• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.12.2018

12:04

NOVE OPTUŽBE PROTIV HRVATSKE ZBOG MIGRANATA: Policija tuče ŽENE I DECU, KRADE IM NOVAC, onda ih na silu vraća preko granice!

Balkan

NOVE OPTUŽBE PROTIV HRVATSKE ZBOG MIGRANATA: Policija tuče ŽENE I DECU, KRADE IM NOVAC, onda ih na silu vraća preko granice!

Podeli vest

Hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku da zatraže azil, objavila je u utorak organizacija Human Rights Watch (HRW)

 

Ta organizacija razgovarala je sa 20 ljudi, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportovala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhapsila na hrvatskoj teritoriji, prenosi Hina. 

Njih šesnaestoro, među njima i žene i deca, tvrde da ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i otela ili uništila mobilne telefone. Ovi izveštaji pridružuju se sve većem broju dokaza o zloupotrebi hrvatske policije na granicama, zaključuje HRW.

Ova organizacija u decembru 2016. dokumentovala je, kako navodi, slična zlostavljanja hrvatskih policajaca na granici sa Srbijom. Kabinet Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) u avgustu ove godine objavio je kako je primio informacije da je Hrvatska od početka godine u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vratila 2.500 migranata, ponekad nasilno i uz krađu njhove imovine.

Premijer Andrej Plenković je u septembru, odgovarajući na poziv poverenika Saveta Evrope za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW.

Hrvatska s BiH ima bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi. Nijedna od osoba koje je HRW ispitao, međutim, nije prošla službenu proceduru pre nego što su vraćeni preko granice.

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu Evropske unije, Povelje EU o osnovnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbeglica iz 1951. godine, naglašava HRW. 

Komisija treba da pozove Hrvatsku, članicu EU, da zaustavi i istraži vraćanje tražitelja azila u BiH i tvrdnje o nasilju nad njima. Isto telo bi trebalo da pokrene pravni proces protiv Hrvatske zbog kršenja evropskih zakona, dodaje HRW.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija