• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.12.2018

19:15

"Krizni PR” Dodika i Lukača: Ista meta, isto odstojanje (ISPRAVKA)

Balkan

"Krizni PR” Dodika i Lukača: Ista meta, isto odstojanje (ISPRAVKA)

Podeli vest

Dodikovi mediji su ponovo napali Samira Sadikovića kako bi diskreditovali proteste “Pravda za Davida”. No, javni servis RS ovog puta je bio brzoplet u prenošenju propagande vladajuće stranke.

Nakon serije hapšenja u Banja Luci i policijskog nasilja nad građanima/kama koji su protiv istih protestovali, mediji naklonjeni SNSD-u su ponovo “zavirili” u Facebook profil Samira Sadikovića, u potrazi za materijalom za diskreditaciju protesta. O prethodnim napadima istih medija na Sadikovića već smo pisali u septembru ove godine, kada je na isti način “provučen” kroz njihove tekstove i priloge.

Tako je u popodnevnim časovima 26.12.2018. objavljen niz članaka koji su - kao i prošli put - iskoristili objavu sa Sadikovićevog profila kako bi pažnju javnosti skrenuli sa stvarnih događaja i preusmjerili je na dobro poznati narativ o “neprijateljima Republike Srpske koji stoje iza protesta”. Članak se - kao i prošli put - prvo pojavio na portalu “Infosrpska”:

ZLOČINCI NAD SRBIMA UTJERIVAČI PRAVDE

Samir Cela Sadiković komandant 4. Bataljona bugojanske brigade, višestruki zločinac nad srpskim civilima i srpskom djecom, koji je sve ovo vrijeme zajedno sa svojim saborcima iz bugojanske musimanske brigade, koja je poznata po zločinima nad nedužnim srpskim narodom, redovan učesnik protesta Pokreta “Pravda za Davida” danas se preko Fejsbuka ponovo oglasio nazivajući ministra policije Republike Srpske ratnim zločincem!?

“Dobro jutro najhrabriji ljudi, dobro jutro moja Banja Luko. Ovom prilikom da poručim ratnom zločincu i ubici Lukaču da sam došao kući, može i mene da hapsi, jer i ja sam Davor Dragičević”, piše na fejsbuk profilu okorjelog zločinca nad Srbima Cele Sadikovića. On na fotografiji  zagrljen sa Davorom Dragičevićem koju objavljuje uz ovaj skandalozni tekst, sad još i prkosi Srbima koje je do juče nemilice ubijao. Tako nam je Pokret ,,Pravda za Davida,, iznedrio zločinca iz svojih redova koji srpskog junaka Dragana Lukača naziva ubicom i ratnim zločincem.

Toliko o Pokretu, o pravdi, o solidarnosti …..Tek toliko da se zna!?

O samim tvrdnjama da je Sadiković “komandant 4. Bataljona bugojanske brigade” i “višestruki zločinac nad srpskim civilima” nemamo ništa novo za reći. One su jednako netačne kao što su bile i u septembru, te se na objašnjenju ocjena ovih članaka nećemo previše zadržavati. Umjesto toga ćemo se pozabaviti zanimljivijom dimenzijom najnovijeg napada na Samira Sadikovića, a to je gotovo identičan obrazac prenošenja ovakvih “vijesti”. Sa par naizgled sitnih razlika, koje daju zanimljiv uvid u način funkcionisanja propagandne mašine stranke na vlasti u Republici Srpskoj.

Pored podataka o osobama koje kreiraju njegov sadržaj, portal “Infosrpska” skriva i podatke o tačnom vremenu objave svojih članaka. No, servis “Fotoforensics” omogućava da se ustanovi kada je određena slika objavljena, čime se može utvrditi najranije moguće vrijeme objave samog članka. U slučaju članka o Sadikoviću, slika je na stranicu “Infosrpske” podignuta 26.12.2018. malo prije 15:19 h po našem vremenu, to jest u 14:18:43 “po Griniču” (Greenwich mean time - GMT).  

 

Samo 16 minuta nakon što se slika našla na stranici “Infosrpske”, SRNA je isti tekst objavila na svojoj internet stranici. Stranica “Srne” takođe ne dozvoljava uvid u tačno vrijeme objave članaka, ali smo na isti način kao i u prethodnom slučaju utvrdili da se ilustracija članka na njoj našla koji sekund prije 15:35 h (14:34:51 GMT).


Kao i mnogo puta do sada, “Srna” je preuzela izrazito huškački tekst sa anonimnog portala, bez ikakve provjere informacija koje sadrži, te ga je obradila i objavila kao agencijsku vijest u, zaista, rekordnom roku. Jedino što su “novinari” Srne dopisali u odnosu na original je to da je izvor tvrdnji portal “Infosrpska”:

"Infosrpska": Zločinci nad Srbima utjerivači pravde
"Dobro jutro najhrabriji ljudi, dobro jutro moja Banjaluko. Ovom prilikom da poručim ratnom zločincu i ubici Lukaču da sam došao kući, može i mene da hapsi, jer i ja sam Davor Dragičević", piše na Fejsbuk profilu okorjelog zločinca nad Srbima Cela Sadikovića, prenosi portal "Infosrpska".
Uz fotografiju na kojoj je zagrljen sa Davorom Dragičevićem, a koja je objavljena uz taj skandalozni tekst, Sadiković sada još i prkosi Srbima koje je do juče nemilice ubijao, navodi portal "Inforspska".
"Tako nam je Pokret "Pravda za Davida" iznjedrio zločinca iz svojih redova koji srpskog junaka Dragana Lukača naziva ubicom i ratnim zločincem. Toliko o Pokretu "Pravda za Davida", o pravdi, o solidarnosti... Tek toliko da se zna", ističe se u tekstu koji je objavio ovaj portal.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

" HALO MEKTICU, OGLASI SE PO OVIM CINJENICAMA " !!!!???

Miki

pre 5 godina

Tuzno. Pa zar vi da dopustite da politicke opcije i interesne sile preuzmu pravdu za Davida. Jeste li oslepeli. Cirkus umesto protesta. Povlacimo se iz ove ujdurme koju prave neke interesne sile. Ovo vise nije pravda vec rusenje i politicki obracun. Zao nam je sto se sve desilo. Trazicemo pravdu na drugom mestu. Ne mogu da se otmem utisku da ste pali pod neciju palicu i da nu vi tu ne mozete nista. Izadjite javno sa zahtevom dase niko ne deklarise iz koje je partije. Na tv daju intervijue a ispod imena stoji im koju funkciju imaju , ali kao bore se se za Davida. Bljak i gadino se na ovo. Sprecite pod hitno. Distancirajte se od ovakvih parazita i nastavite miran protest.

Branko

pre 5 godina

" DA, PRAVDA ZA DAVIDA ALI NE RUSENJE REPUBLIKE SRPSKE. KOLIKO JE MLADIH LJUDI DALO ZIVOTE ZA RS, ZAR ONI NEMAJU PRSVO DA SE I NIH POSTUJE " !!!!????? " KAD VIDIDE TKO OVAJ SKUP PODRZAVA ONDA VAM JE JASNO, PROTIVNICI RS, SRBA I NAJVECI SRBOMRSCI. MEKTIC, GOVEDARICA, NARKOMAN-KRIMINALAC SERGEJ TRIFUNOVIC, CEDA JOVANOVIC KOJI JE PRIZNAO GENOCID U SRSBRENICI, VUK JEREMIC SVETSKI KRIMINALAC,KOMSIC KOG NE VOLI NI NJEGOV NAROD A ON DA VOLI SRBE, BOSNJACKI RATNI ZLOCINCI SE JAVNO HVALE DA SU TU, AMERI, BRITANCI I OSTALI ZAPADNI OLOSI" !!!!????? " MEKTICU DAJ OBJASNJENJE TKO JE CVE NA TIM SKUPOVIMA " !!!????

milovan

pre 5 godina

E moji Srbi.Kada vidite tko podrzava Dragicevice kako vam nije jasno stase iza brda valja.

Uzas

pre 5 godina

Nemogu da verujem da narid nevidi ko je ovaj Dragicevic i za koga radi,i ko ga finansira.Pored tolikog novca stranih sluzbi nema vremena sinu svecu da zapali.

Jaa

pre 5 godina

Veoma losi novinari...i nije takozvane Armij BiH... nego Vojska BiH prava ...a isti Dragicevic...je bio borav takozvane vojske RS i vrsio ubijanje muslimana i tako i ranjen...al ga opet muslimani brane

Nesa

pre 5 godina

Ne zaposleni a duvaju Marllboro. Ima se moze se.

Velo

pre 5 godina

Ee hvala Bogu da ste ovo objavili, i svaka vam cast, i nije ovo jedina slika, sa kim je u drustvu jos, to ce samo da izadje na vidjelo. Ovdje je pozadina sasvim nesto drugo, ovo sto se desava nema veze sa sustinom slucaja. Taj covjek je vrbovan od strane str.obavjestajnih sluzbi, i toliki novac mu dolazi na racun da ne povjerujete, a u to sve su se upetljali domici politicari, takodje koji rade na slabljenju i destabilizaciji RS, kao i Srbije, i nije slucajno ono sto se smopinjalo da su specijalne jedinice iz Srb u B Luci. A sve ovo sto rade prati jedna masinerija medija bukvalno neprijateljskih, is SA ali i iz regiona..., I ciljano su postavljeni na sve tacke gdje je unapred incident planitan... Zato neka se i ostali istinski patriotski mediji ukljuce da se ovo raskrinka... Veliki pozdrav iz BLuke za Informer,. Samo tako nastaviti...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija