• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.12.2018

11:41

U NATO NEMA LADOVINE! Učešće u misijama Alijanse OBAVEZNO ZA VOJNIKE CRNE GORE!

Balkan

U NATO NEMA LADOVINE! Učešće u misijama Alijanse OBAVEZNO ZA VOJNIKE CRNE GORE!

Podeli vest

Crnogorska vlada usvojila je predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica vojske u međunarodnim snagama prema kojem će učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biti obavezno, piše "Pobjeda"

Do sada je, kako se podseća, za učešće u misijama bio primenjivan princip dobrovoljnosti.

U pitanju je predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivno stima u inostranstvu. 

"Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica", pojasnili su u Ministarstvu.

Navode da se zbog ovakvih pravnih rešenja dešava da Vojska Crne Gore ne može, ponekad, uputiti neku jedinicu u međunarodnu operaciju na osnovu međunarodnih obaveza i sporazuma sa saveznicima.

MILOGORCI, STIDITE LI SE VI IČEG?! OTKAZ ZA SVE SRBE U VOJSCI CRNE GORE?! Pa to nisu uradili ni Hrvati, a ratovali su sa Srbima!

"Razlog je izostanak par pojedinica iz te jedinice koji dovodi u pitanje njenu popunjenost, prethodnu zajedničku osposobljenost i operativnu sposobnost za izvršenje dodeljenog zadatka. Na primer, izostanak jednog komandira iz jedinice onemogućava izvršenje zadatka njegovih potčinjenih. Njegova zamena zahteva dodatno osposobljavanje i probijanje prethodno dogovorenih rokova sa saveznicima", ističu u resoru ministarstva odbrane.

Zato je, napominju, pokretenuta procedura za izmenu ovog zakona.

Ukoliko Crna Gora u drugoj polovini sledeće godine pošalje svoja dva podoficira u Irak, biće to njeno četvrto uključivanje u mirovne misije NATO, osim onih u kojima učestvuje pod okriljem Evropske unije, kod obala Somalije, u Maliju i u Zapadnoj Sahari, navodi sajt CDM.me.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

НАТО мангупарија је војска само за по ладовинки.ОНИ НЕМАЈУ УНИФОРМЕ ЗА РУСКУ ЗИМУ.Мож' да бију русе ракетлама из даљине а као баћушка ће да то чека.Енглески и амерички шпијуни ће први да обавесте русе шта им се спрема.Ако крену нафтне компаније и амерички пензионисани генерали аутори свих лоповских ратова најебанли су као ... Добро,да се не изражавам.ПС.Стално живим у страху да се руски подморнчари не напију и сравне атомкама Америку која мисли да је Сједињена. Млого се секирам.Верујте ми!

DEDA RAKA

pre 5 godina

Navali Trampe- jevtino topovsko meso samo se nudi !

flamantes

pre 5 godina

Crnogorski vojnici su učestvovali u misijama NAO-a i prije pristupanja.

flamantes

pre 5 godina

Crnopgorska vojska je učestvovala u NATO misijama i prije pristupanja, pa će tako biti i u buduće. Što jeste dobro jer se pored savezništva stiču i potrebna iskustva u ratnim uslovima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija