• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

25.01.2019

20:44

ZVIZDIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Savršen trenutak za promenu imena Republike Srpske!

Balkan

ZVIZDIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Savršen trenutak za promenu imena Republike Srpske!

Podeli vest

Denis Zvizdić, predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine je povodom namere Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom BiH pokrene pravnu proceduru kojom će se oceniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska rekao da je "savršen trenutak" da se to uradi, dodajući da je taj naziv "diskriminatoran" za građane nesrpske nacionalnosti

 

On je rekao da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zaseniti njena suština. 

Konstatovao je da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum.


Upitan zašto se Stranka demokratske akcije sada odlučila na ovu inicijativu, Zvizdić je za N1 odgovorio "da je ovo savršen trenutak jer je činjenica da pored očekivanja i strpljivosti povratnika Bošnjaka i Hrvata koji su tamo autohtono stanovništvo, nije došlo do očekivane ravnopravnosti". -

- Ranije sam rekao da mediji provere podatak da manje od dva posto od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Republike Srpske dolazi iz reda Bošnjaka i Hrvata - naveo je on.

Prema njegovim rečima, iz imena Republike Srpske koji je diskriminatoran počinje da se izvodi premisa tj. da se, kako tvrdi, govori o supremaciji Srba, da je Drina nepostojeća granica, da Bosna i Hercegovina nema kapacitete državotvornosti i o secesiji Republike Srpske.

- Republika Srpska nije ništa manje i ništa više nego entitet. Ne postoje dve srpske države na Balkanu. Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih naroda. Stanovnici Republike Srpske koji se ne izjašnjavaju kao Srbi moraju uživati punu jednakopravnost i ravnopravnost u pristupu svim procesima - naveo je Zvizdić.

On se potom osvrnuo i na integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savezu. Podsetio je na ranije odluke institucija kojima se obavezalo da Bosna i Hercegovina bude na putu atlantskih integracija.

Kao cilj je naveo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji u ovoj godini dodavši da ne očekuje da Unija bude popustljiva prema Bosni Hercegovini.

SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, HRVATI PODRŽALI STAV SRBA, Izetbegović odmah odustao od želje da menja ime RS!

 

(VIDEO) SRBI KAD SE SLOŽE, BAKIR IM NIŠTA NE MOŽE: Sve partije odbacile bilo kakvu mogućnost PROMENE IMENA REPUBLIKE SRPSKE!

 

NENAD KECMANOVIĆ PORUČIO BAKIRU: Nema ništa od promene imena Srpske, TIME SE RUŠI DEJTONSKI SPORAZUM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 5 godina

Onda i Hrvatska da promeni ime.. I slobenija i CRNA GORA.. I JOS POLA PLANETE.... KOJA GLUPOST.!!!!

AMatić

pre 5 godina

U pravu ste Zvizdiću, Velika Srbija bolje zvuči.

dragan

pre 5 godina

Ovi kreteni ne kapiraju da je Republika srpska već "krštema", ima svoje ime i dodatno kumstvo je izlišno!

brba

pre 5 godina

Može ovaj ustaša da ga zviždi u usta ga jebem balava!

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija