• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2019

15:04

MITROPOLIJA OČITALA BUKVICU MILOGORCIMA: TO ŠTO POKUŠAVATE NISU RADILI NI OKUPATORI I KOMUNISTI!  Evo šta se kroz vekove dešavalo sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori!

Balkan

MITROPOLIJA OČITALA BUKVICU MILOGORCIMA: TO ŠTO POKUŠAVATE NISU RADILI NI OKUPATORI I KOMUNISTI! Evo šta se kroz vekove dešavalo sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori!

Podeli vest

Mitopolija crnogorsko-primorska osporila je danas tezu da je crkvena imovina u Crnoj Gori do 1918. godine bila u vlasništvu države

“Uvidom u arhivski dokument o popisu Državne imovine, tokom trajanja nezavisne države Kraljevine Crne Gore do 1918. godine, jasno se vidi da nijedna pravoslavna, ni rimokatolička crkva, ni džamija nisu bile imovina države”, navodi se u saopštenju koje Mitropolija objavila na svom sajtu.

Mitropolija ocenjuje da se, kako se navodi, atakujući bezobzirno na hramove i imovinu Cetinjske Mitropolije najnovijim Predlogom Zakona o slobodi veroispovesti, “državni centri moći u Crnoj Gori” služe se krivotvorenjem istorijskih činjenica.

“Državni zvaničnici u Podgorici istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom da je imovina Cetinjske Mitropolije i njenih hramova pre 1918. godine navodno bila svojina države Crne Gore”, dodaje Mitropolija crnogorsko-primorska i ocenjuje da je to, kako se navodi, iskonstruisano stanovište formulisano za potrebe dnevne politike i da nema uporište u istorijskim činjenicama i sačuvanim arhivskim aktima.

MILO KOPIRA POROŠENKOV SCENARIO! RASPOP MIRAŠ SPREMIO NOVOG 'MITROPOLITA', A OVAJ ODMAH PORUČIO: Idemo putem UKRAJINSKE CRKVE!

U saopštenju se objašnjava da činjenice upravo govore suprotno i da su još u srednjovekovnoj Zeti, gospodari koji su bili izdanci narodnih dinastija Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, ustupali vladarskim poveljama brojne i bogate zemljišne posede manastirima i crkvama.

“Darovani posedi postajali su vlasništvo hramova, odnosno Crkve, a ne države ili dvora”, navodi Mitropolija.

U saopštenju se naglašava da su sve državne vlasti u Crnoj Gori, kako nacionalne, tako i okupacione, barem do 1946. godine, poštovale i uvažavale imovinska prava i vlasništvo Cetinjske Mitropolije i njenih hramova, i nisu uzurpirale njene posede. 

Dodaje se da su se stvari promenile dolaskom komunista na vlast, kada su, prema Zakonu o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji iz 1946. pravoslavni manastiri u Crnoj Gori lišeni većeg dela svojih zemljišnih poseda. 

AMFILOHIJE O PORUCI TROJIČINDANSKOG SABORA: Vlasti potkopavaju temelje na kojima je CRNA GORA ZASNOVANA!

Prema istom zakonu, objašnjava Mitropolija, manastiri su kategorisani u dve grupe manastira tzv. većeg istorijskog značaja, u koje su svrstani Cetinjski manastir, Ostrog, Piva, Morača i Savina, i ostali manastiri. 

“Manastirima 'većeg istorijskog značaja' zakon je ostavio u svojinu 30 hektara zemlje i 30 hektara šume, dok je ostalim manastirima ostavio u pravo svojine i korišćenja 10 hektara obradive zemlje i šume”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da taj zakon nije nacionalizovao hramove i minimum zemljišnog poseda, koji se nije našao na udaru agrarne reforme, već ih je ostavio u pravo svojine i slobodnog raspolaganja Cetinjskoj Mitropoliji i njenim područnim hramovima. 

“Nikad ni jedna državna vlast u Crnoj Gori nije pokušavala niti realizovala podržavljenje pravoslavnih hramova i celokupne njihove imovine. Sadašnje nastojanje državnih centara moći u Podgorici jedinstven je takav slučaj u celokupnoj istoriji Crne Gore i njene državno-pravne tradicije”, ističe se u saopštenju. 

Mitropolija navodi da takva, kako se navodi, izrazito nasilna ideološka i politička doktrina nema utemeljenja u pravnom i celokupnom istorijskom nasleđu Crne Gore.

Mitropolija na kraju apeluje na poštovanje zaveštanja narodnih velikana, kao što su gospodar Ivan Crnojević i Sv. Vasilije Ostroški i dodaje da je narod koji “flagratno krši i nesavesno ignoriše autentično duhovno i pravno nasleđe minulih pokoljenja”, neminovno osuđen na duhovnu destrukciju i biološko nestajanje. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Sve su ovo činjenice. Sulude fantazije vlasti u Podgorici neće moći ovo da ospore. Kao što njima niko ne osporava njihovu državnu crkvu. Venecijanska komisija treba sve ovo da uzme u obzir, kako ne bi napravila presedan koji će vinuti u nebesa diktatore na Balkanu i zauvek odvojila ovaj prostor od evropskih normi i poštovanja demokratskih principa. Ovakav rez bi značio osnivanje dinastija na prostoru Zapadnog Balkana koje državnost poistovećuju sa crkvom. Ovo je neverovatan primer, ne samo za Evropu, već i pitanje za UN.

sloba

pre 4 godine

Crna Gora je Srbija ljudi sta vam je, samo se tu naselili razni izdajnici roda svog a i drugog tu ima najvise siptara i Srba sta se tu podrazumeva crnogorcima,e pa sada ih ima vise izdanika nego prije jer uvek se gledalo na licnu korist sto izdajicoma vrlo dobro lezi za za sada.videcemo dokle ce im angloameri skinuti ga-e,pa da vidimo koliko su hrabri ti takozvani djetici , a oni vrsljaju po Srbiji jer to svi mi znamo oni medjusobno nikad nijesu pitali jednog drugog gde rade nego gdje rukovodi i skim, u tom kontekstu vidimo koliko vrede i vredan narod je to!!!

flamantes

pre 4 godine

Niko nije radio što je radila Srbija, zabranili ste crkvu.

flamantes

pre 4 godine

Niko nije radio što je radila SPC, otimajući imovinu Crnogoraca, oteto se mora vratiti na bilo koji način, inače otimač prolazi vrlo grdno.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija