskog suda u Strazburu i omogući registraciju POA.

4. Kao učesnik u političkim procesima i arhitekta poboljšanja međusobnih odnosa i sveukupne saradnje između Republike Srbije i Republike Makedonije, DPSM je posebno zainteresovana da ti odnosi budu što bolji i konstantno unapređivani do najvišeg nivoa. Nažalost, moramo da konstatujemo da su odnosi između dveju država u poslednje vreme daleko ispod nivoa odnosa između dva naroda. Regionalna saradnja, koja je uostalom jedan od prioriteta našeg delovanja, za koju postoje sve istorijske predispozicije, zahteva i uzdržanost, političku mudrost i volju za zajedničko prevazilaženje otvorenih pitanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija