• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2019

11:19

(FOTO) BLAJBURG POD OPSADOM PRED NAJVEĆI NACISTIČKI SKUP! Pripremaju se i dva protesta PROTIV USTAŠKOG OKUPLJANJA! Ko bude kršio zakon, biće papreno kažnjen!

Balkan

(FOTO) BLAJBURG POD OPSADOM PRED NAJVEĆI NACISTIČKI SKUP! Pripremaju se i dva protesta PROTIV USTAŠKOG OKUPLJANJA! Ko bude kršio zakon, biće papreno kažnjen!

Podeli vest

Austrijska policija pojačano će biti prisutna na današnjem tradicionalnom skupu kod Blajburga povodom odavanja pošte ustašama i drugim pripadnicima oružanih snaga kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ubijenim neposredno po okončanju Drugog svetskog rata

Planirano je da u Blajburgu u vreme održavanja skupa, koji je okarakterisan kao najveće nacističko okupljanje u Evropi i na kojem se očekuje dolazak više od 15.000 ljudi, najviše iz Hrvatske, bude 450 policajaca, jedan državni tužilac, kao i pripadnici Službe za strance i azilante, saopštila je policija.

Ovogodišnje okupljanje, koje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biće održano u promenjenim okolnostima jer je nadležna biskupija odbila da izda odobrenje za održavanje biskupske mise, pa ovaj skup više ne potpada pod versku manifestaciju, već pod zakon o okupljanju.

Foto: Tanjug/AP

Policija je, u poređenju sa prošlom godinom značajno povećala svoje prisustvo i to za jednu trećinu više. Takođe će skup sa neba pratiti i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policajci će, kako je najavljeno, na licu mesta pratiti da li učesnici krše zakon o zabranjenim simbolima, pošto je odnedavno ustaško obeležje ušlo na listu zabranjenih simbola u Austriji za šta su predviđene drastične kazne od 4000 evra i zatvor do mesec dana, a u slučaju ponavljanja dela, čak do 10.000 evra i šest nedelja zatvora.

Najavljeno je da će kršenje tog zakona biti odmah sankcionisano hapšenjem, a državni tužilac koji će biti prisutan odmah će odrediti kaznu.

Pored komemoracije planirane su i dve demonstracije protiv ustaškog okupljanja. U centru Blajburga biće održan skup "Za zabranu ustaških i nacističkih okupljanja".

Drugi skup se održava kod železničke stanice u Blajburgu i povorka će se kretati nadomak Lojpaškog polja, gde se održava sporna komemoracija, a organizatori ističu da će tim okupljanjem odati poštu saveznicima i borcima za oslobađanje Austrije od nacizma.

Foto: Tanjug/AP

Lokalna zajednica vrlo negativno govori o skupu nazivajući ga "maskom za slavljenje ustaštva". Napetost je visoka, pogotovo zato što austrijska policija očekuje 15000 učesnika komemoracije, većinom iz Hrvatske, što bi - prema njihovim podacima - za 5.000 premašilo prošlogodišnju brojku.

U nedelju će komemoraciju osiguravati oko 350 policajaca, povučenih iz cele države.

Angažovana su dva protiveksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, a i specijalci će biti odmah iza ugla. Reč je o "Kobrama", specijalnoj jedinici austrijske policije.

Ka Blajburgu je danas krećnulo oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog blajburškog voda organizovano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, stiže njih još oko 65.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija