• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: slobodnaevropa.org

20.02.2019

14:44

(VIDEO) BOSANSKE BULE POKAJNICE! Otišle sa muževima u džihad u Siriju, sad MOLE DA SE SA DECOM VRATE U BiH!

Balkan

(VIDEO) BOSANSKE BULE POKAJNICE! Otišle sa muževima u džihad u Siriju, sad MOLE DA SE SA DECOM VRATE U BiH!

Podeli vest

Ako dođe do promena u vladi u Prištini, zbog nejedinstva oko ukidanja taksi, poslanica Alternative Mimoza Kusari Ljilja viđena je kao premijer tehničke vlade

U Bosni formirano je Koordinaciono telo za povratak boraca, žena i dece iz Sirije, ali niko se 

Veliki broj žena iz raznih evropskih zemalja je otišao u Siriju na početku građanskog rata, kako bi se priključile ISIS-u. Neke su otišle svojevoljno, dok su druge naterali muževi koji su se borili za Islamsku državu. Takvih žena je bila i sa područja Balkana, a one mahom dolaze iz Bosne i Hercegovine. Sada kada mediji prenose da je ISIS poražen, one bi želele da se vrati kući, kako bi njihova deca imala normalan život.

"Nas tri, bosanske državljanke, apelujemo da nas BIH vrati natrag i našu maloletnu decu u normalan život, koji smo nekad imali. Spremni smo podneti i sudski proces, koji će sigurno uslediti prilikom povratka u našu državu. Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne dece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloletne, nedužne dece. Spremne smo podneti posledice naše greške, to je najmanji problem. Unapred Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj deci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji nijedna osoba na svetu, a da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika. Još jednom, hvala", stoji u pismu 22-godišnje Sarajke koju je u Siriju odveo muž pre četiri godine.

447 SVEDOKA PROTIV ZLOČINCA ATIFA DUDAKOVIĆA! U BiH konačno počinje suđenje za zločine nad Srbima u Bosanskoj krajini 1995. godine!

Ona je dodada da priznaju svoju ogromnu grešku, koju su napravile došavši u Siriju i da se sada kaju.

"Dokaz toga jeste upravo beg iz Islamske države. Nakon smrti naših muževa, pokušale smo na razne načine da pronađemo izlaz i put iz pakla dešavanja, ali neuspešno, sve dok nismo počašćeni prilikom koja se desila 2017. god. Takođe, ako bi nas vlasti uhvatile prilikom bega iz ISIS-a, bile bismo smaknute, tj. bile bismo ubijene, a naša deca ostavljena na milost i nemilost u nepoznatom i preopasnom području, gde se vode neprekidni ratovi, kako vam je sigurno poznato".

Foto: Reuters

Sarajka koja je poslala pismo, koje je Radio Slobodna Evropa dobio od njene majke, jedna je od oko 700 žena i 1.500 dece u kampu Roj, blizu grada Kamišlija na severu Sirije. Društvo u kampu su joj još dve Bosanke koje su s njom od septembra 2017. godine, otkad su pobegle iz Islamske države.​

- Nakon bekstva predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dve godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki, koja se nalazi u kampu na severoistoku Sirije. Imam dvoje dece. Sa mnom se nalaze još dve bosanske državljanke, jedna ima četvoro, a druga troje dece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posledica koje će uslediti ako ne odem, a druge dve žene su bile pod pritiskom zbog svoje dece i mogućih posledica takođe.

BOSANCI IDU U SVEMIR! Nije vic, BiH se priključuje programu za istraživanje Meseca, drugih nebeskih tela i prostranstava

Definitivnim slomom Islamske države kojoj se priključilo na desetine hiljada stranih boraca s porodicama iz svih delova sveta, između ostalih i iz BIH, ostalo je nerešeno pitanje stranih državljana, nekad pripadnika ISIS-a, sada izbeglica ili zatvorenika u kurdskim kampovima.

Stotine drugih žena iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Holandije, Kanade i mnogih drugih zemalja sada traže od vlada svojih država da ih prime nazad.

Uporedo sa zahtevima ovih žena, sve je jači pritisak na zemlje da preuzmu svoje državljane iz Sirije, posebno nakon odluke o povlačenju SAD.

Neke od žena su se vratile, poput onih iz Kazahstana, ali većina evropskih zemalja još nije rešila ovo pitanje. Neke od zemalja poput Francuske iskazale su nameru da žene i decu vrate, ali ne i teroriste. Sud u Belgiji je takođe doneo odluku da se državljanke Belgije s decom moraju vratiti u zemlju porekla.

AZILANTI, MARŠ IZ EU U SRBIJU! DANSKA DEPORTUJE MIGRANTE - Tajni planovi za Balkanske kampove?!

BIH se suočila se s ovim problemom kad su porodice ove tri žene započele proces povratka. Od tada do danas, formirano je Koordinaciono telo za povratak boraca i žene i dece iz Sirije, ali niko se zvaničnim putem još nije vratio.

Najveći problem jeste nemogućnost saradnje s nezvaničnim kurdskim vlastima, a prema poslednjim informacijama, intenzivno se radi na rešenju ove situacije, uz pomoć međunarodnih organizacija i SAD-a.

Iako je teško govoriti o tačnom broju bosanskih državljana, smatra se da su u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla 172 muškarca i više od 60 žena, s oko 60 dece. Mnoga deca državljana BIH rođena su u Siriji te nisu deo ove statistike.

MAKEDONIJA POSTALA VLASNIŠTVO ALBANACA, SKOPLJE SE VIŠE NE PITA NI ZA ŠTA: Šiptari drže sve u svojim rukama!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ranka Savic

pre 5 godina

Zasto ovim idiotima dajete prostor u novinama.

kristalno jasno

pre 5 godina

A šta bi bilo da je pobedila takozvana islamska država.Od vašeg fanatizma i bezobrazluka ne bi mogli da živimo.Još 500 godina srednjeg veka.Našu decu bi terali u islam i nindja kornjače.I šta sad.Kad nije prošlo po fanatizmu i zlouotrebi SVEVIŠNJEG mi treba da razmišljamo o onom što ste vi naumili da pretvorite u fanatike,vašoj decu.Daleko vam kuća bila i što dalje.Sikter...

BB

pre 5 godina

Kada zinu, slazu. Ja im nista ne verujem. To su tempirane bombe.

Marcco

pre 5 godina

Engleskoj ne pada na pamet da ih primi nazad. Masovno im oduzima državljanstvo, čak i jednoj koja danas ima 19 godina a otišla je sa 15. Nravno, liberalni mediji kukaju na sav glas kako je to nepravda, bla, bla, bla... Isti oni liberalni mediji koji forsiraju ulazak miliona muslimana u Evropu... Soroševi puleni.

Milo

pre 5 godina

Celnici koji su Ratovali i Ukrajinu za Rudiju .ne moraju plakatu...njih je poslao Vucko i idei Parę od Putina..

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija