• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.02.2019

18:48 >> 18:52

MAKEDONIJA JE PALA, IVANOV NIJE USPEO DA JE ODBRANI, kapitulaciju Skoplja će potpisati ALBANSKI TERORISTA DŽAFERI!

Balkan

MAKEDONIJA JE PALA, IVANOV NIJE USPEO DA JE ODBRANI, kapitulaciju Skoplja će potpisati ALBANSKI TERORISTA DŽAFERI!

Podeli vest

Makedonija će za nepuna tri meseca imati redovne predsedničke izbore, a naveliko se spekuliše da je tajming za održavanje glasanja tempiran kako bi se omogućilo da predsednik Sobranja Taljat Džaferi u ulozi v. d. predsednika Makedonije potpiše sve sporazume koje je sadašnji predsednik Đorđe Ivanov odbio

Aktuelnom predsedniku Makedonije mandat zvanično ističe 12. maja. Prvi krug izbora zakazan je za 21. april, a mogući drugi krug je planiran za 5. maj. S obzirom, da bi Izbornoj komisiji trebalo više od sedam dana da verifikuje glasove i obelodani ko je pobedio, Ivanovu bi mandat istekao i DŽaferi bi u tom slučaju, bar nakratko, postao predsednik Makedonije.

Profesor međunarodnog prava iz Skoplja Aleksandar Daštevski veruje da je takav scenario moguć. 

- Više političara govori o tome da će taj vakuum biti iskorišćen za potpisivanje dokumenata koje Ivanov nije potpisao. A to su sporazum između Makedonije i Grčke o novom imenu Makedonije, sporazum sa Bugarskom o zajedničkoj istoriji i zakon za upotrebu jezika gde albanski jezik postaje ravnopravan sa makedonskim jezikom. To znači da će sve, od novčanica, do oznaka na vojničkim uniformama, biti i na albanskom jeziku. Ivanov je sve to odbio da potpiše i ovaj vakuum je možda zaista napravljen namerno da u tih sedam dana DŽaferi, koji je već potpisao te dokumente kao predsednik Sobranja, iskoristi situaciju da ih legalizuje kao v. d. predsednik. Tako bi i formalno-pravno oni postali zvanični dokumenti - navodi profesor Daštevski. 

HARADINAJ NAPAO PUTINA, TVRDI DA ŠEF RUSIJE ŽELI DA MENJA GRANICE NA BALKANU: Premijer lažne države se igra vatrom!

Prema njegovim rečima, nije isključeno da i novi predsednik Makedonije, ako bude na toj političkoj liniji, sam sve to potpiše.

- Videćemo kako će se stvari odvijati, ali nije isključeno da izborni vakuum posluži i za ove stvari, jer kada nemamo predsednika države, onda je predsednik države - predsednik Parlamenta, a u ovom slučaju to je Taljat DŽaferi - objašnjava Daštevski.

On kaže da ako DŽaferi sve potpiše dokumenti ne bi mogli da budu poništeni, čak i u slučaju pobede kandidata suprotne strane.

Inače, makedonski premijer Zoran Zaev još nije uspeo da se sa albanskim partnerima dogovori o zajedničkom predsedničkom kandidatu, jer je najveća albanska partija DUI izašla sa predlogom da Albanci imaju svog kandidata na predsedničkim izborima. Zaev je trenutno u pregovorima sa svim albanskim strankama u nadi da će uspeti da nađu zajedničkog izbornog kandidata.  

PAO DOGOVOR! OVO JE TRASA AUTO-PUTA SARAJEVO-BEOGRAD: Od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, Tuzle...

U tim pregovorima pominju se dva kandidata: Teuta Arifi, potpredsednica DUI i gradonačelnica Tetova, kao albanski predlog, i Stevo Pendarovski, kako predlog Zaeva. Najveća opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE već je izbacila svog kandidata - Gordanu Siljanovsku Davkov. 

Daštevski je uveren da će na kraju zajednički kandidat Albanaca i Zaeva biti Makedonac, jer je makedonski premijer svestan da ako bi to bio Albanac onda bi kandidat VMRO-DPMNE imao velike šanse za pobedu. Zaev je upravo zbog toga napravio određenu kombinatoriku u vezi sa tajmingom izbora, jer želi da se osigura da će svi sporazumi koje je aktuelni predsednik Ivanov odbio da potpiše, ipak biti potpisani. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija