• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.12.2018

16:39

MITROPOLIJA ŽESTOKO PROZVALA MILOGORSKI REŽIM: U Crnoj Gori su na delu PROGON I PODELE DO BRATOUBILAŠTVA!

Balkan

MITROPOLIJA ŽESTOKO PROZVALA MILOGORSKI REŽIM: U Crnoj Gori su na delu PROGON I PODELE DO BRATOUBILAŠTVA!

Podeli vest

Crna Gora treću godinu zaredom nastavlja progon više od 70 sveštenika, monaha i monahinja, kao i članova svešteničkih porodica, pa i dece, a da za to ne postoji ni jedan pravno valjan razlog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolija je upozorila da su i protekle godine u toj državi izazivane i podsticane podele do, kako se navodi, bratoubilaštva.

Crnogorski MUP ni ove, kao ni prethodne dve godine, nije odobrio produženje njihovog privremenog boravka, pa sveštenstvo i monaštvo Mitropolije apeluje na MUP da i dalje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što se svuda u svetu uredno to učini.

Sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske okupili su se na redovnom godišnjem skupu, koji je započet Svetom arhijerejskom liturgijom, koju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.

Mitropolit je potom predočio izvestaj o svom arhipastirskom služenju i misiji Mitropolije u protekloj godini.

Konstatovano je, kako se navodi da se gomilaju brojni društveni, a posebno moralni problemi u, kako se navodi, našem narodu, te da je neophodno da svi odgovorni društveni subjekti, a posebno nosioci državne vlasti, posebnu pažnju posvete moralnoj obnovi savremenog čoveka, a posebno ugrožene omladine i gotovo razorene porodice.

"Od posebne je važnosti da državni organi što pre uključe sve relevantne društvene subjekte kako bi se zaustavio demografski i moralni sunovrat društva", navodi se u saopštenju, dostavjenom Tanjugu. 

Posebna pažnja je, dodaje se, posvećena daljoj misiji i položaju Mitropolije i ostalih eparhija Crkve u Crnoj Gori.

"I pored brojnih nerešenih pitanja i izazvanih problema, širom Crne Gore se, na svakom koraku, uočava neupitna privrženost vernog pravoslavnog naroda Božjeg svojoj Crkvi, a tu činjenicu već godinama konstatuju i relevatne institucije koje ispituju javno mišljenje", navodi se dalje u saopštenju.

MILOGORCI PROTERUJU 30 SRPSKIH MONAHA I MONAHINJA! AMFILOHIJE: Milo nek se prvo KRSTI pa onda nek PRIČA O CRKVI!

Ukazuje se da su u protekloj godini i dalje veštački izazivane i podsticane podele, te dodaje da se, kako se navodi, "može slobodno reći da opasni i opaki duh bratoubilaštva i dalje postoji u Crnoj Gori". 

Sveštenstvo i monaštvo Mitropllije ukazuje da je u tom smislu dužno da, i pored postojanja brojnih današnjih razlika, pozovu sve na obnovu bratske ljubavi, praštanje i pomirenje, uz poštovanje svačijeg prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Istaknuto je i da pitanje izrade i donošenja budućeg Zakona o pravnom položaju Crkve i verskih zajednica je predstavljalo pitanje kojim je manipulisano i tokom ove godine kako bi se nastavljala anticrkvena kampanja koja, u manjoj ili većoj meri, putem pojedinih medija traje od 1945. godine do danas. 

Podseća se da su u tom smislu pokretane čak i inicijative kojim je, protivno pravnom poretku, traženo oduzimanje imovine Crkve. 

AMFILOHIJE UPOZORAVA: Naslednici bogoubica teraju monahe i monahinje SPC iz Crne Gore!

S druge strane, ukazuju sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske, više zabrinjava gotovo prekinuta komunikacija nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava sa Mitropolijom u pogledu neotuđivog prava predstavnika Crkve da, kao i svaki drugi subjekt, učestvuje u pripremi Nacrta zakona.

Neophodno je, ukazano je, da Crna Gora dobije kvalitetan, civilizovan i međunarodno-pravno validan Zakon kojim će se urediti način ostvarivanja pravo na slobodu veroispovijesti i pravni pravni položaj Crkve i verskih zajednica. 

Napominje se da Mitropolija i ovom prilikom javno iskazuje spremnost za uspostavljanje civilizovanog dijaloga sa Vladom Crne Gore radi učešća u pripremi budućeg zakona. 

OŠTRO AMFILOHIJEVO PISMO CRNOGORSKOM POSLANICIMA: Odakle vam pravo da PONIŠTAVATE ODLUKE CRKVE OD PRE 100 GODINA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 5 godina

Ristalju a da ti prestaneš da se baviš politikom? Uostalom SPC idi svojoj kući.

flamantes

pre 5 godina

Jedino ko podstiče bratoubilaštvo i podjele u Crnoj Gori je SPC.

flamantes

pre 5 godina

SPC širi nacionalnu netrpeljivost i poziva na krvoproliće.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija