• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

13.11.2018

20:18

OSVETA NATO PIONA ZORANA ZAEVA: Evo zašto je bivši premijer Nikola Gruevski morao da napusti Makedoniju!

Balkan

OSVETA NATO PIONA ZORANA ZAEVA: Evo zašto je bivši premijer Nikola Gruevski morao da napusti Makedoniju!

Podeli vest

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je na toj funkciji bio duže od 10 godina, a na čelu sada opozicione VMRO-DPMNE duže od 15 godina, upozoravao je nakon odlaska s vlasti da se protiv njega vodi "klasični politički progon", s ciljem da se uništi njegova, i danas pojedinačno najuticajnija stranka.

Sa smenom vlasti u Makedoniji, maja prošle godine, protiv Gruevskog, koji se kasnije zbog loseg izbornog rezulata povukao i sa čela stranke i postao njen počasni predsednik, pokrenuta su četiri sudska spora.

Po jednoj optužnici je već pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, a izdržavanje kazne je trebalo da započne 8. novembra.

Inače, VMRO-DPMNE je i na prošlogodišnjim izborima, na čelu sa Gruevskim, imala većinu od jednog poslanika u parlamentu, u odnosu na sada vladajuću SDSM Zorana Zaeva, ali zbog činjenice da rukovodstvo stranke nije pristalo da popusti pod pritiskom političkih predstavnika Albanaca i dozvoli da albanski jezik bude priznat kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, vladu je formirao lider SDSM.

SDSM i Zaev pristali su na tzv. "tiransku deklaraciju", koja je, između ostalog, podrazumevala i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika.

Taj dokument je nazvan "tiranska deklaracija" upravo zato što su je politički predstavnici Albanaca sačinili u Tirani uz podršku albanskog PREMIJERA Edija Rame.

Uticaj VMRO-DPMNE iskazan je i nedavno, na referendumu o prespanskom sporazumu, koji podrazumeva promenu imena Makedonije, kojem se stranka Gruevskog žestoko usprotivila, a što je građanima ponuđeno na izjašnjavanje "u paketu" sa evropskim integracijama, što jeste u interesu i građana i države.

VMRO-DPMNE se protivi i promeni ustavnih amandmana zbog promene imena u Republika Severna Makedonija, jer smatra da Makedonija i Makedonci gube svoj suverenitet i integritet.

Gruevski je neprestano upozoravao da je VMRO-DPMNE napadnuta. 

- Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, sa ciljem da se ova partija uništi ili ućutka. Specijalno tužilaštvo nije tužilaštvo, već kancelarija SDSM-a (stranka Zorana Zaeva), a optužnice su bez ikakvog pravnog osnova. Konstruktivnost u našem delovanju završava se danas - izjavio je Gruevski u obraćanju novinarima poslednjeg dana juna prošle godine.

Aktuelna vlast se, međutim, oglušila i o upozorenja stručnjaka koji su tvrdili da Specijalno tužilaštvo u suštini nema nikakve dokaze za bilo koju od optužnica.

Optužnice su, naime, podnete na osnovu audio zapisa do kojih je, nije poznato na koji način, ranije došao aktuelni premijer Zaev.

Iako se u Makedoniji audio snimci ne računaju u materijalne dokaze, već samo kao indicija za eventualno krivično delo ili kao pomoćni materijal, u slučaju Gruevskog upotrebljen je, bez ograda, u sudskom sporu.

Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analitiku je svojevremeno upozorio da u u slučaju da Zapad i Zaev ostvare svoje namere i da dođe do hapšenja ljudi iz VMRO-DPMNE i Nikole Gruevskog, to će značiti nove nemire i konflikt u Makedoniji.

VMRO je stranka koja je, kako se procenjuje, tada imala oko 200.000 članova, a sa pola miliona lojalnih glasača i najveća stranka u Makedoniji, a pristalice sigurno ne bi bile pasivne u slučaju pokušaja da njihov lider bude linčovan, upozorio je tada takođe Mitevski.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je sporazumom o rešavanju političke krize, nazvanim "Dogovor iz Pržina", i imalo je rok od 18 meseci da podigne optužnice.

To tužilaštvo je formirano da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i istražilo slučajeve kriminala i izbornih prevara koji se spominju u prisluškivanim razgovorima, koje je dostavila tada opoziciona stranka SDSM sa Zaevim na čelu.

 

NEĆE U ZATVOR! Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski zatražio azil u Mađarskoj!

 

SOROŠ PLATIO PROMENU IMENA MAKEDONIJE: Kontroverzni milijarder dao najmanje 45 miliona evra!

 

GRUEVSKOM DVE GODINE ZATVORA - protest ispred suda!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija