• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: antenam.net

22.06.2019

09:21

MILOGORCI LAŽU KAO KEROVI! Vukanović: Nemanjići u Crnoj Gori izgradili manje od deset hramova!

Balkan

MILOGORCI LAŽU KAO KEROVI! Vukanović: Nemanjići u Crnoj Gori izgradili manje od deset hramova!

Podeli vest

Emisija "Živa istina" crnoroske Antene M bavila se crkvenim pitanjim, iniciranim Prijedlogom zakona o slobodi veroispovijesti, a gosti su bili istoričar Miloš Vukanović i publicista Vladimir Jovanović. Analizirani su ključni momenti crnogorskog pravoslavlja i rešenja koja su kroz istoriju važila za status imovine kojom je raspolagala crkva

Hrisovulja Ivana Crnojevića je, tvrdi Jovanović, osnivački akt Cetinjske autokefalne mitropolije.

- Hrisovuljom se utemeljuje katedra mitropolije i opšte žitije u Cetinjskom manastiru. To je osnivački akt autokefalne mitropolije na Cetinju od 4. januara 1485.godine. Od tog trenutka može da se govori o samostalnoj autokefalnoj crkvi u Crnoj Gori. Tačno je da crnogorska mitropolija nikad nije dobila Tomos, ali je živa crkva najvažniji dio autokefalnosti, dovoljno je da znamo da mitropolite niko nije postavljao van Crne Gore - naveo je Jovanović, napominjući da je pojam autokefalnost prisutan tek od 19. veka.

(AUDIO/VIDEO) EKSKLUZIVNO! Objavljeni TAJNI RAZGOVORI Roćena i Deripaske uoči OTCEPLJENJA CRNE GORE!

CPC je, tvrdi i Vukanović, delovala autokefalno i iza sebe ostavila niz dokumenata.

- Status CPC je bio regulisan unutrašnjim aktima. Kraljevina Crna Gora je produkt godina političke borbe i razvoja, a crkva u njoj je pratila taj razvoj. Sve ovo što vidimo je rezultat te borbe - smatra Vukadinović

Nakon 1918. godine prvi put je poglavar CPC postavljen odlukom Beograda, naveo je Jovanović.

- Fotografija na kojoj srpski general Milutinović uvodi mitropolita Gavrila Dožića u Cetinjski manastir snimljena je 2. marta 1921. godine, i to se dešava prvi put u crnogorskoj istoriji. Beograd postavlja mitropolita, kojeg dovodi general okupacionih trupa. Na čelu Crnogorske crkve ostaje Crnogorac, ali ga Beograd postavlja.

MILOGORSKOJ MRŽNJI KRAJA NEMA! Radulović: SPC je KLERONACISTIČKO ČUDOVIŠTE i poslednji politički relikt iz 1918!

Za vreme Nemanjića, kaže Miloš Vukadinović, precizno ne može da se kaže koliko je crkva sagrađeno, ali nesumnjivo manje od deset.

- Veliki broj manastira i hramova podignut je na starim temeljima, ima manastira čije postojanje vežemo za poznu antiku ili srednji vek. Kontribucija Nemanjića crnogorskoj kulturi postoji, ali crnogorska kultura i njeno nasleđe je staro 17. vekova, a Nemanjići su tu samo vek i po bili -  naglašava Vukadinović.

EVO ŠTA JE MILO SMISLIO! OVO SU DETALJI MRAČNOG SCENARIJA kojim Crna Gora kreće u OTIMANJE SRPSKIH SVETINJA!

Imovina koju je koristila crkva uvek je, tvrdi Jovanović, bila vlasništvo države.

- Na Cvijeti 1868. godine skupština je imovinu predala na upravu tadasnjem mitropolitu crnogorskom. Predala je imovinu na upravu, a ne u vlasništvo. Od strane senata su se kontrolisali crkveni prihodi, sveštenici su bili državni činovnici - naveo je Jovanović komentarišući dokument sa te skupštine, prikazan na ekranu.

(VIDEO) VLADIKA ATANASIJE ZAPRETIO MILOGORCIMA: Ne provocirajte, UZEĆEMO MOŠTI SVETOG VASILIJA I PRENEĆEMO IH U HERCEGOVINU!

Komentarišući izjavu penzionisanog episkopa Atanasija Jeftića u kojoj je zaprijetio Crnogorcima, ako se ne budu ponašali onako kako im se kaže, da će mošti Vasilija Ostroškog odneti u Hercegovinu, istoričar Vukanović kaže da se radi o generalnom nerazumevanju koje srpska javnost ima o Crnoj Gori i crnogorskoj kulturi.

- On nema predstave da je u januar 1853. godine Mirko Petrović sa 17 crnogoraca branio manastir Ostrog dok nije došla pomoć, a onda zbog novog primicanja Turaka  su morali da povlače mošti u Katunsku nahiju da bi ih spasili. I 1877. tamo su se vodile velike bitke. Ostroški klanac su crnogorski Termopili. Srpska javnost, jednostavno, ne razume crnogorski identitet - zaključio je Vukanović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Nemate hrabrosti objaviti da osim Manastira Morača i Đorđevih stupova, nema ni jedne crkve koju su Nemanjići napravili u Crnoj Gori?

bajo

pre 4 godine

Dokle se moraju slusati ovakve gluposti?Kad ce neko istinu reci? Ovaj voditelj i njegovi gost,i nece i nijesu nikad.Moze da se zove Ziva istina koliko god hoce ali je on u njoj zivi lazov i placenik.Kako zbori istinu tako mu sve zdravo bilo

bajo

pre 4 godine

Dokle se moraju slusati ovakve gluposti?Kad ce neko istinu reci? Ovaj voditelj i njegovi gost,i nece i nijesu nikad.Moze da se zove Ziva istina koliko god hoce ali je on u njoj zivi lazov i placenik.Kako zbori istinu tako mu sve zdravo bilo

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija