• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.06.2019

18:46 >> 19:00

(FOTO) SLOVENIJA NA NOGAMA, VOJNIK JNA SA PODIGNUTIM RUKAMA U ZNAK PREDAJE: Janez Janša i dalje ratuje sa Srbima i SFRJ!

Balkan

(FOTO) SLOVENIJA NA NOGAMA, VOJNIK JNA SA PODIGNUTIM RUKAMA U ZNAK PREDAJE: Janez Janša i dalje ratuje sa Srbima i SFRJ!

Podeli vest

Slovenija uskoro slavi Dan državnosti, a politička partija Slovenačka demokratska stranka (SDS), čiji je lider bivši premijer Janez Janša, odlučila je da taj praznik obeleži i bizarnom čestitkom Slovencima koju su im uputili putem bilborda, na kojem je vojnik JNA sa podignutim rukama u znak predaje

Ovim potezom SDS je izazvala veliku buru u javnosti kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije bilborda, uz tekst:"25. jun, čestitamo Dan državnosti. SDS". Prema novodima, sporni bilbord se nalazi u Ljubljani, piše Blic.

Raspad SFR Jugoslavije i uvod u rat koji je odneo na stotine hiljada života, započeo je referendumom koji je održan 23. decembra 1990. godine u Sloveniji. Završetak glasanja doneo je rezultate u kojima se čak 95 odsto Slovenaca odlučilo da glasa za samostalnost. Ti rezultati su stvorili Osnovne ustavne povelje o suverenitetu i nezavisnosti Republike Slovenije 25. juna 1991. godine i na taj način je jednostrano ozvaničena nezavisnost te zemlje.

Dva dana kasnije, jedinice JNA su bile rešene da po cenu rata ne dozvole takav epilog i razbijanje SFR Jugoslavije, pa je 27. juna 1991. godine došlo do sukoba snaga JNA i novoformirane slovenačke teritorijalne odbrane, na čijem čelu su se nalazili Janez Janša i Igor Bačvar. Sukob koji je trajao desetak dana, odneo je više od 60 života vojnika, dok je ranjeno više od 300, a na kraju je rezultirao povlačenjem vojske, podsetio je Blic.

NAPADNUT EDI RAMA, PRESEKLI MU PUT I OBASULI GA KAMENICAMA: Albanskog premijera spaslo obezbeđenje, POBEGLI U PLANINE!

Sa nekoliko meseci razlike, na sličan korak su se odlučili i Hrvati koji su na referendumu održanom 19. maja 1991. godine sa 94.7 odsto glasova takođe doneli odluku da se odvoje iz federacije, a zvanično proglašenje Socijalističke republike Hrvatske od strane Sabora, dogodilo se 8. oktobra iste godine.

Nakon toga, došlo je do sukoba između Srba, Hrvata i Bosanaca koji su eskalirali sve do konačnog zaključenja mira Dejtonskim sporazumom koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

SRBI, IMATE DVA IZBORA, ILI ĆETE BITI RIMOKATOLICI ILI CRNOGORCI! Kralj Nikola se u grobu prevrće, OVO SE GRANIČI SA LUDILOM!

Zbog svega navedenog, na društvenim mrežama su potez Janeza Janše okrakterisali kao neukusan i neumesan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 4 godine

A mi ni posle 30 godina ne znamo šta hoćemo. Predsednik ne zna gde mu je državna granica, a ministar vojni preti da će da ratuje, samo da ga puste. Nije mi jasno kako će da ratuje neko ko ni predovničku obuku od 45 dana nije odslušao, već posle deset dana zbrisao, dosta mu bilo vojske.

Mole

pre 4 godine

Srbi braco ovo sa nama nema veze nemojte da vas love u staru komunjarsku klopku novokomunisti iz nasih medija nego gledajte sebe i svoju svetu drzavu a jansi sretan put gde god posao najverovatnije do Beca gde su i ranije radili unosne poslove....

knez

pre 4 godine

Da da slovenac . Pusti li bi mi vas I pustili smo vas odavno. Ne znam sta trazite ponovo ovde . Sramota bre ubijali ste neduznu i ne naoruzanu decu po ulicama,Pa ono ponizenje slanje ih kuci u donjem vesu …… Mislite da su svi zaboravili. A sada se pravite naj vecim prijateljima ,pun vas je Beograd sa demagoskim izjavama ,a sta stvarno mislite ,pa pokazali ste na bilbordima. Kako se niste setili i fotogrfija dece na odsluzenju vojnog roka koja su vracana u donjem vesu , mrtvackih sanduka po ulicama i kako kupite pobijene iste dece . Pa imate li I malo stida,ili ce te se toga setiti kad vas neki novi firer potera a vi put Srbije. Stidite se I daleko vam lepa kuca.

pera

pre 4 godine

trebalo je da im jebemo kevu... tako da svaki buduci rat koji ce nam namestiti ovi sa zapada, nema popustanja.. sada sa rusima zajedno, da potamanimo sve neprijatelje...

Roki

pre 4 godine

To je tako jadno i ljigavo cime se slovenci kite sta god misle hrvati triputa gore nam misle slovenci generalno za bih drzavljane sramno i jadno

laki

pre 4 godine

jasna, znas kada bi vojnik podigao ruke da se predaje, da su ga poslali sa municijom u pušci. .

SFRJ

pre 4 godine

Nek se sete Slovenci kome su položili zakletvu i stihova himne Hej Sloveni, gde kaže: proklet bio izdajica svoje domovine!

Aleksa Srbin

pre 4 godine

Volim Slovence jer su radan i posten narod ali mi je zao sto dozvolismo da ona jadna deca u uniformama ratuju za nas u Sloveniji . Trebalo je tada pobiti govna koja su htela da ruse Jugoslaviju i do danas bi Juga opstala

Dejan

pre 4 godine

To mogu samo vaške da urade . A deda mi je pričao kako su izbeglice iz Slovenije bežale od Hitlera u Srbiju i kako su im Srbi davali po komad zemlje da sade krompir i tako preživeli . Kad se vaška najede onda i ujede ! Zapamtili smo !

Nesa

pre 4 godine

Dragi Slovenci! Srecni ste sto je tada vojskom komandovao ko je komandovao. Smanjite dozivljaj. Da sam ja kojim slucajem odlucivao o necemu u to vreme, razbio bih vas ko zvecke a onda oterao iz drzave. Ovako su neodlucnost i fukare doprinele da mozete sada da kanjate o nekakvoj pobedi.

Mate

pre 4 godine

Hehehe.. Ovako su oni iz RSK držali ruke u zraku kad smo ih zarobili kod Skradina... Pita mene jedan, sve s suzama, "mogu li spustiti ruke, ne mogu više" Rekoh ja, "može, nisam ti ni rekao da ih dižeš, valjda ti je urođeno".. Malo sam ga provocirao, ništa strašno im se nije desilo, znam da nije lako biti zarobljen.. Nažalost, poslije Vukovara i streljanja svih onih naših vojnika, dešavale su se osvete, začarani krug rata..

srbo

pre 4 godine

Toliko im postoji dežela,a o visokim moralnim načelima stvaraoca nove dežele govori sve slika.Zasto ne postavise neku iz ranijih vremena dok im srbi nisu izvojevali pravo da se predstave kao nacija, nemaju čime da se predstave jer nikad se nisu ni mogli ni izboriti pa ni kao nacija predstaviti.

max

pre 4 godine

JANŠA, PROKLETI HUDIČ ,ETO TO JE ON FEKALIJA JEDNOG NARODA ...

knez

pre 4 godine

Sto ne objaviste moj komentar , da li sam izneo i jedan podatak koji nije tacan. A ako smatrate da to nekome ne odgovara , pozdrav vama i njemu , pa se cudite sto nas tako tretiraju.

dezela

pre 4 godine

Jansa je poput Klintona i Olbrajtove, mrzi sve sto je srpsko i nema mu pomoci. Covek leci komplekse nemoje mu davati na znacaju, ja ga licno poznajem od 1975 godine. Nikad od takvih covek ne postaje.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija