• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2019

10:22

U HRVATSKOJ OPET BUJA USTAŠTVO, POZDRAV "ZA DOM SPREMNI" MORA DA BUDE ZABRANJEN! Istoričar holokausta Gideon Grajf pisao specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava!

Balkan

U HRVATSKOJ OPET BUJA USTAŠTVO, POZDRAV "ZA DOM SPREMNI" MORA DA BUDE ZABRANJEN! Istoričar holokausta Gideon Grajf pisao specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava!

Podeli vest

Istoričar holokausta Gideon Grajf pozvao specijalnog izvestioca UN za ljudska prava da se pozabavi problemom narastajućeg neoustaštva u Hrvatskoj

- Izražavajući svoju najdublju zabrinutost zbog rastućeg trenda neoustaštva, posebno među mladima, ljubazno bih vas zamolio da kao specijalni izvestilac za ljudska prava nešto preduzmete i da se pozabavite pitanjem javne upotrebe pozdrava 'za dom spremni' i upotrebe ustaških oznaka, kao što je hrvatski grb sa prvim belim poljem, koji je dokazan ustaški simbol iz Drugog svetskog rata - poručio je Grajf.

(VIDEO) USTAŠE SU UŽIVALE U MUČENJU I UBIJANJU SRBA! Autor knjige o stradanjima u Jasenovcu OTKRIO DA SU ZLOČINCI IMALI 57 RAZLIČITIH METODA MUČENJA!

On je u dopisu poslatom specijalnom izvestiocu generalnog sekretara UN Mišel Bašele u Ženevi podsetio da je u Nemačkoj takva upotreba nacističkih oznaka i pozdrava zabranjena zakonom, piše Politika.

- Dužnost istoričara nije samo da pišu knjige, nego i da aktivno daju svoj doprinos u definisanju i zaustavljanju svih oblika neofašizma i diskriminacije. Potrebno je dati podršku UN u borbi protiv glorifikacije nacizma i novog talasa antisemitizma koji su izuzetno opasni i moraju se sprečiti - napisao je Grajf.

Grajf je osnivač i direktor Međunarodne ekspertske grupe GH-7 za borbu protiv glorifikacije i prakse nacizma i neonacističkih aktivnosti, istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" i autor mnogih naučnih članaka i knjiga o Aušvicu i fabirkama smrti u Drugom svetskom ratu.

Foto: printscreen RTV Pink

Grajf je zaključio da bi UN, kao najveća i najuticajnija međunarodna organizacija za mir, trebalo da se pozabavi opasnim pojavama u Hrvatskoj kako bi sprečila da slučaj neoustaša ohrabri druge neonacističke pokrete u svetu.

Ukazao je i na to da se danas u Hrvatskoj, na fudbalskim stadionima, na koncertima, mladi pozdravljaju ustaškim pozdravom "za dom spremni", nose na majicama ustaške oznake i vrlo često izazivaju incidente poput onog na fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Izraela, kada je ceo stadion salutirao ustaškim pozdravom.

KUSTURIČIN FILM O JASENOVCU DOBIĆE OSKARA! Ekspert za Holokaust Gideon Grajf: SRBI NAPRAVITE FILM O USTAŠKOM KONCLOGORU!

Ustaški kriminalci danas su slavljeni u Hrvatskoj, istakao je Grajf i dodao da im se podižu spomenici i po njima imenuju ulice, a đake uče da su ustaše bile "hrvatski patrioti", prenosi Politika.

Grajf je dodao da sa svojim kolegama deli mišljenje da doprinosi naučnika u "pisanoj formi" jednostavno nisu dovoljni da zaustave revizionizam i rastuće neoustaštvo, koje se otvoreno simpatiše nekada čak i na institucionalnom nivou, i u tom kontekstu pomenuo bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i nekadašnjeg šefa diplomatije te države Davora Iva Štira.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivica

pre 5 godina

U srbiji rehabilitacija četnika a gledaju u tuđe dvorište

SS

pre 5 godina

Gospodo,još od 1918 ustaštvo nije prestajalo u hrvatskoj,samo je uspešno prikrivano jedno vreme,kome su i srbi doprineli.Kažite otvoreno.

srbo

pre 5 godina

Ceo svet se zgražavo na holokaust nacista u logorima od Austrije,Poljske i Nemačke,a isti nacisti na ustaske zločine u Lici , Dalmaciji,Hercegovini i u Jasenovcu.Zapitajmo se koliko je bolesno oživljavanje takve ideologije i manipulisanje neprosvećenim "pućanstvom", a sami manipulatori koliko su bolesni i kojim polugama se služe,koristeći državu i njene simbole,a uz tolerisanje EU koja treba da nam daje savete i standarde,nije li osim su za svaku osudu ovo i za protektorat.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija