• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.05.2019

18:26

AMERIKA SPREMA HRVATE ZA RAT: Vašington im šalje 60 oklopnih "bredlija", kao odgovor na TENKOVE I ORUŽJE IZ RUSIJE ZA SRBIJU!

Balkan

AMERIKA SPREMA HRVATE ZA RAT: Vašington im šalje 60 oklopnih "bredlija", kao odgovor na TENKOVE I ORUŽJE IZ RUSIJE ZA SRBIJU!

Podeli vest

Završavaju se pregovori o isporuci američkih oklopnih guseničara Hrvatima. Lazanski: To je odgovor Amerike na ruske tenkove i vozila BRDM2 koje dobija Srbija!

Amerikanci nastavljaju da sprovode najstrašniju antisrpsku politiku na Balkanu. Vašington, kako pišu mediji u Zagrebu, planira da Hrvatima isporuči oklopna borbena vozila tipa 'bredli', što je direktna pretnja Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Stroga vojna tajna

SAD i Hrvatska završavaju pregovore o isporuci američkih oklopnih borbenih guseničara, a plan je da Amerika Hrvatskoj pošalje najmanje 60 ovih vozila, dok neki govore o čak stotinu oklopnjaka! Stručnjaci tvrde da je ovo odgovor Stejt departmenta na ruske tenkove i oklopna vozila koje Srbija dobija u sklopu vojnotehničke saradnje sa Rusijom!

MISLE DA NIKO NE ZNA ŠTA RADE! Hrvati u tajnosti NABAVLJAJU NOVE BORBENE AVIONE!

 

Kontraudar preko Zagreba

Foto: pink.rs

Amerikanci nam neće braniti da uzmemo rusku tehniku i oružje, ali će 'kontraudar' sprovesti preko Hrvatske
Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator

Zagrebački mediji prenose da je reč o 'ogromnom vojnom poslu' za koji tamošnja javnost nije ni čula jer se drži u strogoj tajnosti.

'Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila pešadije na gusenicama tipa 'bredli'. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalan broj čak prelazi 100. Poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno je da se o tome vode razgovori, te da se konačna odluka očekuje do kraja godine. Hrvatska je preuzela obavezu da u sklopu dostizanja ciljeva sposobnosti u NATO paktu opremi ojačanu motorizovanu brigadu.

Za dostizanje tog cilja postupno će biti potrebno opremiti tri ojačane motorizovane jedinice. Sjedinjene Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila 'bredli'.

Ponuđena je starija verzija 'bredlija' M2. Reč je o modelu koji treba modernizovati, a procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara', piše zagrebački 'Jutarnji list'.

Opet traži borbene avione

Hrvatska vlada tokom 2019. godine 'pokušaće da definiše drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile aviona'. Od tog plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke aviona 'F-16 barak', u Hrvatskoj ne odustaju, prenosi zagrebački 'Poslovni dnevnik'.
Nakon što se pre mesec dana iz SAD vratila hrvatska vojna delegacija, 8. maja u hrvatskom Ministarstvu odbrane održan je sastanak sa Šveđanima, na kom je 'reaktiviran' interes Hrvata za nabavku aviona JAS-39 'gripen', prenose zagrebački mediji.

Komentarišući ove navode, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski kaže za Informer da ovo jeste odgovor Vašingtona na ruske tenkove i oklopna vozila koje dobija Srbija.

- Reč je o suptilnoj američkoj politici prema ruskoj donaciji srpskoj vojsci u vidu 30 tenkova T72B3 i još toliko oklopnih vozila BRDM2. Oni nam, dakle, neće zabraniti da uzmemo rusku tehniku i oružje, ali će svoj 'kontraudar' sprovesti preko Hrvatske. Teško da je slučajnost to što Srbija dobija po 30 tenkova i oklopnjaka, a isto toliko 'bredlija' treba da dobije i Zagreb - ističe Lazanski.

1981. 

GODINE JE 'BREDLI' UVEDEN U UPOTREBU

Prema njegovim rečima, 'bredli' je vrhunsko američko oklopno borbeno vozilo koje nema niko u Evropi.

- Srbija, na drugoj strani, ima borbeno vozilo pešadije BVP M-80, koje bi trebalo da bude modernizovano. Ono će dobiti dodatni oklop, kao i top 30 mm umesto dosadašnjeg od 20 mm, dok će protivoklopne rakete imati domet pet kilometara... - objašnjava Lazanski.

Činjenice o vozilu 'bredli'

* dužina 6,55 m
* širina 3,6 m
* visina 3, 98 m
* masa 27,6 t
* posada 3 (posada) plus 6 (vojnici)
* naoružanje: automatski top 25 mm, protivtenkovski projektili, mitraljez 7,62 mm

Vazalne obaveze

Politikolog Aleksandar Pavić, na drugoj strani, ocenjuje da u ovome svakako postoji politička komponenta koja nadmašuje vojne potrebe.

- Hrvati su opterećeni članstvom u NATO i mržnjom prema Srbima i Srbiji. To znači da moraju da poštuju obaveze prema američko-industrijskom kompleksu i nabavljaju čak i ono što im nije potrebno. Moraju i stalno da gledaju preko plota u Srbiju i nadgornjavaju se sa nama, koliko god to da košta. Hrvatskoj ne preti invazija ni sa jedne strane. Zato je nabavka ove vrste više u ključu vazalnih obaveza i istorijskih kompleksa njihove vladajuće političke klase - zaključuje Pavić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ratomir

pre 4 godine

Jao informer dali vas je jako strah,pa mi se samo naoružavamo kao i vi za ''mir''

maltez

pre 4 godine

Znači, kada se Srbija naoružava, onda je to u obrambene svrhe, a kada se Hrvatska naoružava onda idu u rat protiv Srbije. Ma ideš....

Vlah alija

pre 4 godine

a kako nam je susedstvo dobro amerikanci spremaju hrvate za rat a rusi srbe ,baš divne komšije imamo

Pobednici i gubitnici

pre 4 godine

Dok su srpski gubitnički borci štrajkali glađu hrvatski su pobednički branitelji za ovu govidnu dobili povećanje svog budžeta za čak POLA MILIJARDE EVRA a sada im Lepa njihova gradi i 4 Veteranska centra bolje od Američkih e samo da to ne čuju ovi srpski gubitnici!

Kažu

pre 4 godine

Tajnik pakta kaže da FBiH ulazi do kraja 2021g u NATO pakt! Osuđena 4 srpska zločinca na 18g zatvora a jedan na 20g na sudu u Zagrebu a cela Srbija ćuti jer se po poglavlju 23 moraju do 2025g osuditi SVI srpski zločinci njih oko 1200 u RH a na Kosovu ih kažu traže oko 5000! Hrvatska medicina ušla u istoriju ljudskog roda sa uspešnim razdvajanjem Sijamskih blizankinja a cela Srbija ćuti o tome! Pulski filmski festival prikazuje film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja! Hrvatska pregovara oko kupnje novih iz fabrike F16 od Amerike ili Gripen od Švedske a od Amerike kupuju i 100 oklopnih vozila koje će se modernizovati a kako neće kad se ove godine čeka srećnih 13milijarde evra od turizma! Papa Franja je zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope" dešavaju se i čudesna ozdravljenja i preobraćenja i muslimana i pravoslavaca i nevernika a već ima više hodočasnika nego ikada do sada a svi srpski mediji sada ćute! Danima su srpski mediji terali propagandu o lažnoj zabrani komemoracije u Blajburgu a sada svi ćute posle još jednog poraza četnika koji su uzalud zadnjih 5-6g plaćali Zurofa i druge i dali ko zna koliko miliona da se zabrani eto sve im propalo!

MAESTRALNO

pre 4 godine

Kako su Hrvati mogli da naprave takvo čudo 95g da u samo 3-4dana oslobode i očiste svoju zemlju sa samo 250 000 vojnika na ratištu a na tolikoj liniji od Virovitice do Karlovca i Karlobaga pa onda dole duž obale sve do Dubrovnika i još da zaraobe ceo Krajiški korpus od 6000 kukavica četnika koji im potpisaše istorijsku predaju u Glini i još da poslože ČAK 250 000 srpskih civila da im spakuju kofere i napune traktore i kamione i da ih puste žive i zdrave da odu u kolonama za Srbiju namesto da završe ko oni na Blajburgu ili Srebrenici pa zna li neko kako je to uopšte moguće a? Ima li neko uopšte tamo na Kosovo da na vreme spremi te jadne ljude? VJEZBA BJEZANJA-Youtube www.youtube.com/watch?v=UYjh3aAvczc Neće albanci biti tako dobri ko katolička braća hrvati? Hrvatska Vojska dijeli hranu srpskim izbjeglicama u Topusko-Youtube www.youtube.com/watch?v=qUaa-y28ITQ

filozof

pre 4 godine

Druze Pavicu, a odakle to prijeti opasnost Srbiji pa mora da se naoruzava ili je samo vazal Rusima???

Hrvatskoalbanske Zapovedi Srbi

pre 4 godine

1. Poštuj zemlju u kojoj živiš da u njoj dugo živiš i dobro ti bude ili ima da te ne bude! 2. Ne poželi tuđe more i obale i plaže i milijarde ako nemaš svoje! 3. Ne radi ubice od braće svoje od Kosovog polja do Jasenovca i Oluje i Košare! 4. Ljubi svoje komšije Hrvate i Bošnjake i Albance ko braću svoju! 5. Ne sagreši bludno sa Hrvaticama i Albankama nego ženi Srpkinje svoje! 6. Digni spomenik Tuđmanu sa 250 000 Srba ko spasitelju svome!

Net

pre 4 godine

Zašto ovo ne pišete a eto već ima pola miliona pogleda iz celoga sveta!?? Jedan od najslavnijih jutubera napokon svetu rekao sve o Balkanu i svim narodima i državama(pa nahvalio Hrvate a optužio Srbe za sve zlo i pokretanje WW1 i svih ratova) apsolutno fenomenalan i tačan video... The BALKANS Explained (Geography Now!) www.youtube.com/watch?time_continue=709&v=ED0b0E6xUL8

KiM

pre 4 godine

Ma terajte vi sada propagande ali tu se sve jako dobro zna a to je da ako se RK ne prizna do kraja 10og meseca Hardinaj diže vojsku i zatvara granicu RK sa Srbiojom i prekida sve veza i stavlja sve more koje su na čekanju a granica mu je 100% jasna. Pa ćemo posle videti imaju li četnici i vojvode na vlasti u Beogradu muda da uopšte mrdnu ili da opet budu agresori...

BRZI ODGOVOR

pre 4 godine

Nisu Srbima problem Albanci nego zna se ko čeka da vrati za to 90ih? Kad je Franjo zvao 95g je za dom spremnih 250 000 branitelja ustalo bez mobilizacije DRAGOVOLJNO da ko povampireni čiste svoju zemlju a šta mislite koliko bi ih sada ustalo da ih zove Kraljica Balkana? Srbi od 95g nisu stali da kukaju i kmeče Hrvatima a eto sada i Albanicma i sede i gledaju to izvađeno Srce Srbije i smeta im taj hrvatski poklič koj ih diže i budnica koja ih motiviše...a bi li neko ustao da ga zove VULIN ili VUČIĆ? Eto u Lepoj je već danima vežba hrvatske i kosovske vojske sa još 10 drugih a ta se vežba zove BRZI ODGOVOR a nismo glupi da ne znamo kome i na šta da se odogovori....

Sediša

pre 4 godine

A da se mi ne lažemo dok sedimo i pišemo gluposti pa da priznamo kako je i dalje u ovom delu sveta najjače oružje poklič ZDS i budnica Čavoglave i.

Ante

pre 4 godine

Gospodin Pavić je u pravu kad kaže da Hrvatskoj ne prijeti nikakva invazija s nijedne strane. Mi se samo trudimo da tako i ostane. Nažalost, osjetili smo kako je to kad te uhvate "spuštenih hlača" i bez oružja, i to se više nikad neće desiti.

grof01

pre 4 godine

A šta radi rusija sa Srbijom???? Pljačka je.....uzima pare i gura srbe u sukob sa zapadom. Hrvatska sve dobija za džaba :) Jel rusija ikad išta dala srbiji džaba......nije i neće

Marcco

pre 4 godine

Samo što će oni da dobiju a mi čemo da ih dobijemo ali malo sutra

Giša

pre 4 godine

Ne šallju oni njima ništa nego prave sebi bazu u njihovoj za buduće svoje poteze prema Srbiji i dalje ka Rusiji.Toliko su providni za iole pametnog čovjeka koji prati njihov put.Međutim naši to ili neće i li nesmiju da javno kažu.

Josip

pre 4 godine

A sto vama salju Rusi ?Nista . Nego preko vas hoce da se priblize Europi jer preko nekog drugog i ne mogu.Vi ste jedini ruski vazali i podguze muhe.

Maganik

pre 4 godine

Sve ce to Hrvati platiti duplo. Sretno im bilo.

flamantes

pre 4 godine

Pa čekaj ko je prvi počeo sa naoružavanjem?

flamantes

pre 4 godine

Valja se priśetiti ko je započeo trku u naoružanju u regionu.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija