• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: antenam.net/informer.rs

23.06.2019

14:32

MILO KOPIRA POROŠENKOV SCENARIO! RASPOP MIRAŠ SPREMIO NOVOG 'MITROPOLITA', A OVAJ ODMAH PORUČIO: Idemo putem UKRAJINSKE CRKVE!

Balkan

MILO KOPIRA POROŠENKOV SCENARIO! RASPOP MIRAŠ SPREMIO NOVOG 'MITROPOLITA', A OVAJ ODMAH PORUČIO: Idemo putem UKRAJINSKE CRKVE!

Podeli vest

Arhimandrit takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović hirotonisan je u episkopa i, najverovatnije je budući "mitropolit" CPC, najavio je poglavar kanonski nepriznate CPC MIhailo, poznatiji kao raspop Miraš Dedeić. Bojović je posle hirotonisanja najavio da će "CPC ići putem ukrajinske crkve"

"Episkop" Boris kaže da slučaj Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je početkom januara dobila tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije, "pokazuje da je put do pravednoga ustrojstva i položaja crkve u matičnoj državi dug i trnovit“, ali dostižan.

Nakon što je Venecijanska komisija u petak dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i položaju verskih zajednica, episkop kanonski nepriznate CPC smatra da će se, konačno, "uz dobru volju svih, zakonski urediti pitanje verskih sloboda u našoj domovini".

- Ukrajina je veoma bitna zemlja u pravoslavlju, jer se nigde kao u njoj ne preklapaju mnoge religije i nacije u tolikom broju. Njihov slučaj pokazuje da je put do pravednoga ustrojstva i položaja crkve u matičnoj državi dug i trnovit. Ali opravdava onu staru misao da ono što je pravo i Bogu je milo, tako da će i naša sveta crkva pametnim radom i hodom povratiti svoju autokefalnost, nepravedno ukinutu pre jednog veka - rekao je Bojović.

PROTOJEREJ VELIBOR DŽOMIĆ: Objava crnogorske Vlade o pozitivnom mišljenju Venecijanske komisije NAJOBIČNIJI SPIN!

On je ocenio da predlog zakona na dobar i evropski način rešava veoma bitno pitanje odnosa crkava i verskih zajednica sa državom.

- Osnovno je da se to pre svega odnosi na pitanje vlasništva nad državnim zemljištem i sakralnim objektima od nacionalnog kulturnog značaja, nimalo ne zadirući u kanonske ili religiozne stvari bilo koje verske zajednice. Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje. Daće Bog da se na bazi toga, uz dobru volju svih, zakonski uredi pitanje verskih sloboda u našoj domovini - rekao je Bojović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bjeli

pre 4 godine

Kaka drzava takav i pop , crnogorcima je najbolje da se pokatolice na dobrom su putu ili kao njihov kralj Milo da budu atejisti .

aleks

pre 4 godine

Slava Crnogorskoj Pravoslavnoj crkvi,a vi okupatori na Kosovo se prcite ako smijete.Neka je vjecna Crna Gora

flamantes

pre 4 godine

Sad, kad je uspostavlkjena zakjonska infrastruktura, vrijeme je da se SPC polasko sprema nazad kući, dok može s mirom.

flamantes

pre 4 godine

CPC će svakako vratiti što je uvijek imala, a otimačima će ostati sram, mada im to izgleda ništa ne znači.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija