• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2019

19:48

AMFILOHIJE O PORUCI TROJIČINDANSKOG SABORA: Vlasti potkopavaju temelje na kojima je CRNA GORA ZASNOVANA!

Balkan

AMFILOHIJE O PORUCI TROJIČINDANSKOG SABORA: Vlasti potkopavaju temelje na kojima je CRNA GORA ZASNOVANA!

Podeli vest

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije izjavio je danas da se nada da će crnogorske vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore i ponovo ih pozvao da ne usvajaju zakon kojim bi imovina crkve postala državna

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju", mitropolit Amfilohije Radović je rekao da se nada da će crnogorske vlasti to razumeti.

- To nije samo moja poruka i episkopskog saveta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva- rekao je Amfilohije za RTS

- Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana - Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića - poručio je on.

Prema njegovim rečima, ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i posle te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

"To je crkva božja i narod koji je iznade svega veran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom", naveo je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici "biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju", pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito posle Drugog svetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

"Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar - jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog", ukazuje Amfilohije.

Tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vreme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je posle ukinuta.

(VIDEO) VLADIKA ATANASIJE ZAPRETIO MILOGORCIMA: Ne provocirajte, UZEĆEMO MOŠTI SVETOG VASILIJA I PRENEĆEMO IH U HERCEGOVINU!



Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

"Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona", zaključio je Amfilohije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aleks

pre 4 godine

kako su se cetnici okupili,dosa kraj i bjezanija

danimir

pre 4 godine

očito je da ovo što rade u crnoj gori je priprema za otimačinu svetinja srpskih na kosovu pa hrvatskoj i tako dalje,niko nije više blesav i onaj pravoslavni vernik koji baš ne drži do običaja i neide u crkvu jasno mu je da je na sceni razbijanje pravoslavlja,da investicije su ok ali šta ćemo mi biti sutra kad nam odseku kolevku veru praoslavnu bolje da patrijah irinej napravi novu seobu u rusiju koao arsenije čarnojević ponesemo sve svetinje i seoba u rusiju pa ako nam je suđeno vratićemo se bolje i to nego život bez identititeta šta svedno nemožemo obić na metohiji naše svetinje sad nećemo ni u crnogori ili možemo ali ...

deFonseca

pre 4 godine

Какав парадокс. Оволике људине од по два метра и више- а такве стрине.( Смејемо им се ми омали Јужноморавци ) Својим кукавичлуком као тоалет папиром обрисали су сву своју историју. Као да никад пре нису постојали ни њихови оци, ни дедови , а камо ли прадедови. "Црна Гора је настала онда кад је Мило прузео власт", а пре тога су Срби Србима били робови ( а не директори по Београду). Немају муда да се дигну и распале огањ свог поноса и њиме заштите и свој идентитет и своју будућност, име и веру своје деце.Е па какви су тако нека им и буде. Поздрав са Мораве Јужне!

flamantes

pre 4 godine

Nijesu Srbi Srbima bili robovi nego Crnogorci Srbima, a sad je vrijeme da se oteto vrati, inače ste lopuže.

flamantes

pre 4 godine

Ristalju spremaj se za Beograd, ili proglašavaj autokefaliju CPC.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija