• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.02.2019

21:41

STUPIO NA SNAGU PRESPANSKI SPORAZUM: Naše južne komšije od danas i zvanično Republika Severna Makedonija

Balkan

STUPIO NA SNAGU PRESPANSKI SPORAZUM: Naše južne komšije od danas i zvanično Republika Severna Makedonija

Podeli vest

Vlada u Skoplju je saopštila da je Prespanski sporazum danas stupio na snagu, čime je ime države i zvanično promenjeno u Republika Severna Makedonija

Kako je saopštila vlada, objavljivanjem u Službenom glasniku, 12. februara stupio je na snagu Prespanski sporazum kojim je rešen spor sa Grčkom, kao i amandmani na ustav kojim je promenjeno ime zemlje i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju severnomakedonske vlade u kome se koristi novo ime države, navodi se da će u roku od tri dana biti postavljene nove table na graničnim prelazima i aerodromima sa novim imenom države.

U tekstu se precizira da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana 13, 14, 15 i 16 iz Ustava Republike Severne Makedonije i Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana od 33 do 36 iz Ustava, koje je skupština usvojila 11. januara ove godine. 

Amandmani stupaju na snagu danas, 12. februara 2019. godine sa objavom u Službenom glasniku, čime počinje izvršenje obaveza koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma i ustavnih amandmana, napominje se u saopštenju. 

Prve odluke vezane za neophodne mere i aktivnosti za izvršenje gorepomenutih obaveza će biti objavljene u saopštenju za javnost Međuresorne radne grupe za izvršenje obaveza proizašlih iz Prespanskog sporazuma.

Prethodno je danas na zvaničnoj ceremoniji podignuta zastava NATO-a ispred zgrade vlade u Skoplju.

SKANDAL U MAKEDONIJI: Predsednik Ivanov nije prisustvovao podizanju NATO zastave, NIJE DOBIO POZIVNICU?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija