• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

28.12.2018

19:16

MAKEDONIJA KOJA TO VIŠE NIJE! Bruka u Sobranju, poslanici vladajuće većine OMETALI POSLEDNJI GOVOR PREDSEDIKA IVANOVA!

Balkan

MAKEDONIJA KOJA TO VIŠE NIJE! Bruka u Sobranju, poslanici vladajuće većine OMETALI POSLEDNJI GOVOR PREDSEDIKA IVANOVA!

Podeli vest

Makedonski predsednik, Ðorđe Ivanov, odrzao je danas svoje poslednje godišnje obraćanje poslanicima, a njegove poruke su izazvale burno negodovanje poslanika vladajuće većine okupljene oko SDSM, što je, preneli su makedonski mediji, stvorilo neprijatnu atmosferu u parlamentu. Ivanovu na proleće ističe mandat i više nema pravo da se kandiduje

Obraćanje Ivanova bojkotovali su poslanici albanske partije DUI, Ali Ahmetija, a poslanici vladajuće koalicije okupljene oko SDSM, Zorana Zaeva, su mu neprestano dobacivali, pravili buku ili mu uopšte nisu poklonili pažnju, pa je predsednik u više navrata morao da interveniše.

Posebno burne reakcije poslanika vladajuće većine izazvalo je pominjanje Prespanskog sporazuma, Zakona o jezicima, Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugaskom, te tzv. "tiranska platforma".

- Molim vas, slušajte me, ja vas slušam cele godine - reagovao je Ivanov na reakcije poslanika.

U jednom trenutku je čak pozvao poslanike da smire svoje, kako je rekao, lične frustacije, te upozorio da takvim ponašanjem pokazuju nivo kulture i sramote se pred celim diplomatskim korom, koji je bio prisutan u Sobranju.

Ivanov je, između ostalog, optužio vladu da ucenjuje poslanike najnovijim izmenama Zakona o amnestiji.

- Moja amnestija je bila pomirenje pomilovanjem, i vaše pružanje podrške ustavnim promenama putem ucene - kazao je makedonski predsednik.

Ivanov je konstatovao da je za vreme vlade Zaeva Makedonija od države pretvorena u "državu nestajanja".

- Većina poslanika u Skupštini ne poštuje javnost. Vi ste potkopali Ustav i zakone. Rizično je imati dom sa uništenim temeljima. Republika Makedonija je trajna korist za makedonski narod, a grčkim sporazumom to se relativizuje - rekao je Ivanov, koji je, inače, odbio da potpiše zakon o tom sporazumu koji su letos potpisai Grčka i Makedonija.

Prema njegovim rečima, Prespanski sporazum je kraj postojanja Makedoije, trgovanje, kako je rekao, imenom i jezikom te zemje.

Govoreći o Zakonu o jeziku, koji je, prema odluci Sobranja, uveo albanski jezik kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, Ivanov je rekao da je to učinjeno van svake pravne pravne procedure.

"Vratio sam ga, nisam ga potpisao jer sam imao niz primedbi. Podneta je zbog toga krivicna prijava protiv mene, ali niste imali snage da je potpišete. Hteli ste krivičnom prijavom da me naterate da potpišem nešto što nije u skladu sa Ustavom. Poštujem sve nacije, i Albance, Turke i ostale, ali protivustavni zakon ne može da ujedini makedonsko društvo", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je upozorio da će zbog toga mnogi udžbenici iz istorije biti zabranjeni. 

"Najavljeno je da će zabraniti etničku pripadnost u popisu stanovništva. Koji je smisao popisa bez etničke pripadnosti? Da li je Ohridski okvirni sporazum bezvredan sa ovim popisom? Da li je zaboravljeno da bez etničke pripadnosti ne postoji Ohridski okvirni sporazum? Slušam roditelje koji pitaju da li mogu da pevaju makedonske pesme a da ne budu obeleženi. Ne možete voleti Makedoniju, ako ne volite Makedonce i makedonski narod", poručio je Ivanov.

Istakao je da sa Prespanskim sporazumom, makedonskom narodu se uskraćuju prava, a makedonska država demontira sa tzv. ''iranskom platformom i Zakonom o jezicima''".

Osvrnuvši se na nedavno usvojeni Zakon o amnestiji, Ivanov je rekao da ga je, iako je taj akt presedan, potpisao jer je želeo da otkrije namere vladajuće koalicije i zbog onih građana, patriota koji vole Makedoniju.

"Nacionalno pomirenje će se desiti kada svi budemo tražili oprost kada napravimo grešku, i kada budemo mogli da praštamo", rekao je Ivanov.

Inače, obraćanje Ivanova pozdravili su samo poslanici pojedinačno nauticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE.

MAKEDONCI, MENJAJTE IME DRŽAVE ILI NIŠTA OD NATO I EU, a i Zaev će pasti, upozoravaju Skoplje iz SAD!

 

BUGARSKI MINISTAR ODBRANE ZAPRETIO ZAEVU: Ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, TO JE SAMO BUGARSKI DIJALEKT!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Macedonian Worior

pre 5 godina

Precednice BOG da vam daje Carstvo svoje .... jedan i jedini na koji sam ponosan

Ljubo

pre 5 godina

Ovu drzavicu treba samo podeliti ,Srbija da iskoristi i svim silama se bori za to ,za jedan deo .Ostatak Bugarima ,Grcima ,Albance prvom prilikom u buducnosti sbrisati sa lica zemlje upravo ova tri naroda .

slađa

pre 5 godina

Predsednik Đorđe Ivanov je mogao da održi govor i u Mordoru. Isto bi delovalo. Nažalost. Na sreću, makedonski narod je pokazao obraz na referendumu. I to mu niko ne može oduzeti.

ludi milojko

pre 5 godina

E nije bas bilo tako, nisu oni vredjali Ivanova nego je on vredjao njih, pretio, nazivao narod Makedonije "glupi shutraci..." ( naivne budale), poslanike SDSM-a "predavnicima" (izdajnicima) isl ( recnik mu je skoro bio na nivou Sergeja Trifunovica). Bio je to njegov pokusaj da se pokaze kao politicka velicina i nije mu uspelo.... ustalom njemu nad glavom visi optuzba za ucestvo u nemirima 27 aprila, kada je on imao zadatak da proglasi vojno stanje i silom ostavi Nikolu Grujevskoga na vlasti..pojavile su se izjave nekih optuzenih na sudjenju za taj dan koje impliciraju predsednika drzave da je bio dio zavere.... Tako da vas naovinar bi trebao malo manjebombasticno da pise clanak imalo vise istinit a ne da "spinuje"...

aco

pre 5 godina

Poslednji koji je mislio dobro makedonskim gradzanima i Makedoniji.Ovi sada sto dolaze ce da uniste Makedoniju i pravoslavlje u njoj.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija