• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2018

10:40

KRAGUJEVAC ĆE SE BORITI ZA SVOJU IMOVINU U HRVATSKOJ: Ovo što se na Makarskoj rivijeri sada događa je PRAVNO SILOVANJE, odmarališta su naša, TO JE JASNO KAO DAN!

Balkan

KRAGUJEVAC ĆE SE BORITI ZA SVOJU IMOVINU U HRVATSKOJ: Ovo što se na Makarskoj rivijeri sada događa je PRAVNO SILOVANJE, odmarališta su naša, TO JE JASNO KAO DAN!

Podeli vest

Ministarstvo državne imovine u Hrvatskoj raspisalo je konkurs za najam 15 odmarališta koja su u srpskom vlasništvu! Deo ih je u opštini Gradac, a namera hrvatskih vlasti je da ih ustupi privatnim preduzetnicima na 30 godina

Grad Kragujevac je sazidao čak šest zgrada usred najjužnije opštine Makarske rivijere. A da su ti objekti srpski potvrđuju i reči Matka Burića, načelnika Gradca, koji se ponosno hvalio da su objekti "Robne kuće Beograd" postali "hotel Gradac"! Osim što pljačkaju i prisvajaju srpsku muku, ne libe se da se time i javno hvale!

Hrvatski mediji su izrazili oduševljenje što će se u "srbijanske zgrade gde su se nekada odmarali školarci iz Kragujevca, useliti cela opština", nazvavši srpsku imovinu "derutnim straćarama"!

Zakonski zastupnik Grada Kragujevca, advokat Branko Petronijević kaže da će odmaralište u Gradcu kad-tad opet pripasti Kragujevcu. Naglasio je kako je Kragujevac krajem pedesetih otkupio zemljište, a ono je tada pripadalo Metkoviću, pa Pločama.

- Naglašavam da je zemlja otkupljena novcem u zakonito sprovedenom postupku. Bez ikakvog političkog dekreta, bez prevare i prinude. U javnom registru je Grad Kragujevac bio upisan kao korisnik društvene imovine, ali samo zbog tako definisanog vlasničkog odnosa koji je bio na snazi u celoj Jugoslaviji, pa i u Hrvatskoj. Stoga, odmaralište u Gradcu kad tad će pripasti Gradu Kragujevcu nezavisno od toga kakve zakone Republika Hrvatska donosi. Samo je pitanje koliko će obeštećenje Hrvatska isplatiti – tvrdi Petronijević.

Foto: Printskrin: Youtube

Gradac

- Svoje pravo Grad Kragujevac ne temelji ni na kakvim socijalističkim zakonima, već na Protokolu 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i obavezama, imovinsko-pravnim odnosima definisanim još od Rimskog prava, pa čak i na propisima Republike Hrvatske koji su samo delom diskriminišući, isključivo prema Republici Srbiji, odnosno njenim privrednim društvima i građanima. U tom kontekstu aktuelni Zakon o upravljanju državnom imovinom RH mogu nazvati svojevrsnim pravnim silovanjem i nepodobnom pravnom kalkulacijom. To je kalkulativni akt jer je i sam zakonodavac svestan da će jednog dana morati obeštetiti stvarnog vlasnika, jer u suprotnom ne bi tuđu nepokretnost davao u zakup na 30 godina, već bi je odmah prodao. Ne prodaje je, jer zna da će je jednog dana morati vratiti pravom vlasniku. Ili ga obeštetiti – navodi advokat Petronijević!

- Kragujevačko odmaralište u Gradcu je u odličnom stanju. Adaptirano i useljivo. Zato bih voleo da gospodin Matko Burić objasni kako je to moguće i ko ga je doveo u to stanje? - pitao je Petronijević.

Odgovor je dao Matko Burić, načelnik Gradca, koji je potvrdio da je srpska imovina navodno "prodata" privatniku, ali da čak ni hrvatski sud nije priznao tu transakciju, pa je imovina "zapečaćena"!

HRVATSKA SRBIJI OTIMA 2.000.000.000 EVRA! Prodaju i izdaju naše hotele, odmarališta i zarađuju ogroman novac!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VLADO

pre 5 godina

DOBICE TE ALI U KURCU! SVE DOK NEVRATITE PRODANE PUMPE OD INE. TRI PUTA VISE VRIJEDE NEGO VASA RASPALA ODMARALISTA.

flamantes

pre 5 godina

Imovina iz doba socijalističkog samoupravljanja se mora podvrći restituciji, pa da ste trista puta vlasnici sindikalnih odmarališta

flamantes

pre 5 godina

Sindikalna Imovina OOUR-a i SOOUR-a mora biti podvrgnuta restituciji, a vlasništvo se ne prenosui na političke entitete

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija