• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.12.2018

12:50

VIKIPEDIJA ODUVALA ĐETIĆE! Ne može na "crnogorskom", TAJ JEZIK NE POSTOJI!

Balkan

VIKIPEDIJA ODUVALA ĐETIĆE! Ne može na "crnogorskom", TAJ JEZIK NE POSTOJI!

Podeli vest

Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG


Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.

- Mi to doživljavamo kao diskriminaciju - naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.


Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

OJ SVIJETLA SVIBANJSKA ZORO: Crnogorsku Vikipediju kao da je PISAO ANTE PAVELIĆ LIČNO!


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 5 godina

А шта мислите, када ће тек имати тастатуру на свом језику. Измислиђе и то милогорци, бар за интерну употребу.

amd

pre 5 godina

Vi srbi koristite 50%turcizma u vasem siromasnom jeziku,daj vise sjasite…………..

Zaza

pre 5 godina

Sta li vi koristite u tom vasem....svaki jezik se nadogradjuje,a vi vas sklepaste od ko zna cega...

Zaza

pre 5 godina

A vi nisre Srbi,od koga li vodite poreklo,izrodi

flamantes

pre 5 godina

Vikipedija je po sebi izvanredno neozbiljna, a na kraju će prihvatiti crnogorski jezik, kao i sve druge.

flamantes

pre 5 godina

Kolika je pouzdajnost Vikipedije govori da crnogorski jezik, koji je izvorno crnogorski ne priznaje, a priznaje srpski, hrvatski i bošnjački, koji nijesu izvorno ni srpski ni hrvatski ni bosanski već srpskohrvatski, koji je konstruisan na osnovu crnogorskog jezika. Ali na kraju će i oni prihvatiti neminovne činjenice.

Saradžogla

pre 5 godina

Када је зезанција ондак да вас питујем ... Ел постоји црногорска јутарња кафа? Поручујем да црногорци затраже од Светског института за језике који се налази у једном немачком граду. Молбом да захтевају признање да црногорски језик буде самосталан.При томе да понуде податке да црногорски језик поседује најмање 40% речи које не постоје нигде у језицима света. Ако то не знају како то да ураде нека затраже помоћ Хрватске који су тражили да им се хрватски језик призна да буде самосталан.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija