• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2019

13:03

JASNA PORUKA  SA TROJIČINDANSKOG SABORA VLADI CG: Povucite predloženi zakon, u suprotnom JOŠ ODLUČNIJE ĆEMO BRANITI SVOJA PRAVA!

Balkan

JASNA PORUKA SA TROJIČINDANSKOG SABORA VLADI CG: Povucite predloženi zakon, u suprotnom JOŠ ODLUČNIJE ĆEMO BRANITI SVOJA PRAVA!

Podeli vest

Arhijereji, sveštenici, monaštvo i vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražili su danas od crnogorske vlade da, "u razumnom roku", povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti i da pripremi novi ili će, u suprotnom, SPC još odlučnije braniti svoja prava

Poruku Trojičindanskog sabora u Podgorici velikom broju okupljenih vernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšicki Joanikije, a njegove reči su četo prekidane aplauzom i uzvicima odobravanja. 

- Ukoliko Vlada Crne Gore to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava - poručio je episkop Joanikije. 

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, čivote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka. 

Foto: Printscreen You Tube

- Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli - poručio je episkop Joanikije završavajući sa tri puta ponovljenim "amin". 

U poruci stoji i da Crnoj Gori jeste potreban novi Zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom, u atmosferi dijaloga i uvažavanja, od predstavnika vlade, Crkve, verskih zajednica, eksperata i zainteresovanih, a ne suprotno, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine. 

(VIDEO) NE DAMO SVOJE SVETINJE! Srbi Milu rekli NE! odbijen je zahtev da SPC preda manastire i verske objekte u ruke raskolnika!

- Novi zakon mora da bude u funkciji svake vere i svih vera zajedno, svakoga vernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vere, Pravoslavne Crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vernika - kako je već u javnosti prepoznat Predlog zakona. 

U suprotnom, ukazuje se, odnosno na način na koji je to predviđeno Predlogom zakona produbljuju se pođele u ionako podeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi. 

Foto: Printscreen You Tube

Ni u jednoj fazi pipreme zakona predstavnici Mitropolije crbogorsko peimorske nisu imali pravo na učešće. 

Ističe se da je pravo na slobodu veroispovesti ili uverenja, sudeći po tim izjavama, samo sredstvo da se ostvaruju ideološki i politički ciljevi. 

I to sve, ukazuje se, da bi se, sa pozicija javne vlasti, kršio Ustav Crne Gore i na brutalan i nasilan način, kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa, stvarala lažna crkvena organizacija kao "državna verska zajednica" u sekularnoj državi u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Ukazuju i da je apsurdno da se Crkva, koja je vekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala Svetinje, služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno "nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem" iz vremena Kraljevine Crne Gore. 

Foto: Printscreen You Tube

I umesto, ističe se, da kao i sve druge države u Evropi, državna vlast u Crnoj Gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koja je od Pravoslavne Crkve, Rimokatoličke Crkve i Islamske zajednice, oduzela komunistička vlast, danas se priprema oduzimanje svetinja i pljačke crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti, stoji u poruci. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Memorandum

pre 4 godine

Srpska Crkva i elita u SANU su srpsko čisto satanističko i krivoslavno i huškačko i genociodno zlo od kojeg treba da se odvoje sve bivše 6 Republike da imaju svaka svoju pravoslavnu Crkvu ili još bolje da se svi pravoslavci vrate Papi i korenima koje su izdalii u 11veku i posle bili 500g kažnjavani od miuslimana koji eto opet dolaze i.

Montenegro

pre 4 godine

Crna Gora je odmah isplatila odštetu za 220 hrvatskih logoraša po 10-15 000 E. a sada kažu da čak 30 000 hrvatskih logoraša i njihovih familija spremaju tužbu protiv Srbije za odštetu a znamo da nema zuatvaranja poglavlja 23 dok se to ne reši... BIVŠI LOGORAŠI Tuže Srbiju i traže po 1000 kuna za svaki dan u logoru: 'Proživjeli smo pakao'

Koreni

pre 4 godine

Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom: zadarski.slobodnadalmacija.hr/Archive/1572/2016/07/10/1_krstionica_viseslav2-280616.jpg A danas je taj krst na tabli HOS-a sa pokličem Za dom, spremni: www.portalnovosti.com/img/media/image/w407vkkw3mf44h3mrbcsckx3kms.jpg Krst sa Hrvatskim pleterom je i na grobu Anti Paveliću: www.novosti.rs/upload/images/2018b//07/26n/z-ante.jpg I na spomeniku hrvatskim braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru: www.mcdrvu.hr/wp-content/uploads/2017/01/sredisnji-kriz-01.jpg Hrvatska Krstionica ima pleter i reljef kralja Zvonimira iz 11veka u katedrali u Splitu: www.putovnica.net/images/full/113052-split-krstionica-sv-ivana-krstitelja.jpg

Velika Nebeska

pre 4 godine

Zna se kako su stvoreni, srpski mitovi i svo zlo! Srpsku Pravoslavnu Crkvu je priznala Vizantija oko 200g posle raskola crkve, 1219g samo 2g posle krunisanja, prvog srpskog kralja Stefana od strane rimskog Pape. Bitka na Kosovom polju je bila 1389g gde je ubijeno toliko Srba da postoje, zapisi kako godinama posle u nekim srpskim selima i manjim gradovima, nije bilo plača deteta a posle u ropstvu, deca se radila sa komšijama, hrvatima i madjarima koje nisu pokorili i porobili i tako da je po zakonu ,srpkinja, posle udaje, morala prvu noć, pod turčina(bega ili pašu ili njegove sluge), posle bi je vratili mužu a na kraju bi i svoju i tuđu decu odveli u Tursku da budu Janjičari. A da SPC posle te bitke i takvog stradavanja, umiri svoj narod za duše tih poginulih Srba je izmislila, svetu Nebesku Srbiju za koju je rekla narodu da je to jedan poseban deo raja, kojeg je Bog dao za te ubijene Srbe u toj bitki i za ceo srpski narod, koji gine za svoju svetu zemlju i Pravoslavlje. Eto nešto takvo imaju danas i dzihadisti sa 72devica. Nakon 500g turskog ropstva i odlaska Osmanlija da bi SPC iz njega, digla narod, izmislila je i ideju Velike srbije za ceo srpski narod u jednoj, zajedničkoj državi i počela je da ga samoveliča da je veliki i nebeski i najstariji od Adama i Eve da ga huška na ratove i mržnju i zlo sa lažima i obmanana da stvarno, na kraju, samo laž, srbina spasava?

Ko

pre 4 godine

Jos odlucnije pokazujemo kako nista necemo uraditi naravno, evo gledajte kako uzimaju svetinje u cg i posle na kosovu i nikom nista, pise se nova istorija kpja kaze da su to albanski manastiri iz srednjeg veka i da su oni najstrija nacija na kontinentu, ali mi se brckamo u cg drzava nam je odlucna i sve super, nasa deca ce da uce novu Nemacku istoriju kpja kaze da Su srbi najveci okupatori u istoriji i ugbjetavaci, evo ako izmisljam i lazem zivi bili pa videli, nadam se da ne , ali to je sve u pripremi.

Ljubo

pre 4 godine

To je krenulo ,i vise se ne zaustavlja .Iz istorije u zadnjih sto godina ,Srbi samo gube i osipaju se .Sve nam rade po istom receptu .Zna se i ko stoji i ko gura takve stvari ,ubije ti Crkvu ,ubija sve .Vatikan nas najveci neprijatelj ,a mi naivni ,blagi ,ne zainteresovani za svoju veru .Nasi izdajnici nikada nisu kaznjeni ,vec su i nagradjivani ,spomenici njima podignuti .Zato ,dok krv neko ne ispusti do kraja ,ovome nema kraja .Uvek cemo mi Srbi biti " raja " .

Djoka Brica

pre 4 godine

Crknite vi koji ste milogorskog izrodskog porekla.

flamantes

pre 4 godine

Ne vi to ne možete, SPC idi svojoj kući.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija