• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

11.01.2019

19:04

NEMA VIŠE MAKEDONIJE:  Sobranje usvojilo promenu, OD DANAS SU REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA!

Balkan

NEMA VIŠE MAKEDONIJE: Sobranje usvojilo promenu, OD DANAS SU REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA!

Podeli vest

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju.

Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da sa promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet. 

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je samo nekoliko stotine demonstranata.


Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok na engleskom „macedonian“. 

Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom. 

CRNI PETAK ZA MAKEDONIJU: VMRO DPMNE ustavne izmene nazvao izdajom i zatražio vanredne izbore!



Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke. 

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti. 

MAKEDONIJA KOJA TO VIŠE NIJE: Postignut dogovor za izglasavanje ustavnih amandmana, ZAEV PRIHVATIO SVE ZAHTEVE ALBANACA!

CIPRAS UPOZORIO: MAKEDONIJA ĆE SE RASPASTI i Grčka će imati VELIKU ALBANIJU NA GRANICAMA, ako Skoplje ne ratifikuje Prespanski sporazum!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Gospod nek je u pomoć Makedoniji. Ko će ih priznati kao teritoriju, jer ovo država više nije.

Prle

pre 5 godina

Braco SEVERNI MAKEDONCI, cestitam i "nek vam je Bog u pomoc" !!! Pojedose vas siptari !!!

Krasniqi

pre 5 godina

Bog vam pomogao srbi,sad ste u potpunom okruženju NATO države?

realist

pre 5 godina

Bolje dase zove KAMENODONIJA ,tosu guzolizice EU-a koji prodali narod za neki ulazak u EU koji se RASPADA nije Merkelova otisla u Grcku djaba njena politika je mizerna i idiotska sada ce Zaevu pola migrante ugurati u Makedoniju.

ludi milojko

pre 5 godina

Pa makedonci se izvukli... jest da su promenili ime ali njihovi siptari za 1 godinu vise nece moci da traze da se pripajaju Albaniji i budi deo velike albanije , jer cima makedonija udje u NATO, a uci ce, granice su joj sigurne, NATO zemlja se ne rasparcava!!!!!! Smao mi ovde njb.... uzese nam siptari Kosovo i ono vise nikada nece biti nase, koliko se mi trudili dokazivali, vikali, nema vise, sada je njihovo i tako ce ostati...ispadose sve komsjie pametnije od nas i oni svoje sacuvase a mi.....

Nano

pre 5 godina

Niste u pravo braco Srbi. Nema vise FIROM-a.Nema vise lepljenja nalepnica na nasim autima "Vi ste FIROM" kada predjemo granicu. Zivimo sa Albancima kao nekada Sarajlije i Srbi. Ima i losih i dobrih ljudi i medju Albancima kao i medju nas Makedonaca. Zelimo mir na Balkanu.Zelimo da i vi i vas Predsednik da pronadjete soluciju za Kosovo. Moramo ziveti u miru na Balkanu. Mi postujemo i volimo Srbiju, vase sportiste.Djokovic je idol za sve. Sekularac je bio rodjen u Stipu. Navijamo uvek za vase sportiste kad igraju sa drugim timovima. Ali kao i vi i mi imamo kriminalce-politicare, Jedan od njih je Gruevski koji je opljackao drzavu i sada zivi u Budimpesti. Pitate li se cijim novcem? Da ne duzim, zelim da i dalje odnosi nasih naroda da produze da budu na najvecem nivou. Pozdrav

mm

pre 5 godina

Sada su po nacionalnosti Severnomakedonci sa juga. Tito im smestii posthumno. Cestitam Severnomakedoncima u Srbiji.

Goran

pre 5 godina

Neće Grci prihvatiti, a potom će Vmro-vci kad dođu na vlast predložiti u UN priznanje pod sadašnjim imenom Republika Makedonija.

Kazna

pre 5 godina

Stigla kazna. Sto ne ostadoste u SRJ, bar. tigla kazna. Proucite istoriju. Nije vam bilo spasa bez Srbije, a vi ste se k*rcili. Nije sala, vi ste Srbi sa govornom manom. Sada vam Bugari kazu da vi ne govorite makedonski, vec ne bugarski dijalekat. Progutase vas Grci, Siptari i Bugari, a sa Srbima, htedoste. Uzivajte.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Bolje da su izglasali da se zovu JUŽNI SRBI, uskoro će da sa češu i kad ih ne svrbi ! Arnauti mudro rade a CIA ih gura Zaev je postao šahovska figura !

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija