• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s/dan

22.07.2019

12:54

DRAGAN ŠOĆ UPOZORAVA: Mitropolija je kičma Crne Gore, ako je ne odbranimo crno nam se piše!

Balkan

DRAGAN ŠOĆ UPOZORAVA: Mitropolija je kičma Crne Gore, ako je ne odbranimo crno nam se piše!

Podeli vest

- Ako svi mi ne budemo čvrsti u odbrani Mitropolije crnogorsko-primorske, a ona bude ugrožena primenom Zakona, nama se ne piše dobro. Moramo aktivno suprostaviti donošenju zakona i staviti do znanja da je on protiv volje građana – poručio je advokat i bivši ministar

- Mitropolija crnogorsko-primorska je stvorila Crnu Goru. Da nije bilo Mitropolije, kao naslednice Zetske mitropolije, i Mitropolije na Miholjskoj prevlaci, ne bi bilo Crne Gore. Neko je morao da sačuva duhovnost, tradiciju i narodno pamćenje. a to je mogla to samo Crkva. Nema Petrovića da se brane, samo postoji Crkva. Ova vlast sad želi da polomi tu kičmu, ne bi li srušila poslednji stub odbrane i otvorila prostor da može da radi šta se hoće - istakao je nekadašnji ministar pravde Crne Gore Dragan Šoć, piše Dan

Vlast je, kako je naveo on, zakon koji naziva "zakonom o slobodi veroispovesti", iako se, kako dodaje, u njemu zvanično pominju i katolička crkva i islamska verska zajednica, smislila zbog otimanja imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija koje deluju na teritoriji Crne Gore, a pripadaju kanonski SPC.

Šoć je naglasio da vlast nametanjem ovog zakona želi da testira odlučnost Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija, ali još više reakciju građana na ovo što će se deseti.

MLADI HRVAT IZ VUKOVARA OČITAO LEKCIJU ZAGREBU, ALI I CELOM REGIONU: Hrvati i Srbi zajedno trunu u ovom gradu, LJUDI SU GLADNI, KUĆE PRAZNE, dok nas drugi svađaju! Odlaze i jedni i drugi, idem i ja!

 - Ako svi mi ne budemo čvrsti u odbrani Mitropolije crnogorsko-primorske, a ona bude ugrožena primenom Zakona, nama se ne piše dobro. Moramo aktivno suprostaviti donošenju zakona i staviti do znanja da je on protiv volje građana – poručio je advokat i bivši ministar.

Nijedna vlast u istoriji, nije sakralne objekte proglašavala državnom imovinom, naglasio je Šoć. To nisu radili ni okupatori, ni komunistička vlast, koja je, pojasnio je on, "u okviru opšte nacionalizacije" oduzimala imovinu crkvama, ali nije dirala objekte, pa nijedna crkva, manastir, džamija ni katedrala nije pripadala državi, osim onoj veri koja ih je sagradila.

– Današnja vlast na krajnje perfidan način prelazi tu granicu i pokušava prividno da ispravlja navodne istorijske nepravde, pokušavajući da zauzme navodno neutralan stav. Režim polazi od lažne i netačne pretpostavke da su pre 1918. godine verski objekti pripadali državi. Nikada nisu pripadali, niti postoji ijedan dokument koji to dokazuje – kazao je nekadašnji ministar pravde.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Dragane, zapravo je MPC ona koja pokušava slomiti kičmu Crnoj Gori, Bog je veliki i kazniće klerofašiste.

flamantes

pre 4 godine

SPC svakako pokušava slomiti kičmu Crnoj Gori, i ako se ne demontira izazvaće ozbiljne probleme, u prvom redu Srbima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija