• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.04.2019

16:49

BRNABIĆ NA SAMITU U DUBROVNIKU! Sastala se sa premijerom Kine

Balkan

BRNABIĆ NA SAMITU U DUBROVNIKU! Sastala se sa premijerom Kine

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Dubrovnik, gde će učestvovati na samitu premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, i odmah po dolasku sastala se sa kineskim premijerom Li Kećijangom

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju.

Srpska premijerka će zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji tokom dana pristižu u Dubrovnik, imati priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju za njih priređuje domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog veća Dubrovačko-neretvanske županije.

Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Brnabić će sutra prisustvovati i otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma 16+1. 

Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU-Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje - zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca - od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa. 

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.

U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije. 

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija