• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.02.2019

20:45

KOLINDA BESNA! ITALIJANSKU ISTRU I DALMACIJU MU NEĆE OPROSTITI! Optužila predsednika Evropskog parlamenta za REVIZIONIZAM!

Balkan

KOLINDA BESNA! ITALIJANSKU ISTRU I DALMACIJU MU NEĆE OPROSTITI! Optužila predsednika Evropskog parlamenta za REVIZIONIZAM!

Podeli vest

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

- Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije - izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi hrvatski N1. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije ju je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Indeks. 

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani. 

- Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje - rekao je Plenković. 

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija, s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje. 

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio. Tajani je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom. 

(VIDEO) ŽIVELA ITALIJANSKA ISTRA I DALMACIJA! Predsednik Evropskog parlamenta ŠOKIRAO! UDAR NA HRVATSKU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maki

pre 5 godina

Pocelo je pocelo!!!! Promena je zakon demokratije na kome pociva. Niko ne moze da bude okupator svoje domovine, svoga bogastva.... Zivela Italijanska Dalmacija i Istra..

srbin iz srbije

pre 5 godina

Kad Hrvati mogu Dubrovnik da zovu svojim pa mogu i Italijani Istru.

Marcco

pre 5 godina

Možda nema više baš mnogo Italijana ni u Istri a naročito u Dalmaciji ali kulturološki definitivno i dan danas pripadaju Italiji

Kardelj

pre 5 godina

Pa nije hrvatska i Slovenija usla u NATO zato sto vole NATO,ili da hoce vratiti imovinu Srbima i Kardjordjevicima,vec cisto zbog mrznje prema Srbima.Kada su se mogle Istocna i Zapadna Nemacka ujediniti,moze i Italija sa svoim teritorijama koje su im otete,za koje su ginuli i Srbi pod komunizmom i Titom/Kardeljem,a sada priznajeye nezavisno Srpsko Kosovo,a besnite zbog Dalmacije i Istre,koje potrazuj pravi vlasnici svoje teritorije.

Vo Nguyen Giap

pre 5 godina

Kada je najveća američka, cionistička kriminalka M. Olbrajt mogla da tvrdi da je: "Srbija okupirala KiM 1912. godine" čime je negirala srpsku istoriju, kao i rezultate i granice nakon dva svetska rata, tada je sve moguće. Adios, Osimski sporazumi. Odoše zajedno sa SFRJ. Bilo je samo pitanje vremena. Inače, neka neko poruči ovoj pijanoj deveruši sa seljačke svadbe, da pripremi Baranju za vraćanje svom vlasniku. Istu onu Baranju koju im je džeparoš J.B.Tito ispostavio kao pljačkaški plen.

Braco

pre 5 godina

Sta je sada vam smeta kada neko tako govori o vasoj teritoriji, a kada je Srbija u pitanju to i vi sami radite. To je u redu nema sta da vam smeta sve je to normalno.

RINGISPIL

pre 5 godina

Ajde revizionizam. Pa ko rehabilituje NDH. Zivela italijanska istra i SRpska Dalmacija.

Zoran

pre 5 godina

Pa Kolindice, nema Srbije koju mrzite iz dna duše da vas podrži u otimanju italijanskih teritorija. Dr. Smodlaka je 20.12.1918. ovim rečima sačekao srpsku vojsku na ulasku u Split: "Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvete, najlepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas videsmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolevka koja vas je odnjihala! Blagosloveni opusteli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom! Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobede, vrhovnome vođi vašemu, unuku velikog vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska!" Što kaže naš narod: Hrani džukelu da te ujede" Kolindice zahtevajte da se u udžbenike hrvatske historije unesu ove činjenice da bi makar hrvatska omladina naučila ko ih je oslobodio, i ko se u tom istorijskom trenutku zaj....bao!

saja

pre 5 godina

Puna podrška i Italiji i italijanskim nacionalistima u vraćanju Dalmacije i Istre Italiji.Italijani su protjerani sa tih područja.Srbi i Srbija imaju obavezu da podrže opravdane zahtjeve italijanskih nacionalista.Za vrijeme Drugog svjetskog rata italijanska vojska je štitila srpski narod od ustašal.

SS

pre 5 godina

Daćeš daćeš nego šta ćeš Kolindice.To je njihovo,samo kad krenu žabari jer im je to oteto i uz pomoć srpskih vojnika svojevremeno,prisetite se ustaše.

Milemalivuk

pre 5 godina

Ovaj lobi u Italiji bi trebalo da finansira Srbija pa da se ta sadisticka nacija I drzava slabi na sve moguce nacine pa nek se pozabave svojom propascu I nek svoje ustaše povuku s Kosova.

djole

pre 5 godina

Istra i Dalmacija nikad do 1945. godine nisu bile u sastavu Hrvatske. To su vekovne italijanske teritorije. Kad tad ce ova strasna nepravda biti ispravljena.

nebitan

pre 5 godina

Sta se sad bunite a kad ste cepali Srbiju niste razmisljali i teritorijalnoj celovitosti, integritetu i medjunarodnom pravu. Kojom merom merite istom vam se vraca. Inace Dalmacija Istra i otoci i nisu do AVNOJ-a bili u sastavu Hrvatske. Sve su to bile samostalne krunske zemlje u sastavu austrougarske a ja znam da Hrvatska nije naslednica austrougarske pa moze samo copavom da zahvali sto je Zagorju i Medjimuruju prikacio toliki teritorij koji pre nije nikad bio hrvatska drzava.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija