• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.04.2019

19:58 >> 20:15

ZAEV PUKAO U MEKEDONIJI: Davkova će biti predsednik, šiptarska koalicija može da POBEDI SAMO NEKIM ČUDOM!

Balkan

ZAEV PUKAO U MEKEDONIJI: Davkova će biti predsednik, šiptarska koalicija može da POBEDI SAMO NEKIM ČUDOM!

Podeli vest

Tesan rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji je iznenađujući s obzirom na činjenicu da je Gordana Siljanovska Davkova predstavljala samo deo opozicije, dok je Stevo Pendarovski bio kandidat celokupne vlasti, kaže Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik Sobranja

Preliminarni rezultati, ističe on za Sputnjik, Državne izborne komisije Makedonije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski na izborima u nedelju osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova 42,25 odsto. U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu. 

Pendarovski je bio kandidat Vlade Severne Makedonije, koju podržava 30 partija u koaliciji sa Zoranom Zaevom i nekoliko albanskih među kojima je i Demokratska unija za integraciju (DUI), kao vodeća albanska partija u Makedoniji, podseća Stoilković.

- Iznenađenje je veće s obzirom na činjenicu da je kandidatkinja opozicije dobila većinsku podršku u skoro svim makedonskim opštinama, a sa druge strane, to je jedna velika poruka celokupnoj vladajućoj strukturi da ne vodi adekvatnu politiku. Naime, ako glasovima opozicije, odnosno Gordane Siljanovske Davkove, dodamo i glasove opozicije sa albanske strane, odnosno kandidata Bese i Alijanse za Albance u Makedoniji, onda faktički imamo delegitimizaciju vlasti - ističe naš sagovornik.

PARIZ STAO U SRPSKU, NIJE SE PRIDRUŽIO NOVOJ AGRESIJI AMERA, NEMACA I BRITANACA! Evo i zašto su sada na našoj strani!

Time je poslata jedna snažna poruka, ali iako je Zaev pre izbora obećao da će podneti ostavku ako bude poražen, a njegov kandidat je poražen jer opozicija u totalu ima preko 70.000 glasova više od kandidata vlasti, Stoilković pretpostavlja da makedonski premijer neće ispuniti to obećanje i da neće raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Podsećamo, treći kandidat kog podržavaju Alijansa za Albance i Besa Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova.

Na pitanje da li bi Albanci koji su glasali za Reku mogli da „presude" kandidatu Vlade u drugom krugu izbora, Stoilković odgovara da bi kad je reč o izborima u Makedoniji trebalo imati u vidu da dobar deo albanskih partija i birača „glasa shodno interesima dela međunarodne zajednice".

A očigledno je da je u ovom slučaju kandidat dela međunarodne zajednice - kandidat Vlade Makedonije i da se očekuje većinska podrška Albanaca u drugom krugu Stevi Pendarovskom, pojašnjava predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji.

- Bez obzira što će kandidat Stevo Pendarovski biti ponovo poražen u svim makedonskim sredinama, mislim da će glasovi Albanca odlučno uticati da on bude novi predsednik Makedonije - smatra Stoilković.

Međutim, otvara se pitanje budućnosti Makedonije koje se ne svodi samo na to ko će pobediti na ovim izborima, nego kako će se ponašati Albanci, a to je pitanje vezano za budućnost unutrašnje situacije u Makedoniji.

- Albanci na ovim izborima, osim što će glasati shodno instrukcijama dela međunarodne zajednice, moraju sami sebi da daju odgovor s kim će živeti u narednom periodu, ako u makedonskom bloku pobeđuje koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE. U tom smislu treba razmišljati o pravljenju buduće Vlade Makedonije, jer će biti nemoguće u kontinuitetu izbegavati volju makedonskih birača na konto manjinskog dela makedonskih građana - Albanca - kaže Stoilković. 

Pošto je izlaznost u prvom krugu bila 41,78 odsto, a uslov da izbori budu uspešni jeste da u drugom krugu na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, postavlja se pitanje postoji li mogućnost da 5. maja ne bude ispunjen izlazni cenzus i da se ponove izbori.

Stoilković smatra da je to veoma realna pretpostavka i da je moguć delimičan bojkot drugog kruga izbora, zbog čega cenzus od 40 odsto izašlih možda neće biti ispunjen.

- Ne verujem da će se VMRO-DPMNE kao vodeća makedonska partija opredeliti za bojkot, ali verujem da postoje politički procesi koji nisu vidljivi i odvijaju se ispod površine koji mogu da idu na to da drugi krug predsedničkih izbora bude neuspešan i da imamo ponavljanje predsedničkih izbora za šest meseci, a samim tim da imamo i vanredne parlamentarne izbore u tom roku - kaže sagovornik Sputnjika.

Stoilković dodaje da će se za dan dva dogoditi neke krupnije stvari. Već od jutros su u toku razgovori i komunikacija među svim političkim partijama u Makedoniji i u zavisnosti od tih razgovora i onoga što bude dogovoreno na sastancima, zavisiće eventualna uspešnost predsedničkih izbora.

- To pitanje je legitimno i realno je kao opcija - zaključio je Stoilković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rak70g

pre 5 godina

Draga bivsa braco , drago ljudstvo sa jednim od najlepsih narodnih pesama , sa jezikom za uvo milo i ljupko , okrenite se sebi , svojoj veri i cojstvu , od obecanja nista nema , kako sejes tako ce i zneti ... kako mislis tako ce ti i biti stari uvek govorili i jes tako ...

slađa

pre 5 godina

Zgazi ih Davkova. Vrati ponos Makedoniji. Vrati građanima veru i samopouzdanje koje im je oduzeto i zbrisano gaženjem volje na referendumu o imenu države. Srbija nema ništa od toga, ali nepravda je nepravda. Podarite svojim građanima istinsku nadu i bolji život, a ne šarene laže.

joy

pre 4 godine

Molim vas, dragi moj prijatelju, žao mi je što čitate ovu poruku ovako, samo vidim njen način da pomognem kome će trebati pomoć koju sam dobio. pobrinite se da pročitate ovo moje svjedočanstvo do kraja da je to životna priča jer je to svjedočanstvo koje ću reći svakome da čuje. Bila sam u braku 3 godine, a četvrta godina mog braka, druga žena mi je odvela ljubavnika, a moj muž je ostavio mene i djecu, a mi smo patili 2 godine dok nisam sreo mjesto na kojem je čovjek po imenu visoki svećenik Dr Chamberc pomogao sam nekome i odlučio sam da mu pokušam pomoći da dovedem svog ljubavnika kući i vjeruj mi da sam mu samo poslao svoju sliku i svoje detalje njemu i onome supruga i nakon 2 dana kao što mi je rekao, vidio sam automobil odvezao se u kuću i pogledao je moj muž i on je došao k meni i djeci i zato sam sretan da svaki od vas u sličnom susretu s ovim čovjekom jer se mogu zakunuti svojim životom. Veoma jaka čarolija i njegova čarolija rade veoma fino bez ikakvih sporednih efekata ako želite više detalja o svešteniku Dr Chambercu Da li zaista patite u svom odnosu sada? da li želite da veliki sveštenik dr Chamberc interveniše u vašem odnosu da vam pomogne da popravite vašu vezu? onda ga kontaktirajte danas putem njegovog e-maila: chamberc564@yahoo.com Broj doktora +2348088777194 ako imate bilo kakvih problema u sljedećem pitanju (1) Ako želite svog bivšeg povratnika (2) ako uvijek imate loše snove. (3) Želite da budete unaprijeđeni u svojoj kancelariji. (4) Ako želite dijete. (5) Biljna nega (6) Želite biti bogati. (7) Želite da vežete svog muža / ženu zauvijek. (8) Ako vam je potrebna finansijska pomoć. (9) Neka ljudi slušaju vaše riječi i izraze vašu želju (10) E.T.C rješavanje slučaja Kontaktirajte ih u vašem hramu e-pošte chamberc564@yahoo.com Broj doktora + 2348088777194 i riješite sve vaše probleme

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija