• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.01.2019

18:01

BAKIROVI ČAUŠI DA PUKNU OD MUKE: Bošnjacima baš smeta Dan Republike Srpske, PROSLAVI SE PRIKLJUČILI I HRVATI!

Balkan

BAKIROVI ČAUŠI DA PUKNU OD MUKE: Bošnjacima baš smeta Dan Republike Srpske, PROSLAVI SE PRIKLJUČILI I HRVATI!

Podeli vest

Dan Republike Srpske, 27. po redu, obeležen je danas nizom svečanosi, dostojantveno i mirno, u Banjaluci i drugim gradovima Srpske, a istovremeno iz Federacije BiH upućene su osude i kritike zbog, kako navode, obeležavanja nepostojećeg praznika, uz posebne zamerke upućene delegaciji Srbije i političkim predstavnicima hrvatskog naroda u toj državi

Delegaciju Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske predvodila je premijer Vlade Srbije, Ana Brnabić, koju je predsednica RS Željka Cvijanović odlikovala kao pojedinca.

Bošnjački član Predsedništva BiH, Šafik Džaferović,visoki funkcioner SDA Bakiura Izetbegovića, smatra da se Brnabićeva tim ordenom, kojim su, kako kaže, ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić "stala rame uz rame s njima".

Nezadovoljstvo zvaničnika u Federaciji BiH, Bošnjaka i dela hrvtske zajednice, ižvalo je prisustvo lidera HDZ BiH Dragana Čovića na svečanosti u Banjaluci, koji je tu došao sa aktuenim ministrom finansija u Savetu ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, a pridružio im se i potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković.

Čović, koji je na Svečanoj akademiji u sportskoj hali Borik predstavjen kao izaslanik hrvatskog naroda u BiH, dobio je gromoglasan aplauz, a njegov dolazak u Banjaluku u Federaciji BiH protumačen je kao jasan dokaz njegove bliske saradnje sa srpskim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Džaferović smatra da obeležavanje 9. januara kao, kako je naveo, "dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska" predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašeno neustavnim.

Foto: Youtube printscreen

 



On smatra da svi oni koji učestvuju ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

To se, kaže, odnosi i na zvaničnike Republike Srbije, koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjaluci na ovaj dan, iskazuju nepoštovanje prema BiH i njenim institucijama te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regionu. 

Takva politika, smatra, nikome ne može doneti nikakvo dobro, a naročito ne bh. entitetu RS i njegovim građanima.

- Time se Bosni i Hercegovini, ali i celoj regiji, ne šalju dobre poruke, pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima - naveo je Džaferović, prenela je Fena.

Džaferović je stoga od Tužilaštva BiH zatražio da, kako je rekao, konačno počne primenu zakona, jer prema njegovom tumačenju, odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH je krivično delo.

Ramiz Salkić, potpredsednik RS iz reda bošnjačkog naroda, koji je na današnji dan, Dan Republike Srpske, organizovao obeležavanje "dana sećanja na žrtve genocida" u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, rekao je za Fenu da 9. janua treba obeležavati drugačije, na način koji će "uvažavati istorijske činjenice, a ne uvažavati zločine". 

Poziv svih Bošnjaka, kazao je Salkić, je da se 9. januar obeležava kao dan sećanja na sve žrtve zločinačke politike koja je osuđena, i kojoj je presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, za teške ratne zločine uključujući zločin genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica".

On smatra da su današnje svečanosti u Banjaluci "laž", a da je, kako smara, istina da je počinjen zločin u ime "tadašnje Srpske Republike BiH na ovim prostorima" 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Denis Bećirović, smatra da je obeležavanje 9. januara kao "Dana Republike Srpske" antidejtonski, antiustavni i anticivilizacijski čin neodgovornih političara u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Foto: Tanjug

 



On tvrdi da je presudama najviših svetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno da se taj 9. januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za "agresiju na Republiku BiH, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid i zločine protiv čovečnosti".

- Sudski i naučno je dokazano da je to jedan od najcrnjih datuma u bh. i evropskoj istoriji nakon Drugog svetskog rata - naveo je Bećirović u saopštenju dostavljenom medijima.

Stoga on smatra da je, kako kaže, "krajnje vreme da zvaničnici tog bh. entiteta shvate elementarnu pravnu činjenicu da je RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene i nedeljive države BiH i kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma". 

Takođe, mišljenja je da je nepoštovanje obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. 

Nastavak ovakvog, kako kaže, destruktivnog pristupa on vidi kao "svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična dela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH". 

Pozvao je srpski narod u Bosni i Hercegovini da se ugleda na antifašiste Srbe koji su s antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBiH-a, a ne da se ugledaju na, kako je naveo, |presuđene ratne zločince koji su proklamirali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBiH-a.

Naša stranka u BiH je ocenila je "sramotnim to što je političko rukovodstvo manjeg entiteta insistira na obeležavanju Dana Republike Srpske.

Foto: Tanjug

 



A još više, kažu, provocira činjenica da tome podršku daju Srbija i Rusija.

- Njihovi zvaničnici koji su se danas pojavili u Banjaluci, želeći da daju legitimitet tom danu, moraju znati da tim činom negiraju Ustav i pravni poredak BiH - poručili su iz Naše stranke.

Obeležavanje Dana Republike Srpske osudio je i predsednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, koji je poručio da je BiH država tolerancije, multietičnosti, da teži evropskim zapadnim civilizacijskim vrednostima, punopravnom članstvu NATO-a i Evropskoj uniji, uz poruku da "nema podele BiH“.

Potpredsednik UO Kongresa Bošnjaka sveta Ahmed Sejdić smatra da bi se o događaju povodom 9. januara trebalo da se odrede institucije vlasti u BiH a ne nevladin sektor, jer ako, kako je rekao, hoćemo budućnost za mlade generacije, "onda se o tome moraju dogovarati izvršne institucije vlasti“.

I pedstavnici Bošnjaka u organima vlasti u Republici Spskoj negodovali su zbog obeležavanja Dana Republike Srpske uprkos odluci Ustavnog suda da to ne može biti taj dan zato što je inkriminirajući za sve nesrbe.

 

(FOTO/VIDEO) DAN REPUBLIKE SRPSKE, PONOSNE I VEČNE! VULIN: Ja sam u svojoj kući! Policajci zapevali: Odlazimo na Kosovo ravno!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pera rogonja

pre 5 godina

Bolje politicari da traze resenje za podizanje standarda a ne da svadjaju narod i tako ostanu na vlasti.Narod treba kazniti nesposobne politicare koji nemaju rezultat u ekonomiji.

Banja

pre 5 godina

Dan RS je protustavan po presudi Ustavnog suda FBiH i EU naprosto mora da reaguje na ovo širenje separatističke mržnje i velikosrpstva!

Nile

pre 5 godina

Nisu tu ništa krivi Srbi nego Amerikanci koji tako lepo isprsaše hrvate i bošnjake sa Dejtonskim sporazumom posle Oluje 95g koji je dozvolio tu genocidnu tvorevinu i dao joj još ime Republika Srpska a do tada tako nešto nije postajalo a šta će srpski narod tamo krvlju da plati u narednom ratu kad bude potreban Amerikancima ili Britancima!

gagi

pre 5 godina

PERO BAŠ SI PRAVI ROGONJA...KAKAV SI NIJE NI ČUDO ŠTO SI ROGONJA. DALJE GOSPOĐI PREMIJERKI ANI BRNABIĆ ČESTITKE NA ZASLUŽENOM PRIZNAJNU,JER JE VELIKO ZADOVOLJSTVO BITI UZ RAME SA KARADŽIĆEM, PLAVŠIĆKOM I KRAJIŠNIKOM A NEDAJ BOŽE RAME UZ RAME SA IZETBEGOVIĆIMA,NEKIM DŽAFEROVIĆIMA,KOMŠIĆIMA..PU.PU,PU, NEDO BOG..ŽIVJELA NAŠA DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA...CRKNITE PUKNITE SARAJEVSKE MINDERLIJE

deseti travnja je veliko dan

pre 5 godina

sve u redu, samo slavite, mirno i opušteno !!! ali, nemojte šiziti za stotinjak dana kada ce hrvati slaviti dan ndh usput, svi slaveni imaju svoje nazive za mjesece osim srba koji koriste strane

Net

pre 5 godina

IZAŠLA NOVA SENZACIONALNA KNJIGA O PODRIJETLU HRVATA! https://croative.net/izasla-nova-senzacionalna-knjiga-o-podrijetlu-hrvata/ SLUČAJ KOJI JE ZBUNIO ZNANSTVENIKE: Novo čudo u Međugorju! https://croative.net/slucaj-koji-je-zbunio-znanstvenik-novo-cudo-medugorju/ O PRAVOSLAVNOM KALENDARU Hrvatski arhiepiskop Aleksandar: Ne postoji ‘pravoslavni Božić’ https://croative.net/o-pravoslavnom-kalendaru-hrvatski-arhiepiskop-aleksandar-ne-postoji-pravoslavni-bozic/

barbarosa

pre 5 godina

dan genocidne tvorevine, koja se prostire na tudjim teritorijama, na lokvi krvi neduznih ljude.

Ljubo

pre 5 godina

Pomaze Bog Srbijo ....ucite nesto ,sprovedite nesto ,jeli se to stidite ili ne daj Boze plasite nekog i neceg ,da ne smete pozdraviti sa starim izvornim pozdravom ,vec i dan danas gajite onaj prostakluk titoisticki ," zdravo" ......

Esad

pre 5 godina

Da su svi ti muslimani osudili Orica,Delica,Ganica i ostale generale za zlocine nad Srbima i da su se izvinuli nad nevinim zrtvama tada bih ih smatrao normalnim a ovako su ostali isti oni koji su rat u BiH zapoceli i gurali u propast sve narode zarad njihovog napredovanja Bosnjaka. RS je dobijena u odbrani srpskog naroda od hrvatsko-bosnjaxkih falangi smrti koji su podpomognuti od strane zapada i NATO pakta ali nisu racunali na Generala Mladica i Srbe koji su rekli NE. Zivela RS

Gigabit

pre 5 godina

Ne smeta nama (Bosnjacima) dan RS, nego smeta sto se ne postuje odluka Ustavnog Suda. A Sud je rekao sta je i ko je 9. Januar. Ko procita imalo o tom danu, vidjece da se nema sta slaviti. Dan potpisivanja Dejtona bi bio logicniji. Ali eto, sto kaze vas Pesnik, ceracemo se jos.

hag

pre 5 godina

Toliko su pukli od muke,da su natjerali kompletne medije civiliziranog svijeta da pišu kako je to proslava genocida i ratnih zločina čime je cijeli svijet zgrožen!!! Sve je to djelo Bošnjaka ....ha ha ha

Borac

pre 5 godina

NIJE CUDO STO JE COVIC BIO DA PODRZI USTASE PEJE UNUKU ZELJKU I LOPOVA DODIKA KOJI JE PREDAO JASENOVACKU GRADJU USTASAMA. SAD NEMA DOKAZA ZA SVA UBISTVA U JASENOVCU. ZASTO TO NE PITATE DODIKA.

Sasa

pre 5 godina

Ja mislim da ce sutra u manjem entitetu BiH svi imati za rucak sarme pasulj ,punjene paprike ,pite i td tako preko cele godine..Dodik im to obezbedio.A on siromah snaci ce se valjda nekako za sebe.

nk

pre 5 godina

balije tj poturice tj muslimani,.. BiH svojataju bas kao da su je oni oslobadjali i umesto Srba placali krvlju i glavama protiv Otpmana, pa onda Austrougara, Italijana i Nemaca. Niti su parama ni glavama ni znoje ni krvlju platili,...ni jedan jedini pedalj

Stojan

pre 5 godina

Da poturice imaju ista medju usima i oni bi slavili. Ali od izdajnika nebi nego izdajnici. Jos i danas verno sluze nekome ko je nekad davno okupirao srpske zemlje. Nikako da shvate da je okupator samo okupator pogotovo ako je nametnuo njihovu veru.

bane

pre 5 godina

Не балавите, Бакире и остали.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20