• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2019

23:54

MILO NIKOM NE PRAŠTA: I Amerikanci osumnjičeni za državni udar!

Balkan

MILO NIKOM NE PRAŠTA: I Amerikanci osumnjičeni za državni udar!

Podeli vest

Protiv četvorice državaljana SAD, dvojice Iračana, jednog Izraelca i jednog državljanina Velike Britanije Viši sud u Podgorici raspisao je poternicu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016, saznaje Blic.

List podseća da su u tom postupku ranije ove godine prvostepeno osuđeni državljani Srbije koje su u cilju svrgavanja režima Mila Đukanovića navodno organizovali penzionisani komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i dvojica pripadnika ruskih obaveštajnih službi. 

Blic je imao uvid u dopis crnogorskog ministra pravde ambasadi Kipra, kojm se ponovo traži izručenje državljanina Izraela Jorama Friga zbog učestvovanja u državnom udaru. Uz tu dokumetaciju našao se i dokument podgoričkog Višeg suda u kojem se pritvor određuje i Amerikancima Ladislau Karbaljosi, Džonu Dđozefu di Paolu, Skotu Rivasu i Horheu Mijaru, ali i Britancu poreklom s Kipra Meteosu Konstantinouu i dvojici Iračana Roni Košaba Juhananu al Baleti i njegovo bratu Reniju. 

Uz dokument Više suda navodi se da je istraga proširena na osnovu svedočenja obaveštajca CIA Brajana Skota koj je tokom leta 2016. svedočio pred podgoričkim sudom u predmetu "državni udar".

Skot je tada rekao da je dobio ponudu da obavi evakuaciju određenih osoba iz Podgorice, što je, kako je rekao, odbio, a da je tim povodom stupio u kontakt sa Džozefom Asadom, ranije optuženim za navodno učestvovanje u navodnom terorističkom planu, koji je takođe bivši pripadnik CIA. 

Prema naredbi Višeg suda Asad je tada preko svoje kompanije "Peregrini" koja se bavi obaveštajnim i bezbednsonim poslovma angažovao četvoricu Amerikanaca. 

U dokumentu se navodi da su oni preduzimali određene mere kontrazaštite i obezbeđen ja pojedinih lica protiv kojih se vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja terorizma. 

U naredbi Višeg suda se konstatuje da su crnogorske službe evidentirale dolazak grupe u državu, a to potvrđuje i izveštaj FBI. 

Iz dokumentacije koju je pribavilo Specijalno državno tužilaštvo proizlazi da je Asad u okviru svoje navodno humanitarne akcije prebacio s teritorije Iraka u Slovačku dvojicu Iračana, a nakon toga tu dvojicu angažovao za kriminalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Pa ispade da nijesu samo Srbi osuđeni za državni udar, ali oni jesu bili izvršioci prljavog posla, kako i dolikuje

flamantes

pre 4 godine

Da nijeste zabrinuti za ''nevine'' Amerikance?

flamantes

pre 4 godine

Njih je angažovao DF, a plaćala ih je Srbija.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija